Мешканців Ковельської громади закликають не вирубувати ялинки

09 Грудня 2022, 13:30
Ялинка 802
Ялинка

Державна екологічна інспекція у Волинській області вже розпочала щорічне проведення природоохоронної операції «Новорічна ялинка».

Про це йдеться на сайті Ковельської міської ради.

Під час заходу спеціалісти здійснюють комплексні перевірки з охорони, збереження та невиснажливого використання хвойних насаджень в передноворічний період.

Звертають увагу, що за порушення вимог законодавства під час заготівлі та реалізації дерев передбачена відповідальність:

  • ст 64 КУпАП порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини та заготівлі живиці – тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 102 до 238 гривень, на посадових осіб – від 170 до 272 гривень;

  • ст 65 КУпАП незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників, перевезення зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників, знищення або пошкодження лісових культур сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовиділення – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 510 до 1020 гривень, на посадових осіб – від 2550 до 5100 грн;

  • ч. ст. 88-1 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту новорічних ялинок без документів, що підтверджують законність їх придбання – тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень.

Людям рекомендують просити від реалізаторів новорічних ялинок документи, що підтверджують законність їх набуття та не купувати дерева невідомого походження без електронного маркування.

Зрештою, завжди можна знайти альтернативу — поставити у власному домі штучне дерево.

Найбільш цікавий варіант — оформлення житла ялиновими гілками. Вони залишаються живими, виділяють аромат, при цьому не страждає ціле дерево. До того ж гілок можна придбати дуже багато і рясно прикрасити ними приміщення.

 

«Подбаймо ж про те, щоб залишити майбутнім поколінням повноцінні насадження ялинок, які будуть радувати їх серця десятки років», – закликали у відділі з питань цивільного захисту та екологічної безпеки міськради.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024