Ковельські освітяни обурені відсутністю обіцяного підвищення зарплати

23 Лютого 2018, 12:53

На сесії Ковельської міської ради депутат з фракції ВО «Свобода», директор школи № 7 Валерій Кубай озвучив «гарячу» проблему, з якою до нього звернулися педагоги міста і яка стосується негативних тенденцій щодо фінансування закладів середньої освіти, а саме нарахування заробітної плати, що здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету.

Він каже, що всі були свідками того, як протягом останніх чотирьох місяців з телеекранів, шпальт газет та різноманітних трибун звучало: заробітна плата педагогічним працівникам зросте на 25 відсотків. Це мало відбутися з 1 січня 2018 року. Втім, тільки наприкінці січня була опублікована постанова Кабінету Міністрів України, яка дійсно піднімала зарплату.

Однак, як твердить Валерій Олександрович, на сьогоднішній день ніякого підвищення зарплати, як такого, не відбулось. Є збільшення мінімальної заробітної плати, що призвело до часткового зростання платні і, відповідно до наказу начальника управління освіти, зросла зарплата на 10 відсотків, але одночасно зменшилась доплата за престижність на 5 відсотків.

 

2

 

Валерій Кубай (на фото) посилається на слова начальника управління освіти Віктора Бичковського, що цих п’ять відсотків платить міська влада. Хоча це повинно здійснюватись за рахунок державного бюджету.

«Я не хочу звертати увагу на престижність праці директора школи, який, згідно нового закону, несе відповідальність практично за все у школі. Хай ті 250 чи 500 гривень, які мали оплачуватись за престижність, будуть на совісті тих, хто це встановлює. Але я хотів би сказати про вчителя з великої букви, яких чимало в нашому місті. І за престижність професії вчителям робимо 5 відсотків. Я думаю, що це є ганьба. У чому ж причина, що так сталося? Чесно, відверто кажучи, педагогічним працівникам до кінця не зрозуміло. Начальник управління, і я йому довіряю, каже, що відбулося зменшення державної субвенції. У той самий час Кабінет Міністрів говорить, що вони віддали на місця всі гроші. Де правда?», – заявив Валерій Кубай.  

Чому не виконується Закон України і постанова Кабінету Міністрів? Валерій Кубай у мікрофон сесії просив, щоб фінансове управління виконкому дало роз’яснення педагогічним працівникам: хто винуватий і чому так склалась ситуація?

«І після того ми могли би прийняти конкретне рішення: чи тут на місці переглядати наші дії, чи звертатися в Кабінет Міністрів», – сказав він.

«Оце все, що сьогодні ми читаємо і маємо інформацію від центральних органів влади, воно просто буває дивує, а не скільки дивує, скільки воно збурює людей. Тому що, вибачте мені за грубе слово, брехня, яка постійно йде з вуст наших високопосадовців, вона практично нагнітає ситуацію і органи місцевого самоврядування оставляє заручниками в таких складних ситуаціях», – прокоментував міський голова Олег Кіндер (на фото).

 


 

Головний освітянин міста Віктор Бичковський підтверджує, що дійсно, загальна середня освіта фінансується із освітньої субвенції з державного бюджету, і її на сьогодні не вистачає.

«Сьогодні не гарну річ робить наше, ну не буду називати… Кабінет Міністрів. Міністерство освіти, яке до цього часу оголосило 25 відсотків, а їх насправді, як таких немає. Але є деякі аргументи з позиції того, що власне нам пояснює і наше рідне міністерство, і пояснює Кабінет Міністрів», – мовить Віктор Васильович.

За його словами, перше збільшення – це 10 відсотків. Це те, що пішло у зв’язку з тим, що з 1 січня зріс прожитковий мінімум, який становить 1762 гривні, тобто фактично, якщо брати при перерахунку, це десь орієнтовно 10 відсотків. Наступне рішення, яке було прийнято 11 січня 2018 року, це урядова постанова № 22, де було знову ж таки не 25 відсотків з державного бюджету, а 10 відсотків, як надбавка до посадового окладу педагогічного працівника.

«Це рішення від 11 січня ми власне побачили через місяць, коли воно було підписано і оприлюднено. Постанова № 23 Кабінету Міністрів у той же день була прийнята, де було чітко написано, вже «вилка» була встановлена з точки зору престижності, – п’ять-тридцять. Але все це знову ж таки не було підкріплено фінансами», – пояснив Віктор Бичковський.

Віктор Васильович дякував депутатам міської ради, які прийняли бюджет міста на 2018 рік, бо сьогодні, за його словами, місцева влада платить тих 5 відсотків, виплачує доплату, яка встановлена з 1 січня по відношенню до прожиткового мінімуму, і платить тих 10 відсотків, які були визначені Кабінетом Міністрів. 

 

 

«Хоча, друзі, даруйте, взяв на себе відповідальність, бо на сьогоднішній день галузевого наказу міністерства освіти так і не має. Ми виконали все те, що нам сьогодні дозволяє так зване правове поле», – зауважив Віктор Бичковський.

Олег Кіндер дав доручення начальнику управління освіти на наступну сесію міської ради, якщо ситуація не зміниться із субвенцією з державного бюджету, підготувати звернення-вимогу до Кабінету Міністрів «виконати свої обіцянки і свої прийняті нормативні акти».

«Вимогу таку! Щоб люди, які говорять, щоб вони відповідали за свої слова в частині підтвердження фінансами, а не просто голослів’я. І постанови, які вони приймають без бюджетного підтвердження, вибачте мені, це просто є обман людей. Тому що починаються… початок практично президентської кампанії виборчої. Зараз будуть всі кругом обіцяти хто його знає що. Але за який рахунок?» – обурювався Олег Олексійович.

«Таке завдання вже отримали. Ми на сьогодні вже над цим працювали», – запевнив Віктор Бичковський.