Ковельський календар,10 березня: гра з волейболу серед жіночих команд

10 Березня 2018, 08:00
2527

День землевпорядника України.

За церковним календарем: Святителя Тарасія Константинопольського (806)… Піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби.

Іменини у людей з іменами Олександр, Антон, Євген, Микола, Тарас, Федір.

Наше видання Район.Ковель вітає всіх сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

У Ковелі в комплексній ДЮСШ ім. Євгена Кондратовича має відбутися чемпіонат міста з класичних шахів серед юнаків та дівчат молодшої вікової групи.

14:00 – товариська гра з волейболу серед жіночих команд Ковеля і Луцька (комплексна ДЮСШ).

У цей день колись:

10 березня 1543 р. – у грамоті короля Сигізмунда І міститься перша історична згадка про села Дубове, Вербка, Бахів, Мощена (тоді – Мощона), Красноволя, Гішин (Гошин). Сама ж грамота затверджувала передачу ковельського маєтку, до якого входили ці та інші села від князя Василія Сангушка до королеви Бони Сфорци. Через 21 рік даний маєток став власністю князя Андрія Курбського, який під час Лівонської війни втік від московського царя Івана Грозного і перейшов на сторону короля Сигізмунда ІІ Августа (1564 р.).

10 березня 1902 р. – встановлено перший розклад руху поїздів між Ковелем та Києвом. Військово-стратегічні плани Російської імперії вимагали розширення залізничної мережі біля своїх західних кордонів. У 1905 році в Ковелі побудовано цех підйомного ремонту паровозів, розширено майстерні (паровоз на ремонті перебував усього 5 днів), а у 1907 році відкрито новий залізничний вокзал, за проектом знаменитого архітектора Олександра Вербицького.

10 березня 1933 р. – на Шевченківське свято в селі Облапи прийшло близько 500 чоловік – жителів не тільки Облап, а й навколишніх сіл: Секуня, Городища, Мислини. Діти місцевої школи разом із педагогами співали українські пісні, декламували вірші великого Кобзаря.

10 березня 1938 р. – в одному з кінотеатрів Ковеля відбулась мистецька «академія», присвячена пам’яті Великого Кобзаря. В її програмі – реферат, пісні у виконанні народних хорів, декламації Шевченківських поезій, а також поезій Олександра Олеся, Бориса Грінченка, Лесі Українки та інші. Такі ж вечори пам’яті відбулися тоді в селах Облапи та Несухоїжі.

10 березня 1944 р. – в село Зелене, що під Ковелем, увійшли радянські війська.

10 березня 1946 р. – на хуторі біля села Мильці тодішнього Седлищанського району внутрішні війська НКВС ліквідували підпільну друкарню Ковельської округи ОУН. Під час бою загинули окружний політичний референт Микола Паньковець («Варнак») і керівник господарчої ланки округи Ф. Клиновий («Сивий Борис»). Було виявлено верстат, на якому друкувалися прокламації, та друкарську машинку.

10 березня 1998 р. – газета «Вісті Ковельщини» писала: «У районі послабився контроль за перевезенням худоби, забоєм її і реалізацією м’яса та інших продуктів тваринництва. Від нас часто без відповідно оформлених документів вивозиться багато здорової худоби, хоч маємо якнайкращу можливість переробити її на місці і забезпечити населення доброякісним харчуванням. Натомість до нас завозяться м’ясо і вироби сумнівної якості, які збувають, маніпулюючи цінами».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром