У Ковелі відбувся економічний форум «Кластерний розвиток Волині»

29 Січня 2023, 16:50
У Ковелі відбувся економічний форум «Кластерний розвиток Волині» 1754
У Ковелі відбувся економічний форум «Кластерний розвиток Волині»

У Ковелі відбувся регіональний економічний форум «Кластерний розвиток Волині».

Про це інформують на сайті Ковельської районної ради.

Форум організували Агенція регіонального розвитку Волині, Проєкт USAID/ГОВЕРЛА, Ковельська РВА, Ковельська районна рада і Шацька селищна рада. На захід приїхали голова обласної ради Григорій Недопад, народний депутат В'ячеслав Рубльов, голова Ковельської районної ради В`ячеслав Шворак, начальниця Ковельської РВА Ольга Черен, заступник голови Ковельської районної ради Андрій Броїло, перша заступниця начальника Ковельської РВА Галина Коляда, голови та представники територіальних громад області.

Мета форуму – напрацювати рекомендації для виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо кластеризації виробничих систем регіону.

Так, за словами тимчасово виконуючої області директорки Агенції регіонального розвитку Волині Валерії Гончаренко, в Україні немає документу, який би окреслював напрямки промислової стратегії – дія останнього закінчилась в 2020 році. Тож громадам доводиться самим вирішувати, які у них сильні сторони та позиції, які напрямки промисловості доцільно розвивати на свій території та як залучати інвесторів. Так виникла ідея створити інноваційний агрокластер «Західне Полісся» на базі Ковельського району.

«До цього кластеру входять 14 громад, де проживає 135 тис. населення. Перед тим, як почати працювати в напрямку пошуку інвесторів та бізнес-пропозицій, в громадах треба провести два види досліджень. Перше – кластерного потенціалу, яке дозволить визначити та прорахувати на якій території має бути завод, підприємство чи будь-що інше. Друге – агроресурсного матеріалу. Важливо, аби кожен голова громади мав дослідження ґрунтів і води на підпорядкованій території, знав де що можна вирощувати, а де випасати худобу. Ці дані дозволяють скласти бізнес-план або пропозицію для інвесторів», – зазначила Валерія Гончаренко.

Вона розповіла, що в Європі нараховується близько 3 тисяч кластерів, а це 40% робочих місць і 87% всіх патентів, які створюються в ЄС. Тобто кластери є рушіями інновацій, локомотивом економічного розвитку регіонів та росту економіки в цілому.

Під час розмови посадовці наголосили, що Волинь має чудові перспективи для розвитку – це і близькість до кордону, розвинена автотранспортна і залізнична інфраструктура та два пункти пропуску, які дозволяють максимально швидко провести зустрічі із закордонними партнерами. Тому необхідно  працювати над умовами для створення і розвитку прибуткових бізнес-структур, які приноситимуть гроші в бюджети громад. За останній місяць в Ковельському районі значно зросла кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців. А отже, це свідчить про те, що бізнес хоче працювати, може створювати нові робочі місця і шукає для цього можливості. Тому головне завдання влади – допомогти їм у цьому.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024