Гроші «сиротам із зони АТО» ковельські фірми перерахували шахраям

02 Лютого 2018, 11:10
7839

Поліція у Полтавській області викрила злочинну групу, яка діяла по всій Україні під приводом благодійних внесків для допомоги учасникам АТО та дітям-сиротам із Донбасу, представляючись посадовими особами обласних державних адміністрацій, заволоділа величезною сумою коштів. Жертвами шахраїв стали підприємства у Ковелі та на Волині.

Так, у травні 2017 року до керівника ковельського ТОВ «Волинь-Кальвіс» Анатолія Понікарчука з десяток разів телефонувала особа, яка представлялась заступником голови Волинської облдержадміністрації і казала, що в голови ОДА відбулась нарада з приводу евакуації на Волинь дітей-сиріт із зони АТО. Шахраєм «втиралось», що на тій «нараді» мова йшла за всеукраїнський благодійний проект одного фонду, спрямований на допомогу потерпілих із зони АТО, для фінансової підтримки якого є потреба залучити платоспроможні підприємства, суб’єкти підприємницької діяльності.

В ході телефонних розмов пропонувалось, щоб ТОВ «Волинь-Кальвіс» перерахувало благодійному фонду небагато-немало – 50 тисяч гривень. Проте, керівник підприємства не погодився перерахувати таку велику суму. Згодом на його електрону адресу надійшов лист від благодійного фонду «Громада України» з проханням долучитись до проекту та надати доброчинну фінансову допомогу в розмірі 15 тисяч гривень для «евакуйованих 95 дітей-сиріт із зони АТО», бо «вони потребують термінової допомоги».

В результаті шантажу і психологічного тиску на керівника підприємству заподіяні матеріальні збитки на вищевказану суму.

 


 

Під час досудового розслідування встановлено, що з квітня 2017 року громадянин В…ов В.Г., діючи за попередньою змовою з К…ом О.О., К…ко Д.В. та Б…ом Р.В., систематично шляхом обману, здійснювали телефонні дзвінки керівникам підприємств та організацій різних форм власності на території України, називаючись посадовими особами ОДА, з пропозицією прийняти участь у благодійності та перерахувати належні їм кошти на оздоровлення дітей та воїнів АТО, допомогу «евакуйованим дітям-сиротам із зони АТО» тощо.

З метою приховування своєї протиправної діяльності учасники злочинної групи створили фіктивні благодійні фонди, від яких, здійснювалось розсилання електронних листів та на рахунки яких, в подальшому переказували кошти потерпілі.

При цьому роль В…ва В.Г., 10.05.1991 р.н., полягала у придбанні благодійних фондів, відкритті розрахункових рахунків у банківських установах, пошуку та підбору громадян, що будуть здійснювати телефонні дзвінки, забезпечувати через Інтернет переписку з підприємствами, установами та організаціями. За свою роботу отримував грошову винагороду в розмірі 40% від суми незаконно отриманих коштів, а інші кошти, за попередньою домовленістю, розподіляв між іншими учасниками групи.

Підозрюваний К…ко О.О., 19.06.1992 р.н., забезпечував організацію здійснення телефонних дзвінків від імені посадових осіб обласних державних адміністрацій, зняття грошей, що були перераховані від потерпілих на розрахункові рахунки благодійних фондів, у тому числі з використанням системи веб-банкінгу ПАТ «ПУМБ». За це отримував грошову винагороду в розмірі 6% від суми незаконно отриманих коштів.

Підозрювана К…ко Д.В., 20.08.1991 р.н., безпосередньо телефонувала керівникам підприємств та організацій, називаючи себе заступником голови ОДА. Разом з цим, інформувала про результати указаної діяльності інших співучасників, у тому числі К…ка О.О.

Четвертий фігурант кримінальної справи Б…іг Р.В., 03.05.1983 р.н., який працював на посаді провідного фахівця ПАТ «ПУМБ», відкривав розрахункові рахунки фіктивних благодійних фондів та, маючі відповідні знання і можливості, здійснював їх подальше обслуговування. При обробці платіжних доручень банківською системою повідомляв співучасників про перерахування грошей, а також про можливу загрозу блокування рахунків, у тому числі правоохоронними органами.

Всім чотирьом аферистам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням єлектронно- обчислювальної техніки) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

В ході аналізу отриманої інформації, яка була вилучена під час проведення обшуків, встановлено, що гроші перераховувалися різними суб’єктами господарювання на всій території України. Шахраї заволоділи коштами 556-ти підприємств (це ще не остаточна цифра, – ред.), на загальну суму понад 5 мільйонів гривень.

 



 

Журналістам видання Район.Ковель з достовірних джерел відомо, що жертвами аферистів на Волині, крім ТОВ «Волинь-Кальвіс» (м. Ковель), могли стати:

ПАТ «Гнідавський цукровий завод» (м. Луцьк);

ПАТ «Луцький пивзавод» (м. Луцьк);

ТОВ «Агрофрукт» Лтд (м. Ковель);

ТзОВ «Скло-інвест» (м. Луцьк);

ТОВ «Укрзахід Стімекс» (с. Рованці Луцького району);

ТОВ «Лекс Трейд» (м. Луцьк);

ТОВ «Технологія базальту» (с. Струмівка Луцького району);

ТзОВ «ВКФ «Ковель» (м. Ковель);

СТзОВ «Романів» (с. Романів Луцького району);

ТОВ «Гербор-Холдінг» (м. Володимир-Волинський);

СТзОВ «Городище» (с. Городище Луцького району);

СФГ «Адоніс» (м. Горохів);

Фермерське господарство «Захід-овоч» (с. Стара Лішня Іваничівського району);

ФОП Шоломович Ростислав Трохимович (с. Полонка Луцького району);

Фермерське господарство «ІВВФ» (м. Луцьк);

ТОВ «Близнюки ЛТД» (м. Луцьк);

ФОП Середа Юрій Анатолійович (м. Ківерці);

ПП «Ветком» (м. Луцьк).

