Ковельський календар, 23 лютого: літературно-мистецька година до дня народження Лесі Українки

23 Лютого 2018, 07:00
3091

За церковним календарем: Священномученика Харалампія і з ним мучеників Порфирія і Вантоса та трьох мучениць (202). Благовірної княгині Анни Новгородської (1056). Преподобного Прохора, чудотворця Печерського, в Ближніх печерах (1107). Преподобного Лонгина Коряжемського (1540). Мучениць дів Єнафи, Валентини і Павли (308). Собор новгородських святителів… Строгий піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

Іменини святкують Ганна, Антон, Аркадій, Валентина, Василь, Галина, Геннадій, Герман, Григорій, Іван, Карпо, Марк, Петро, Порфирій, Прохор, Семен.

День народження відзначають директор міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Марія Кисляк, виконуючий обов’язки сільського старости с. Підріжжя Василь Курач.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

У Ковелі у методичному кабінеті буде проводитися міська виставка «Творчі сходинки педагогів Волині».

10:00 – громадське обговорення проекту рішення виконкому «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування» та питання організації міських пасажирських перевезень автобусами загального користування у нічний час у Ковелі (сесійна зала міської ради).

11:00 – турнір з волейболу серед юнаків пам’яті воїнів АТО Анатолія Шиліка та Олександра Ярмолюка (ЗОШ № 10).

11:00 – міжнародний фестиваль футболу серед юнаків (міський центр «Спорт для всіх»).

12:00 – літературно-мистецька година «Квіток, квіток Як можна більше квітів», з нагоди 147-ї річниці від дня народження Лесі Українки (Центральна районна бібліотека).

14:00 – літературно-музична вітальня «Живе й зоріє поміж нас щире Лесине слово», з нагоди дня народження Лесі Українки (Палац учнівської молоді ім. Івана Франка).

20:00 – чемпіонат міста з міні-футболу серед команд підприємств, організацій та клубів (комплексна ДЮСШ ім. Євгена Кондратовича).

Останній день прийому документів на заміщення вакантних посад фінансово-економічного відділу (спеціаліст-економіст, спеціаліст-бухгалтер) та відділу архітектури, комунального майна, земельних відносин та житлово-комунального господарства (спеціаліст-землевпорядник) Поворської сільської ради. За довідками звертатись за телефоном 9-54-30.

У цей день колись:

23.02.1584 – орендарі Володимирської і Ковельської митних комор Шмойло Якубович та Мендель Ізрайлович і їх прикоморники за час від 23 лютого по 1 квітня 1584 року одержали різноманітного мита на загальну суму 106 кіп (лічильна одиниця в 60 грошей) і 14 грошей литовської монети.

23.02.1938 – видання «Ilustrowany Kuryer Codzienny» повідомляло про те, що на Волині дуже сильні хуртовини, зокрема через сніг порушено автобусне сполучення між Ковелем і Луцьком.

23.02.1944 – у ніч на 23 лютого радянські партизани Малікова розпочали бій за Ковель з північного заходу і заходу. Раптовість нападу принесла їм на перших порах успіх. Вже через годину було захоплено західну околицю міста, а згодом і залізничну станцію з чотирма ешелонами військової техніки, які тут же були підірвані. Мінерам було в ту ніч чимало роботи – в місті і на його околицях пролунало 280 вибухів. Значно гірше склались обставини на східній частині Ковеля. Партизанам там довелось битись з частинами вермахту, озброєними танками й самохідною артилерією.

23.02.1948 – в селі Підріжжя боївка ОУН-УПА покарала смертю Охріма Гопанчука, який в 1943 році вступив у комсомол, а у 1944 році пішов до Червоної армії. У 1947 році він демобілізувався у званні сержанта і повернувся додому. Тут відразу стає фізкультурником і активно допомагає комуністам в боротьбі проти ОУН-УПА. На підставі цього боївка засудила його до страти. Вбивство повстанці «приурочили» до Дня Червоної армії, яке в Радянському Союзі щороку святкувалося 23 лютого.

23.02.1961 – ковельська газета «Прапор Леніна» писала, що у 1960 році тільки у своєму сільському магазині у Колодяжному колгоспники закупили товарів на півмільйона карбованців.

23.02.1994 – газета «Вісті Ковельщини» інформувала, що офіційне відкриття фізкультурно-оздоровчого комплексу в Ковелі відбулося в дні, коли в норвезькому місті Ліллехаммері проходять Олімпійські ігри. Радість новосілля з його господарями прибули розділити представники владних структур міста та області, фізкультурно-спортивної громадськості, учнівська молодь, керівники окремих трудових колективів.

23.02.1998 – у газеті «Вісті Ковельщини» повідомлялося, що у черговий раз значну партію інсуліну – 800 флаконів на суму понад 15 тисяч гривень для хворих на цукровий діабет, що проживають у Ковелі та районі, передав цими днями народний депутат України Микола Мартиненко через свого помічника Олену Лєдовських.

Коментарі
23 Лютого 2018, 10:51
ну що, с*****и корупційні!!!! Будете казати що на Вересі чергують трактористи і грейдеристи? Чому трактор виїхав чистити сніг аж у 8 год 45 хв, коли сніг йшов у 2 години ночі? Всі гроші, що заплачені Вересу за чергування, є вкраденими у ковельчани і повинні бути повернуті в бюджет. Чуєш Товстига і Стернічук? Не мамотуйте собі строк. Всі ваші дії фіксуються щоденно і щохвилинно.. За все будетет відповідати.
23 Лютого 2018, 13:24
У нас ПОРЯДОК!!!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром