Ковельський календар, 26 лютого: в селі Нужель створили колгосп

26 Лютого 2018, 07:00
2961

За церковним календарем: Преподобного Мартиніана (V). Преподобних Зої і Фотинії (Світлани) (V). Преподобного Євлогія, архієпископа Олександрійського (607-608). Благовірного князя Костянтина Острозького (1608)… Строгий піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

Іменини святкують Ганна, Артемій, Василь, Віра, Володимир, Гаврило, Євген, Олександр, Іван, Ірина, Леонтій, Мартін, Михайло, Микола, Павло, Світлана, Тимофій.

День народження відзначають начальник фінансового управління виконкому міської ради Валентина Романчук, ієрей Свято-Благовіщенського собору УПЦ КП Михайло Левочко, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Волинській області Наталія Ганя, депутат Дрозднівської сільської ради Галина Гаврилюк (самовисування), депутат Зеленської сільської ради Тетяна Вацик (самовисування).

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

У Ковелі у методичному кабінеті буде проводитися міська виставка «Творчі сходинки педагогів Волині».

08:00 – апаратна нарада у залі засідань виконкому міської ради.

08:00 – оперативна нарада у голови райдержадміністрації (зал засідань РДА).

09:00 – оперативна нарада голови облдержадміністрації (у режимі відеоселекторного зв’язку в кабінеті № 417 райдержадміністрації).

11:00конкурс на право оренди майна комунальної власності (зал засідань виконкому міської ради).

15:00 – нарада з керівниками комунальних підприємств (зал засідань виконкому міської ради).

У цей день колись:

26.02.1940 – в селі Нужель створили колгосп, який займав у Ковельському районі 1 місце, а в області – третє. Його організаторами були Пастушок М. І., Андросюк П. Д., Андросюк С. Д., Андросюк Г. Н., Онопчук Д. П., Мазур М. І. та інші. У 1939-1941 роках в селі була велика комсомольська організація, яка нараховувала більше 70 чоловік. Її секретарем був Мазур М. П. Комсомольці активно працювали в колгоспі, організовували вечори, концерти, з якими їздили в сусідні села.

26.02.1944 – в село Кричевичі увійшли радянські партизани. Того ж дня в селі Малий Порськ, як стверджує відомий волинський архівіст та історик Владислав Наконечний, відбулася зустріч «Кубіка», командира загону УПА, із представниками німецьких військ у Ковелі, де нібито була досягнута домовленість про організацію диверсій у радянському тилу. За іншими даними, згідно донесення члена підпільної антифашистської групи Г. Ф. Мартинюка командиру партизанського з’єднання Олексію Федорову, з боку УПА були кошовий Богдан Давидович («Залізняк»), зі Львова, та місцеві командири, з боку німецького командування – командувач групи оборони по річці Стохід полковник Рубін, майор Шток та інші офіцери.

26.02.1945 – ЦК КП(б) України прийняло рішення: «З метою знищення окремих дрібних бандитських груп, так званої СБ і оунівських главарів, за прикладом Волинської області створювати групи спеціального призначен­ня із бандитів, що з’явилися з повинною і виявили бажання боротися з бандитизмом». Як правило, колишні повстанці входили до складу спецзагонів НКВС і НКДБ добровільно, бажаючи за допомогою зради та жорстокості, довести відданість новій владі й тим самим зберегти собі життя та отримати винагороди. Тому, як зазначалося в звіті НКВС, «значно активізувалася терористична діяльність СБ з переслідування носіїв таких (дезертирських) настроїв». Спецгрупи НКВС, які складалися з колишніх повстанців, що зрадили та перейшли до співпраці з ворогом. Вони були особливо небезпечні, через досвід боротьби в націоналістичному підпіллі бійців цих відділів. Крім того, вони вирізнялися винятковою жорсто­кістю щодо місцевого населення. На Ковельщині спецвідділ НКВС порубав на шматки сім’ю Микити Слюсарчука. Дивом вдалося врятуватися лише його сину, який в той час знаходився в млині. Спецвідділи навмисне лютували, аби викликати до оунівців ворожість місцевого населення.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024