Тетяна Артемук: хто у Ковелі очолює школу мистецтв

13 Листопада 2022, 16:00
Тетяна Артемук 2999
Тетяна Артемук

З січня 2022 року Ковельську школу мистецтв очолює Тетяна Артемук

Ковельчанка до того 10 років мешкала у столиці. Вона закінчила Національну музичну академію України ім. П. І. Чайковського. Працювала викладачем по класу фортепіано в Київській дитячій школі мистецтв №8, концертмейстером у муніципальній академії музики імені Р. Глієра. Сьогодні Тетяна керує однією з кращих музичних шкіл Волині, – йдеться на сайті Ковельської міської ради.

Каже, що непросто їй далось рішення щодо переїзду, адже мала гарну роботу, чудовий колектив, друзів.

«Я знала, що у мене немає досвіду керівника, але є розуміння професії. У той же час, є люди, до яких можу звернутись за допомогою, порадою – це знайомі в Києві, Луцьку, які працюють у цій сфері. Вони завжди відгукнуться. І є начальник управління культури, молоді, спорту та туризму Андрій Мигуля – людина-тил. Він завжди скаже чесно, відверто, так як є. За щось похвалить, буває посварить. Але це дуже цінно, коли здобуваєш досвід», – каже Тетяна Артемук.

За  словами Тетяни, на рішення повернутися також вплинуло те, що місто розвивається. 

«З перших днів на посаді стараюсь максимально правильно робити те, що від мене залежить, знайти порозуміння з колегами. Було дуже багато планів, але настало 24 лютого. Все миттєво призупинились. Ми робили те, що могли», – зазначає Тетяна. 

 

Тому усім колективом довелось освоїти нові методи, практики. Вибудовувати нові графіки навчання, адже основна вимога нині — наявність укриття. Цим ділиться зі школою мистецтв сусідній ліцей.

На сьогодні відмовились і від репетицій великих колективів. Тепер у закладі віддають перевагу ансамблям малих форм, які є досить мобільними.

 

 

«Поряд зі мною працюють дуже професійні люди. Це і мої заступники. Зокрема, Людмила Мишковець, яка виконує свою роботу не на 100, а на всі 200 відсотків. Вона — великий приклад для мене. Концертною діяльністю закладу займається Аліна Сидляревич — наш талановитий генератор творчих ідей. А завдяки заступнику Оксані Гетьман вдалося організувати прекрасну роботу філіалу школи, що на Сільмаші. Всі ремонти: від заміни лампочки до нового ламінату бере на себе незамінний завгосп Валентин Панасюк. Ці люди – мої вчителі життя. А кожен вчитель музичної школи — величина. Вони своєю працею завоювали авторитет, їх поважають і цінують у нашому місті. З таким колективом дуже приємно працювати», – каже очільниця закладу.

 

З початку війни багато вихованців школи виїхали за кордон. На сьогодні частина з них взяли академвідпустки. Але разом з тим, у цьому році прийшло більше першокласників. Понад 100 діток починають навчатись гри на музичних інструментах. Традиційно юні таланти хочуть освоювати фортепіано та гітару.

Як вважає директор, часто тому, що не знають, яке розмаїття музичних інструментів існує. Одна дівчинка з потужним голосом записалась на гітару. Втім, коли їй показали бандуру, продемонстрували як вона звучить, дитина одразу захотіла опанувати саме цей інструмент.

У майбутньому керівниця разом з викладачами планують відновити концерти у навчальних закладах громади та знайомити дітей з можливостями школи мистецтв.

 

«Війна показала, які у нас є проблеми і що потрібно вирішувати. Мені б дуже хотілося, щоб наші діти казали з гордістю: я – українець. А це – людина з характером, норовом. Ми маємо пропагувати і популяризували свою мову, культуру, музику. Творів українських авторів раніше за програмою вивчалось дуже мало. А російських було у кілька разів більше. Зараз ми це змінюємо, виправляємо. Ми маємо знати, шанувати своє і ділитися цим зі світом», – каже Тетяна.

Ковельська школа мистецтв славиться і творчими колективами. Цьогоріч їх виступи були здебільшого благодійними – збирали кошти на потреби військових. До слова, директорка теж часто сідає за інструмент під час концертів.

А ще викладачі проводили уроки арт-терпапії для діток, які приїхали з регіонів, де велись бойові дії. Тепер чимало з них стали учнями школи. Приділяють увагу у закладі і дітям з особливими освітніми потребами. Для зручності облаштували спеціальний клас з окремим входом і пандусом.

Школа живе, працює, має багато планів. Директор хоче організовувати лекції-концерти, аби популяризувати класичну музику. 

 

 

А ще, посміхаючись, молода директорка каже, що їдучи у рідне місто будувати кар’єру, вона збудувала ще й сім’ю. У тому ж січні познайомилась з ковельчанином, а місяць тому вони одружились.

У своєму Інстаграм Тетяна якось написала, що вона у дитинстві дорогою до музичної школи часто мріяла. Хтозна, чи тоді вона уявляла себе директором цього закладу. Але життя часто дивує і ставить нам серйозні виклики.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром