Ковельський календар, 15 березня: концерт у Ковельській школі мистецтв

15 Березня 2018, 07:00
2117

Схід Сонця: 06:34; захід – 18:20.

Місяць – у Рибах.

Всесвітній день захисту прав споживачів.

Народні прикмети: якщо заметіль або вітер у цей день – довго трави не буде.

За церковним календарем: Священномученика Феодота, єпископа Киринейського (бл. 326). Святителя Йова (Борецького), митрополита Київського і всієї Руси (1603). Святителя Арсенiя, єпископа Тверського (1409). Мучениці Євфалiї (257)… Строгий піст: не споживають м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

Іменини у людей з іменами Арсеній, Йосип, Микола, Федот.

День народження відзначають військовий комісар Ковельського об’єднаного міського військового комісаріату Сергій Гладун, директор школи в селі Озерне Валентина Кондратюк, колишній директор міжрайонної лабораторії ветеринарної медицини Володимир Товстига.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

Сьогодні проводиться «Єдиний всеукраїнський стрілецький день» з військовозобов’язаними (організаційним ядром) підрозділів територіальної оборони міста Ковеля та Ковельського району. Стрільби з АК-74, ПМ, РПК будуть проводитися на військовому стрільбищі військової частини м. Володимира-Волинського. Бажаючі мають звертатися до Ковельського об’єднаного військового комісаріату на вулиці Грушевського, 14.

У Ковелі також в закладах дошкільної освіти має відбутися міський огляд-конкурс ранкової гімнастики «Рух заради здоров’я» серед дошкільнят.

08:00 – 12:00 – прийом громадян з особистих питань проводить заступник голови районної ради Олександр Пасенковський (каб. № 201).

10:00 – засідання комісії міської ради з питань планування, бюджету і фінансів.

10:30 – судове засідання у Ковельському міськрайонному суді (головуючий суддя Петро Бойчук) у кримінальній справі, де обвинуваченим є директор державного підприємства «Ковельське лісове господарство» Володимир Данилюк, якого судять за ст. 246, ч. 3 ст. 365, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (справа № 159/2767/17).

14:00 – засідання комісії міської ради з питань освіти, культури, охорони здоров’я, материнства і дитинства, соціального захисту населення, спорту і фізичної культури, в справах сім’ї і молоді та релігії (каб. № 316).

15:00 – засідання комісії міської ради з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку, конфлікту інтересів (каб. № 316).

15:00 – судове засідання у господарському суді Волинської області за позовом Управління Пенсійного фонду України у Ковельському районі до ВАТ «Голобський комбінат хлібопродуктів» про банкрутство.

17:00 – концерт у Ковельській школі мистецтв вихованок закладу Аліни Якубовської та Ані Марчук, який вони підготували для викладачів, батьків, друзів і шанувальників скрипкової музики.

17:00 – чемпіонат міста з волейболу серед команд суперліги (промислово-економічний коледж).

Останній день подання документів щодо оголошеного Ковельською районною державною адміністрацією конкурсу з визначення підприємства (організації), що здійснює функції робочого органу для підготовки матеріалів при проведенні засідань конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників на приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Ковельського району (м. Ковель, вул. Незалежності, 73, управління регіонального розвитку РДА, каб. № 407-408, телефон для довідок: 7-17-40, 7-17-41).

У цей день колись:

15 березня 1650 р. – король Ян Казимир у Варшаві підтвердив подаровану євреям Ковеля грамоту короля Владислава ІV. Відповідно до цієї грамоти, єврейській общині надавалося право мати свій суд, а також вирішувати свої суперечки і тяжби у школах (божницях) через своїх вчених. У разі виникнення судової суперечки між городянином і євреєм при надходженні апеляції в Ковельський замковий суд при розгляді справи повинен бути присутнім один із єврейських старійшин. Загальний прибуток у міську казну від єврейської громади становив 487 флоринтів (золота монета вагою 3,5 г) і 25 грошей. Окремою грамотою євреям заборонялось відкуповувати оренди і податкові побори.

15 березня 1925 р. – у Ковелі в кінотеатрі «Експрес» відбулося урочисте Шевченківське святкування, на якому зібралось понад 600 чоловік. Присутні мали змогу почути реферат про життєвий і творчий шлях поета, шевченківські пісні, вірші. Наступна мистецька урочистість відбулася через 7 днів – 22 березня.

15 березня 1943 р. – за наказом Головного командування УПА, утвореного Головним проводом ОУН, розпочався «масовий перехід українських шуцманів та поліціянтів із зброєю в руках в ліси». У своєму короткому життєпису Теодор Шоломицький («Федор Одрач»), який був написаний провіднику ОУН Степану Бандері, вказує, що «перші відділи УПА в Ковельщині постають дня 13 березня 1943 року». До речі, Шоломицький повідомляє: «Мене покликують до пропагандивно-пресового штабу УПА Волині. З другом Шило (Данилевич) – сту­дент[ом] останніх семестрів на вілєнському університеті (мій універ­ситетський приятель), видаємо з рамени ОУН часопис «Інфор­матор».

15 березня 1944 р. – о 10-й годині ранку, не закінчивши повністю передислокацію, війська 2-го Білоруського фронту Червоної армії пішли у наступ на Ковель, причому без артилерійської та авіаційної підготовки. Незважаючи на це, передові підрозділи 143-ї стрілецької дивізії через кілька годин після початку операції, рухаючись у північно-західному напрямку, обійшли Ковель і вийшли на рубіж Грабове – Городище, передовим загоном (635-й стрілецький полк) перерізавши залізницю і шосе Ковель – Брест. У цей самий час до Ковеля літаком прибуває 47-річний группенфюрер СС Герберт Гілле, командир розбитої під Черкасами дивізії СС «Вікінг», який об 11-й годині 45 хвилин прийняв командування від обергруппенфюрера СС, генерала поліції Еріха фон дем Баха (Залевського), побачивши, що оборона Ковеля у незадовільному стані. Ковельський гарнізон складалося з двох бойових груп: за німецькими даними, трохи більше 4-х тисяч чоловік, за радянськими – вдвічі більше.

15 березня 2007 р. – урочисто відкрито підвідний газопровід до села Любитів. Нині тут газом користуються у 240 оселях.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024