Ковельський календар: 29 січня

29 Січня 2018, 07:00
3074

 

День пам’яті Героїв Крут. День мобілізації зусиль проти загрози ядерної війни.

«Важкий» день. Можливі магнітні коливання.

За церковним календарем: Поклоніння оковам апостола Петра Праведного Максима, священика Тотемського (1650). Мучеників Спевсипа, Єлевсипа, Малевсипа і баби їхньої Леоніли та з ними Неона, Турвона, Йовили (161-180). Мученика Данакта, читця (ІІ)… Посту немає.

Іменини святкують Максим, Неоніла, Петро.

День народження відзначають директор ТзОВ «К. П. «Верес» Василь Сидорук, начальник Ковельської дистанції сигналізації та зв’язку Анатолій Кулик, директор НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 11 – ліцей» Галина Сидорук, колишній перший заступник голови районної державної адміністрації та начальник районного управління сільського господарства Вадим Науменко.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

У Ковелі о 8:00 відбудеться апаратна нарада у залі засідань виконкому міської ради.

08:00 – оперативна нарада у першого заступника голови райдержадміністрації (зал засідань РДА).

09:00 – оперативна нарада голови облдержадміністрації (у режимі відеоселекторного зв’язку в кабінеті № 417 райдержадміністрації).

11:00конкурс на право оренди майна комунальної власності (7 лотів – приміщення 2-го та 3-го поверхів будівлі «Універмагу», частини перших поверхів ЦНАПу та стоматологічної поліклініки, кабінет на вулиці 40 років Перемоги, 11).

11:30 – нарада з розгляду питання щодо стану епідемічної ситуації в місті та недопущення поширення інфекційних захворювань серед населення (зал засідань виконкому).

12:00 – районний тематичний захід, приурочений з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут (центральна районна бібліотека).

13:00 – захід до Дня пам’яті Героїв Крут (ЗОШ №2).

15:00 – загальноміський тематичний захід до Дня пам’яті Героїв Крут (Палац учнівської молоді імені Івана Франка).

15:00 – нарада з керівниками комунальних підприємств (зал засідань виконкому міської ради).

У цей день колись:

29.01.1549 – в рукописі ковельської ратуші згадується перший ковельський староста Богдан Михайлович Семашко, який отримав від королеви Бони наказ «про податки і повинності міщан ковельських». Адміністративні та господарські функції управління виконували бургомістр та троє ратманів, яких призначав староста. Судочинство здійснювали війт та лавники.

29.01.1916 – австрійська влада дала дозвіл січовим стрільцям проводити набір волинян до Легіону УСС (Українських січових стрільців) у трьох повітах – Ковельському, Володимир-Волинському та Луцькому. Додатковою умовою їх діяльності була висунута вимога про залагодження комісарами УСС конфліктів між окупаційними військами та місцевим населенням.

29.01.1930 – окружна конференція Волинської організації комуністичної партії Західної України (КПЗУ) поставила головним завданням всіх комуністів вести рішучу боротьби проти діяльності польського уряду,а також проти націоналістичних проявів з боку окремих членів партії. Ковельська повітова організація КПЗУ складалася з 9 райкомів, мала в своєму складі 179 членів КПЗУ – найбільше у Волинському воєводстві. Поширеною формою боротьби комуністів було підпалення маєтків і садиб панів та осадників, їхнього хліба, сіна і т.д.

29.01.1946 – в бою з підрозділом внутрішніх військ НКВС біля села Битень загинув Петро Ґудзоватий («Очеретенко», «Василь»), який до війни був дяком на Івано-Франківщині, а потім став вояком легіону «Нахтіґаль» і 201-го батальйону.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром