Як змінився ринок нерухомості у Волинській області?

16 Вересня 2022, 11:32
Купівля квартир у Луцьку для життя на Дім Ріа 1125
Купівля квартир у Луцьку для життя на Дім Ріа

Вторинний ринок нерухомості не лише у Волинській області, але й по всій Україні, довгий час перебував в стані анабіозу. Повномасштабне вторгнення спричинило вимушене закриття Державного реєстру прав на нерухоме майно. Відповідно, будь-які офіційні операції з купівлі-продажу житлових об’єктів припинилися. Стрімко зросли ціни на оренду. Не так давно ситуація трохи покращилася й стабілізувалася. Для багатьох людей купівля квартир у Луцьку для життя на Дім Ріа стала єдиним виходом. Як розвиватиметься ситуація на ринку далі й чи варто інвестувати в житло з метою здачі в оренду — розберімося далі.

Що змінилося на ринку вторинної нерухомості Волинської області після 24 лютого

Ситуацію варто розглядати з 2-х боків: довготривалої оренди й купівлі житлових об’єктів. Також варто врахувати показники попиту, пропозицій і вартості заповітних квадратних метрів.

Довготривала оренда житлової нерухомості

Аналітика, представлена в травні 2022 року, стверджує, що ціни на оренду в Луцьку піднялися майже на 20%. Пропозицій стало менше на 79%. Пов’язано це з тим, що багато власників квартир безоплатно приймали в себе родичів, друзів, знайомих. Хтось таким чином допомагав військовим і волонтерам. При цьому попит зріс на 70%. Вищі показники продемонстрували лише 3 західні області — Закарпатська, Тернопільська й Івано-Франківська.

На заході України найвищі ціни завжди характеризували Львів. Тільки-от з початком повномасштабного вторгнення під оголошеннями в Луцьку люди також побачили цифри у 20 і 25 тисяч за 1- і 2-кімнатні квартири.

Високий попит зберігається впродовж всієї війни. До міста поступово прибувають все нові ВПО. Перша хвиля переселенців торкнулася в основному Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Закарпаття, Чернівців. Тобто найвіддаленіших областей, які не межують з Білорусією. Як тільки їхні можливості вичерпалися, люди вирушили на Волинь.

Попри те, що ринок поступово стабілізується, для деяких людей здача квартири в оренду — це єдиний дохід. Тож знизити її вартість вони просто не здатні.

Придбання житлових об’єктів

Локальний ринок дуже «загальмувало» закриття державних реєстрів, які відновили свою роботу лише на початку травня. Також не було змоги змінити місце реєстрації проживання (прописку). Звісно, можна було укласти попередній договір або отримати певні усні підтвердження. Проте все це можна анулювати наступного ж дня. Ситуація в травні 2022 року виглядала так:

  1. Вартість заповітних квадратних метрів підвищилася на 43%. Це пов’язано з тим, що багато власників переформатувалися на оренду, тож пропозицій стало менше.
  2. Пропозиція знизилася на 75%. Не тільки у зв’язку з переформатуванням ринку, але й неможливістю продати житло за довіреністю.
  3. Попит при цьому на Волині рухнув — аж на 62%. Це чи не найвищий показник на заході України. Пов’язаний з новинами про можливе вторгнення з боку Білорусії.

Яка ситуація на Волині зараз

Ринок поступово нормалізується. Багато людей зрозуміли, що реальне підвищення цін помітне тільки в оголошеннях. Насправді ж власники готові йти на поступки й пропонувати суттєві знижки. Цінник прив’язується до іноземної валюти, а не гривні.

Вартість довготривалої оренди

Оскільки наплив ВПО минув, ціни нормалізувалися. Як і раніше, винайняти 1-кімнатну квартиру на околиці Луцька з посереднім ремонтом можна за 4-5 тис. грн. Кімната обійдеться у 2-3 тис. грн. За 2-кімнатне помешкання з площею до 75 м² доведеться викласти близько 7-8 тис. грн.

Залишився попит на 3- і 4-кімнатне житло. Багато людей втікало від російської окупації цілими сім’ями. Вони теж прагнуть проживати в комфорті. Особливо, з домашніми улюбленцями.

Близько 15% запитів — це приватний будинок з власною земельною ділянкою. Так люди намагаються забезпечити себе певними засобами для комфортного життя.

Купівля вторинної нерухомості

Як і в інших містах Українки, вторинка зараз суттєво перемагає квартири в новобудовах. Пов’язано це з можливими ризиками, як-от незавершене будівництво. На різноманітних сайтах зараз виставлено на продаж близько 2 000 житлових об’єктів. На DOM.RIA — 524 пропозиції. Дефіциту немає, тож кожен, хто шукає житло для власного проживання, знайде привабливі варіанти.

Сформувався серйозний відкладений попит. Волинь досі вважається не найбезпечнішим регіоном. До того ж ВПО, які втратили своє житло внаслідок активних бойових дій, розраховують на компенсацію. Якщо їм виплатять 100-200 тисяч, то знайти кращий варіант житла стане легше.

Ще один нюанс — неможливість оформить розтермінування. Адже таку можливість зазвичай передбачали лише забудовники.

Скільки коштує квартира в Луцьку

Зараз середня вартість м² коливається в межах 31 125 грн (749$). Найвищі ціни — поблизу центру (від 28 881 грн/м²), Теремно (від 30 253 грн/м²), Завокзального (від 30 834 грн/м²), 55 мікрорайону (від 37 317 грн/м²).

Бюджетне житло традиційно розташовується у віддалених мікрорайонах, а також у житлових масивах з недостатньо розвиненою інфраструктурою. Йдеться про ГПЗ, Старе місто, Красне, 33 мікрорайон.

Як далі змінюватиметься ситуація на ринку нерухомості

Імовірно, ціни на заповітні квадратні метри підвищаться. Проте не так суттєво, як це було в лютому-березні. Пов’язано це з девальвацією гривні, подорожчанням транспортування й виготовлення будівельних матеріалів. Ринок формується відповідно до запитів покупців. Тож оманливо вважати, що житло активно скуповуватимуть за завищеними цінами.

 

Як тільки Україна переможе й витіснить зі своїх територій окупантів, повернуться інвестори. Зросте попит, відповідно, — і ціна. Тож зараз найкраща можливість купити квартиру для власного проживання. Розглядати варіанти для інвестицій в житло з метою здачі в оренду поки не варто. Пропозицій на ринку і так вистачає. Наприклад, багато киян повертаються до рідних домівок. Саме вони становили левову частину потенційних орендарів 1- і 2-кімнатних квартир. До того ж ніхто не зможе гарантувати, як довго здаватиметься квартира за завищеною ціною.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024