Зважаючи на вітчизняне правосуддя, не виключено, що затримані полтавською поліцією підозрювані вже вийшли на волю під заставу, а в подальшому отримають замість виправної колонії умовні терміни ув’язнення. Знаючи номер даного кримінального провадження, журналісти нашого видання будуть слідкувати за цією справою. 

Коментарі
02 Лютого 2018, 15:00
Просьба не друкувати неперевірену інформацію - ВКФ Ковель не перераховувала нікому гроші, одразу розібравшісь з шахраямі.
02 Лютого 2018, 15:40
"стали жертвами" і "могли стати жертвами" - це дві великі різниці!
02 Лютого 2018, 16:22
а у мене запитання до правоохоронних органів. На яких підставах комунальний відділ виліляє гроші Вересу поверх суми, зазначеної в тендері? Якщо виграли тендер і зобов"язались зрізати дерево за 28 копійок то і робіть це. І нема чого клянчити гроші у комунального відділу на вигадані роботи. Вам все заплачено, шановні керовніки вересу. Також перевірте , чому Вересу виплачуються гроші за зимове утримання доріг. Сніг був всього два дні. І Верес у наведенні порядку участі не брав. Дороги посипало ДЕУ, тротуари чистили ЖЕКи. В результаті бездіяльності Вересу, прохзджа частина під час снігопаду зменшилась на 30% і сніг вивезений не був. Зійшов сам. так за що тоді Вересу фінвідділ перерахував 380 000 гривень? А зобов"язання по місцях загального користування? В обов"язки Вересу входить відловлювання і утримання бродячих собак. Нехай покажуть, скільки вони собак вже зловили. А в парку вони ходять зграями. За що тоді їм платять гроші? Щанвні працівники прокуратури- дуже громада ковель просить вас перевірити ці факти і дати офіційну відповідь ковельчаним куди пішли наші грошики. На благоустій міста чи балаку з Товстигою в кишеню
02 Лютого 2018, 16:43
Зараз майже всі спекулюють на благодійності!!!<br/>Закликаю не давати гроші на вулиці і не перевіриним особам!!! Навіть якщо представились....сто раз перевіряйте.
02 Лютого 2018, 18:09
Кому відомий фонд &quot;Волонтерська сотня&quot;, який мешкає за адресою : 01001, м. Київ, вул. Інститутська, 1 ? Від цього фонду на мою електронну пошту ше в січні 2016 року прийшов пакет документів (10 шт.) та фотографій (3 штуки) з проханням надати допомогу, яка буде передана воїнам АТО. Електронна скринька так і називається ДОПОМОГА В ЗОНУ АТО, а в одному із актів приймання-передачі благолійної допомоги другою стороною є Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення &quot;Святая Марія&quot; ГУМВС України у м. Києві.
02 Лютого 2018, 18:17
А моєму &quot;благодійному&quot; фонду ніхто ні копієчки не перерахував... На що мені безбідно жити? Це несправедливо!
02 Лютого 2018, 19:52
Підприємством уже направлено старшому слідчому в ОВС СУ в Полтавській області <br/>36003, м. Полтава, вул. Г.Сковороди, 2-Б<br/>П О З О В Н У З А Я В А<br/>(про визнання цивільним позивачем у кримінальній справі № 12017170000000328 від 21.06.2017р.<br/>та відшкодування матеріальної шкоди)<br/>1. Прийняти цивільний позов та визнати ТОВ «ВОЛИНЬ-КАЛЬВІС» цивільним позивачем у кримінальному провадженні № 12017170000000328 від 21.06.2017 року.<br/>2. Підозрюваних осіб у кримінальному провадженні притягнути як цивільних відповідачів у цьому кримінальному провадженні.<br/>3. Стягнути з цивільних відповідачів в користь ТОВ «ВОЛИНЬ-КАЛЬВІС» майнову шкоду в розмірі 15 000,00 грн.<br/>Будем приймати всі міри і можливо вдастя колись стягнути із шахраїв незаконно одержані кошти.
02 Лютого 2018, 22:36
Попікся на небесній сотні. З тих пір нікому ні копійки, навчило як кажуть раз і назавжди.
03 Лютого 2018, 01:33
Вірніше, шахрай у нікчемного ткачуківського шостого номера - понікарчука.
03 Лютого 2018, 12:35
Допомагати потрібно, але тим людям кого знаємо особисто, або наші друзі. Коли точно знаємо куди поїде допомога або гроші.<br/>Попрошайкам давно нічого не даю!!!!!<br/>Особливо на світлофорах!!!!
03 Лютого 2018, 21:27
До мене кілька разів звонили з такого приводу і якась світла україна і інші &quot;фонди &quot; посилаю всіх з півслова і телефони в чс .
03 Лютого 2018, 21:47
Тобі ще грошей мало? За якихось кишенькових 15 тисяч вирішив спреведливий суд нагрузити своєю макулатурою. Така жадна, як і твій понікарчук.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024