Ювілей Лесі Українки будуть відзначати на державному рівні, «Опозиційний блок» не підтримав це рішення

13 Лютого 2018, 18:00
5518

Депутати Верховної Ради проголосували за проект постанови про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки, який будуть відзначати 25 лютого 2021 року.

За це рішення за скороченою процедурою проголосували «За» – 248 депутатів. Не голосувало 95 нардепів. Результати поіменного голосування можна переглянути за посиланням.

Цікаво, що це рішення не підтримали нардепи з політичної партії «Опозиційний блок». Зокрема, «Проти» проголосувало четверо депутатів, із 43-х не голосували 28, а 11 були відсутніми.

 

1

 

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Микола Княжицький (Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності), Сергій ТарутаМарія МатіосВіктор Єленський.

Через місяць від дня прийняття постанови Кабмін має створити організаційний комітет та розробити план заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річного ювілею Лесі Українки.

У плані заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки передбачається:

  • проведення урочистих зборів у місті Києві; 
  • створення повного бібліографічного словника Лесі Українки, електронного варіанту архіву родини Драгоманових-Косачів: Олени Пчілки (Ольги Косач), Михайла Драгоманова, Ольги Косач-Кривинюк, Оксани Косач-Шимановської, Юрія Косача;
  • планують підготувати і видати, використовуючи науково-кадровий потенціал Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України та Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, повного зібрання творів Лесі Українки у 16-ти томах; персональної енциклопедії «Леся Українка»; наукової біографії Лесі Українки; словника мови творів Лесі Українки; репринтного видання з науковими коментарями прижиттєвих поетичних збірок ліро-епічних та драматичних поем Лесі Українки; електронного видання основних періодичних видань, у яких друкувалися твори Лесі Українки; щорічних збірників наукових праць, матеріалів і документів «Леся Українка і сучасність» та «Леся Українка: доля, культура, епоха»;
  • забезпечення функціонування Науково-дослідного інституту Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки;
  • розробка і запровадження екскурсійних маршрутів, пов’язаних з життям та творчістю Лесі Українки;
  • створення науково-популярного фільму про життя та творчість Лесі Українки;
  • забезпечення трансляції радіоспектаклів та показ фільмів за творами Лесі Українки;
  • здійснення реконструкції та розширення площ літературно-меморіального музею Лесі Українки у місті Новоград-Волинському Житомирської області;
  • створення національного музею Лесі Українки.

Національному банку України пропонують виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, а «Укрпошті» видати серію поштових марок, присвячену 150-річчю з дня народження Лесі Українки.

Окрім цього, планують проведення в закладах культури тематичних виставок, лекцій, вечорів, мистецьких конкурсів, святкових концертів.

Святкування відбуватимуться не лише в Україні. Міністерству закордонних справ рекомендували провести заходи до 150-річчя з дня народження Лесі Українки у країнах, пов’язаних з її життям та творчістю, а також задовольнити потреби закордонних українців у друкованій продукції та інформаційних матеріалах, що стосуються творчості поетеси. 

Коментарі
13 Лютого 2018, 20:09
Ковелю і району необхідно долучитись до святкування на місцевому рівні. Підняти рівень святкування на Нечимному -принаймі до рівня 2-3 х річноі давності.
14 Лютого 2018, 12:22
Який це в чорта опозиційний блок? Це купка кримінальних злочинців - зрадників та вчорашніх (і сьогоднішніх) бандитів-рекетирів. Місце їм на шибениці, а не у Верховній раді!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024