Ковельська влада купує пальне у фірм-«прокладок» Коломойського

02 Березня 2018, 10:08
7204

Не так давно у Луцьку побував відомий український тележурналіст-розслідувач, один з авторів незалежної агенції журналістських розслідувань Дмитро Гнап. На зустрічі з місцевими медійниками він розповідав, серед іншого, про виявлення махінацій під час державних закупівель «ProZorro».

Цікаво було почути, що ковельська мерія купувала бензин за завищеною ціною. У місті Рівному на одній із баз той самий бензин продавали дешевше приблизно на півгривні.

Тележурналіст перед своїми волинськими колегами зателефонував відповідальній посадовій особі за замовлення пального, яким є начальник відділу матеріально-технічного забезпечення та охорони виконкому Ковельської міської ради Геннадій Ющик. Мова йшла про закупівлю 3400 літрів бензину А-95 за 93 500,00 гривень у ТОВ «ЛІВАЙН ТОРГ» – одного-єдиного учасника цих торгів.

Цікаво, що договір UA-2018-01-16-000874-с між мерією та ТОВ «ЛІВАЙН ТОРГ» укладено 15 січня 2018 року об 11:41, а сам документ опубліковано на сайті державних закупівель 16 січня об 11:41. В іншому звіті за № 4 взагалі стоїть незрозуміла дата укладання договору: 01.15.2018 р. І цей документ підписав керуючий справами виконкому Володимир Богданович Бойко.




«Хто стоїть за цією компанією?» – поцікавився Дмитро Гнап.

«Скажу вам так. Хто стоїть за тою компанією я не знаю, але я знаю, що, наприклад, ми маємо там у Ковелі три заправки – три фірми скажемо. Назва може мінятися, але заправка лишається та сама. Не знаю, чого так. У тому самому місці, на тій самій території, з тими самими людьми, тобто виконавцями: заправщиками, операторами, бухгалтерією. А хто там керує тією фірмою і скільки в них тих заправок по Україні я не можу знати… Колись це був «Мавекс», потім воно називалося «Авіас», – розповів Геннадій Ющик.

«Це група «Приват», – пояснив київський тележурналіст, маючи на увазі бізнес-імперію Ігоря Коломойського і його партнерів Геннадія Боголюбова та Олексія Мартинова.

«Можливо», – погодився чиновник ковельської мерії.

До речі, група «Приват», за даними видання «Економічна правда», заборгувала державі 17 мільярдів податків.

«А багато вони у вас тендерів виграють на постачання?» – спитав Дмитро Гнап.

«Ну за рік ми буває закупляємо два-три рази», – відповів Геннадій Ющик.

«Вони тільки одні подали на цю закупівлю? Тендер це якесь змагання, а виходить так, що змагається тільки один і він є переможець. Якоїсь змагальності не виходить. Не тендерно!» – зауважив розслідувач.

«Я вас розумію. Але ну що я вам можу сказати? Я виконую чисто свої обов’язки… Якщо вам потрібна якась інформація, ви можете звернутись офіційно до міського голови», – порадив посадовець.

Підприємство теплових мереж «Ковельтепло», яким тривалий час керує депутат Ковельської міської ради з фракції «Батьківщина», голова постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів Володимир Іванович Бойко, через систему державних закувель «ProZorro» придбало 4 січня 2018 року за 948 500,00 гривень в ТОВ «ЛІВАЙН ТОРГ» (один учасник торгів) по 5 тисяч літрів бензину А-92 та А-95 (за ціною, відповідно, 26 грн./л та 26.5 грн./л), а також 28 тис. літрів дизельного палива (24.5 грн./л.). Хоча «Запоріжнафтопродукт» продавав у той день на своїх АЗС бензин А-92 за 25,5 грн./л, на Полтавщині продавали за 22,5 грн./л (А-95) та 23 грн./л (дизпаливо).

Це саме ковельське підприємство 14 березня 2017 року придбало за 211 500,00 гривень в ТОВ «Альянс Еволюшн» (один учасник торгів) 6 тис. літрів дизельного палива, 3 тис. літрів бензину А-92 та 1 тис. літрів бензину А-95. Втім, у звіті про укладений договір у розділі «Ціна за одиницю» чомусь нічого не вказано.

Згідно підписаного договору, оплата товару здійснюється покупцем шляхом перерахування коштів на рахунок постачальника в день виписки рахунку на товар. Однак на офіційному державному інформаційному порталі, де оприлюднюється інформація про використання публічних коштів та реалізується ідея «Прозорого бюджету», за березень – грудень 2017 року немає жодних даних, що «Ковельтепло» перерахувало ТОВ «Альянс Еволюшн» гроші хоча би за один літр пального.

Ковельська районна рада 28 березня 2017 року купила 1500 літрів бензину А-95 у ТОВ «Альянс Еволюшн» за 34 500,00 гривень. Хоча інший учасник торгів запропонував таку саму ціну.

Як повідомляється виданням «Наші гроші. Львів», ця нова фірма-«прокладка» Коломойського за один місяць зібрала замовлень на постачання палива на загальну суму 52,4 мільйона гривень. «Альянс Еволюшн» заснована у травні 2016 року товариствами «Астронг люкс» та «Вертікс-Трейд», які створені 6 жовтня 2015 року і прописані в одному офісі на вулиці Зоологічній, 4-а у Києві. При цьому, перша записана на мешканця Запоріжжя Володимира Зарівного, а друга – на жительку Дніпра Вікторію Нагаєць.

25 січня минулого року «Альянс Еволюшн» перереєстрували на дніпрянку Ірину Афоніну. Розмір статутного фонду товариства становить всього 4 тис. грн. Ірина Афоніна числиться також керівником донецького ПАТ «Ойл сервіс», рівноправними засновниками якого є чотири кіпрські компанії: «Юнало Холдінгз Лтд», «Касерта Трейдінг Лімітед», «Мошона Інвестментс Лімітед» та «Дакстон Холдінгз Лімітед». Остання входить до переліку фірм-засновниць компаній, через які влітку 2014 року з «Приватбанку» виводились кошти, отримані у якості кредитів банку. За інформацією «Економічної правди», з групою «Приват» пов’язаний також офшор «Мошона Інвестментс Лімітед».

Зауважимо також, що менеджером зі збуту в ТОВ «Альянс Еволюшн» є Денис Садловський, який у вересні 2016 був прийнятий на аналогічну посаду в ще одну приватівську «фірму-метелика» ТОВ «Пром гарант плюс» з посадовим окладом – 1450 грн. Раніше Садловський працював у ТОВ «ТД «Авіас», що теж належить Коломойському.

Центральні і місцеві органи влади, комунальники, рятувальники, медики з усіх регіонів України за сотні тисяч, а інколи і за мільйони гривень закуповують паливо у ТОВ «Пром Гарант Плюс», розмір статутного фонду якого – 100 гривень(!!!). Керівник фірми – Віталій Рувінський. Засновники – 5 компаній: три зареєстровані на Віргінських островах, дві – у Белізі. Кожна з цих компаній скинулася по 20 гривень, щоб утворити загальний статутний капітал розміром у 100 гривень. Кінцевий бенефіціарний власник – відсутній.

Як стверджує Валентина Новицька на сайті блогерів України «Ні корупції!», при цьому всі ці компанії можна знайти у переліку фірм з «приватівським» корінням, які влітку 2014 року вивели закордон $1,82 млрд. Цей перелік свого часу оприлюднило видання «Наші гроші». Водночас, припинення постачання продукції ТОВ «Пром Гарант Плюс», згідно з низкою договорів, збіглося у часі із судовим рішенням від 31 січня 2017 року Господарського суду Дніпропетровської області (справа № 904/10449/16), в якому було встановлено, що фірма не виконала своїх зобов’язань стосовно відпуску оплаченого наперед бензину за скретч-картками.

До речі, часто-густо закупівлі цієї фірми-«прокладки» проходять взагалі без тендеру, оплата послуг згідно з договорами відбувається наперед, а потім фірма призупиняє поставляти товари. Трапляються й інші «дива»…

ПТМ «Ковельтепло» 11 листопада 2016 року придбало 5000 літрів палива (бензин марки А-92, А-95, дизпаливо) у ТОВ «ПРОМ ГАРАНТ ПЛЮС» (єдиний учасник торгів) за 100 000,00 гривень. У звіті про укладену угоду взагалі не зазначається, скільки і якого пального та за яку ціну закуплено!

До фінансово-промислової групи Ігоря Коломойського входить й голова Волинської обласної ради, бізнесмен та лідер волинського «УКРОПу» Ігор Палиця, який за інформацією видання Volyn24, торік провів півроку за межами України.

Втім, гроші не пахнуть, а тому паливо добре об’єднало ковельську владу від «Батьківщини» із політично-бізнесовими інтересами «Привату». То ж на «бензинових» тендерах, які організовує мерія та «Ковельтепло», й надалі перемагатимуть «потрібні» фірми.

Коментарі
02 Березня 2018, 13:29
я ж кажу, містом керує БАНДА!!!!
02 Березня 2018, 15:37
А областю "Укроп" в особі Палиці і Пеніса з Стасючкою та Костовятом!!!!!!!!
02 Березня 2018, 15:37
Тендер відбувається якщо сума 200 000 та більше, все інше - звіт про укладений договір...... (карту купи, лапоть.)
02 Березня 2018, 17:53
Бойко старий жук, знає де більший відкат получити .
02 Березня 2018, 20:09
горе журналюги як завше шукають сенсацію. тендери? закони вивчайте і не тикайте пальцем на тих хто працює. самі то чого варті? яка від вас користь громаді? робота й та неофіційна. і податки не платите. А шо ж буде з головним грейдерувальником? Його шеф хворий (дай Бог йому здоров'я) І хто ж бідолагу Силюка підбере з Вільної думки?
02 Березня 2018, 22:18
А чого в Дніпрі по адресі постачальника стоїть ковельський номер телефону?
03 Березня 2018, 14:26
Грейдериста Силюка забере кореспондентом популярна китайська газета Хулінам Хулівам
03 Березня 2018, 15:15
А причому тут Силюк, якого два раза згадали в коментарях? Яке відношення він має до цієї публікації?
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром