Ковельський календар, 7 березня: концерт оркестру «BRASS- BAND»

07 Березня 2018, 08:00
2557

За церковним календарем: Знайдення мощей мучеників, що в Євгенії (395-423). Мучеників Маврикія і 70-ти воїнів: Фотина, Феодора, Филипа та інших (бл. 305). Преподобних Фаласія, Лимнія і Варадата, пустельників сирійських (V). Преподобного Афанасія, сповідника (821)… Строгий піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

Іменини у людей з іменами Андрій, Афанасій, Варвара, Віктор, Володимир, Єлизавета, Іван, Йосип, Ірина, Михайло, Микола, Павло, Парасковія, Сергій, Степан, Федір, Пилип.

День народження відзначають депутат міської ради Наталія Долінко (Радикальна партія Олега Ляшка); директор Волинського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей, член виконавчого комітету Олена Гануліч; колишня директор територіального центру обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян району Валентина Сіньчук.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

10:00 – засідання виконавчого комітету з розгляду питань: про роботу відділу матеріально-технічного забезпечення та охорони з виконання договорів з утримання та технічного обслуговування будівель; про функціонування комунального господарства міста в зимовий період та ін. Зал засідань виконкому.

10:00 – міський конкурс «Веселковий пензлик» серед учнів початкових класів (навчально-виховний комплекс № 13).

12:00 – урочисте покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, з нагоди 204-ї річниці від дня його народження.

14:00 – Шевченківські читання «І слово вічнеє, і образ невідцвітний…» з нагоди 204-ї річниці від дня народження Т. Г. Шевченка (Центральна районна бібліотека).

18:00 – концертна програма естрадно-духового оркестру «BRASS- BAND», присвячена жінкам Ковеля (Народний дім «Просвіта»). Вхід вільний.

У цей день колись:

07.03.1935 – під час арештів членів Комуністичної партії Західної України (КПЗУ) в селі Торговиця Дубнівського повіту було вилучено велику кількість комуністичної літератури і, зокрема, пакунків з газетою «Червона Волинь». На цих пакунках стояли адреси, куди надсилалась газета і кількість її примірників. Зокрема, найбільше газет мало надійти у Ковель – 55. Про цей факт повідомлялося в рапорті начальника слідчого відділу воєводського управління волинському воєводі.

07.03.1945 – важко поранена і захоплена працівниками НКВС у полон Галина Коханська («Орися», «Зіна», «Саня»), яка в 1943-1944 роках керувала розвідкою Служби безпеки Ковельського надрайону ОУН, а протягом 1944-1945 років працювала при штабі «Дубового». Вона була засуджена на 15 років таборів, які відбула на Воркуті. Після чого повернулась на Волинь. Померла 6 липня 1993 року в Луцьку.

07.03.1946 – на хуторах в Турійському районі оперативно-військовою групою райвідділу МВС було виявлено і під час перестрілки вбито командира бригади УПА та водночас шефа зв’язку Ковельського крайового проводу ОУН Тихона Зінчука («Кубік»), а також ліквідована його охорона з п’яти чоловік. Вилучено автомат, дві гвинтівки, пістолет та оунівські документи. Факт загибелі «Кубіка» підтвердив чекістам заарештований референт СБ Ковельського окружного проводу ОУН Микола Гаврилюк («Федось»). За іншими даними, «Кубік» загинув у бою 8 березня 1948 року, де саме – невідомо. Є також версія, що йому пощастило врятуватися і у 1948 році його ніби ще бачили в селі Заріччя.

07.03.1992 – газета «Вісті Ковельщини» писала: «Вочевидь, ще ніколи стільки рядового люду не з’являлось на засіданні райвиконкому, як цього разу. Сюди найчастіше запрошують для розгляду різних справ керівних осіб. А тут прийшов народ, що називається, від землі. Обвітрені з виду механізатори, впевнені у собі фахівці, статечні пенсіонери. Першим пунктом порядку денного на виконкомі районної ради стояло: про організацію селянських (фермерських) господарств».

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром