У Ковельській галереї буде діяти виставка витинанок

15 Вересня 2022, 17:19
У Ковельській галереї буде діяти виставка витинанок 1529
У Ковельській галереї буде діяти виставка витинанок

У Ковелі 16 вересня відкриється виставка витинанок.

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Кожен з нас в школі на уроках праці вирізував до новорічних свят сніжинки, аби ними прикрасити клас або власну домівку. Виявляється, що це і є витинанка – вид українського народного декоративного мистецтва.

Назва походить від слова «витинати», тобто «вирізувати», «вивертати». Це паперові прикраси для житла, що ажурно або силуетно витяті ножицями чи вирізані ножем. Це був дешевий та простий спосіб прикрасити оселю до свят.

Витинанки з’являються в Україні у ХVІІ-ХVІІІ століттях. Такий вид творчості був розповсюджений на Поділлі, Подніпров’ї, Прикарпатті. Як окраси хат, вони були яскраво описані в літературних творах у Григорія Квітки-Основ’яненка, Михайла Коцюбинського, Бориса Грінченка, Івана Франка.

Нині застосовуються як новорічні прикраси вітрин і вікон будинків. Саме їх зразки можна оглянути у виставковій залі.

Працівниці КЗ «Публічна бібліотека» Ковельської громади, готуючись до свят, поступово створювали витинанки, якими оздоблювали свої зали та тішили ними відвідувачів. Тематика різна – новорічні сюжети, великодні, патріотичні.

До речі, заняття витинанкою, як і вишиванням, заспокоює нерви, тренує моторику рук, вчить образно мислити. Це – своєрідна арт-терапія.

Усіх жителів і гостей міста запрошують відвідати виставку. Вона діятиме з 16 вересня по 2 жовтня у виставковій залі історичного музею (вул. Незалежності, 89).

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024