У Ковелі відкрилась експозиція плетених виробів із соломи

07 Лютого 2018, 17:36
Автор виставки, Інна Чонка 8769
Автор виставки, Інна Чонка

«Світ мій сонячний» – під такою назвою нещодавно відкрилась нова цікава експозиція у культурно-просвітницькому центрі. 

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

Інна Чонка – член Національної спілки майстрів України представила більше півтори сотні плетених виробів із соломи, що вражають складністю виконання.

Розпочала свою творчу діяльність в студії «Житечко». Там вона мала змогу черпати знання, любов до плетіння та переймати технічну вправність від талановитого учителя Марії Кравчук, заслуженого майстра народної творчості України. Мистецтво соломоплетіння настільки захопило молоду дівчину, що ось уже більше 15 років вона присвячує творчості. Інна постійно працює над собою, бере активну участь у різноманітних міжнародних, всеукраїнських, обласних конкурсах і виставках.

Майстриня розповідає, що соломоплетіння це не просте ремесло. Потрібно влітку, перед жнивами, зібрати якісний матеріал. Оскільки підживлене добривами жито не придатне для плетіння, бо такі стебельця дуже ламкі, то доводиться сіяти окремо. В цьому, пані Інні допомагає її тато. А заготовляють соломку всією родиною – жнуть серпами вручну. Потім її сушить на горищі, нарізає та сортує.

«Аби сплести виріб середніх розмірів потрібно попрацювати близько двох годин у день впродовж двох тижнів. Над створенням великих ляльок прийшлося потрудитися місяць.  Але, загалом, усе залежить від настрою та бажання творити», – каже авторка робіт.

Інна Чонка може похизуватись не лише колективними, а й персональними виставками, яких, починаючи з 2007 року, було уже шість. Крім того, її доробки представлені й за кордоном. Там роботи також високо оцінили шанувальники мистецтва. 

У 2007 році вона брала участь у конкурсі масок в Америці (Straw Mesk Festival) на тему «Міфи та легенди». Маска водяної русалки, що створена за мотивами «Лісової пісні» Лесі Українки, отримала перше місце.

Чудово доповнюють виставку соломоплетіння вишивки ковельської майстрині Надії Масюк. Вона представила рушники, серветки, накидки та доріжки. Така ювелірна робота заспокоює та надає друге дихання, допомагає радіти життю. Свої вироби майстриня дарує дітям, друзям, знайомим. 

Ковельчан та гостей міста запрошують відвідати виставку двох берегинь та поринути у теплу позитивну атмосферу. 

 

1







1

1







2

 

Коментарі
08 Лютого 2018, 12:38
МОЛОДЧИНА
08 Лютого 2018, 17:45
Бажаємо творчих успіхів і перемог
26 Січня 2020, 20:51
Унікальний духовний символ України створили рівняни!<br/>4-х метровий Дідух нині у мезеї Гончара в Києві.<br/>Віе символ Світлого Ірію, Прави та Творця, величний православний оберег!<br/>Читайте - &amp;quot;Величний Дідух з Рівного у експозиції музею Івана Гончара в м. Києві&amp;quot;<br/>http://rodovid.rv.ua/velichniy-diduh-z-rivnogo-u-ekspozitsiyi-muzeyu-ivana-gonchara-v-m-kiyevi/<br/>Інформація з газети Голос України - http://www.golos.com.ua/article/326796
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024