Маєток на 40 соток, «Land Cruiser» підприємця і земля в передмісті: статки колишнього ковельського прокурора

17 Березня 2018, 18:00
8338

Відоме волинське прокурорське подружжя Василя та Оксани Лопох користується автомобілями, зареєстрованими на батьків та нажило чимало нерухомості за майже два десятиріччя роботи в прокуратурі Волинської області. Шість земельних ділянок, чотири будинки, два недешевих авто – це тільки те, що Лопохи офіційно вказали в останніх своїх електронних деклараціях. А ще дорога нерухомість у родичів. Центр журналістських розслідувань «Сила правди» вирішив розібратися, чи відповідають такі статки рівню доходів прокурорського подружжя.

Про це пише Громадське.Волинь.

Колишній Ковельський міжрайонний прокурор Василь Лопоха, який тривалий час очолював регіональну прокуратуру під час президентства Віктора Януковича, звільнився з органів прокуратури лише в березні 2017-го року.

Майже 20 років роботи в прокуратурі, з яких 14 років на керівних посадах – такий стаж Василя Лопохи. З 1997 року він почав працювати помічником прокурора Маневицького району, з 2000 року – прокурор в апараті прокуратури Волинської області. Вже з лютого 2003 Лопоха отримав посаду заступника прокурора Луцького району, на якій пропрацював до середини 2010-го, а тоді пішов на підвищення і очолив прокуратуру Луцького району.

З листопада 2011 року Василя Лопоху перевели на посаду керівника Ковельської міжрайонної прокуратури. Революція Гідності не стала поштовхом до звільнення Василя Лопохи. Протягом 2014-2015 років громадські активісти, депутати періодично вимагали звільнення Лопохи. Покинув посаду Лопоха лише наприкінці 2015-го року.

Дружина досвідченого прокурора Оксана Лопоха також багато років у прокуратурі.  Розпочала кар’єру з посади помічника прокурора Маневицького району у квітні 2002-го. Далі працювала в різних відділах прокуратури Волинської області. Зараз обіймає посаду прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури прокуратури області.

ЗЕМЛЯ В ПЕРЕДМІСТІ ЛУЦЬКА І МАЄТОК  НА 40 СОТОК: ОФІЦІЙНІ СТАТКИ

В останній електронній декларації за 2016 рік Василь та Оксана Лопохи вказали шість земельних ділянок, два зведених та два будинки в процесі будівництва, два чужих автомобілі на праві користування та власний причіп.

Серед доходів Лопохи вказали зарплату та допомогу при народженні дитини. Зокрема, понад 124 тисячі гривень зарплати у 2016-му отримав Василь Лопоха та 133 тисячі 840 гривень – Оксана Лопоха. Допомога при народженні дитини склала 16,7 тисяч гривень. Також екс-прокурор Василь Лопоха вказав, що має 150 тисяч гривень готівкою.

Зупинимось детальніше на офіційному майну Лопох, адже майже усе воно набуте під час роботи подружжя в прокуратурі.

Три з шести земельних ділянок Лопох розташовані у селах Зміїнець та Забороль Луцького району. Тут земля досить дорога, адже населені пункти безпосередньо межують з містом і фактично є його передмістям.

Задекларований час набуття землі збігається з періодом, коли Василь Лопоха був заступником прокурора цього ж району.  З’ясувати яким чином Лопохи отримали ці ділянки: безкоштовно чи купили – не вдається. У Заборольській та Княгининівській сільських радах не надають інформацію, посилаючись на те, що відповідні рішення сесій рад передані до архіву. Звідти ж копії рішень органів місцевого самоврядування журналістам не надають вже давно.

Дві ділянки Лопох розміром по 20 соток кожна розташовані у селі Забороль поруч. На одній розташований будинок площею 380 кв. м. та господарські споруди, а на другій – ще один на 235 кв. м.

 





 

Ділянка Оксани Лопохи у селі Тарасове площею 24 сотки пустує з 2005 року. Цікаво, що ділянка розташована на тій самій вулиці, за декілька метрів від ділянки колишнього заступника прокурора Волинської області Валерія Невірця, який звів будинок на 310 кв. м.

Ділянка обгороджена високим парканом, проте на самій території – пустка.

 


 

Ще одна ділянка Оксани Лопохи площею 8,33 сотки знаходиться в с. Любохини Старовижівського району. В цьому селі Лопохи також декларують зведення житлового будинку на 150 кв. м.

Інші дві ділянки площами 25 та 45 соток, які належать Василю Лопосі, розташовані у селі Мала Яблунька Маневицького району. Там же знаходиться і невеличкий будиночок на 48,3 кв. м.

«AUDI» МАМИ ПРОКУРОРА ТА «LAND CRUISER» МАТЕРІ КОВБАСНОГО БІЗНЕСМЕНА

За 2016 рік, як і кілька років до того, прокурорське подружжя Лопох декларувало два автомобілі: «Toyota Land Cruiser» 2008 року випуску та «Audi A6» 2006 року випуску. Обидва автомобілі записані на третіх осіб, а в Лопох нібито перебувають на праві користування.

Згідно з декларацією, власницею «Land Cruiser» є луцька підприємиця, матір відомого в Луцьку засновника м’ясо-ковбасної компанії «Дмитрук» Олега Дмитрука Лариса Дмитрук, а «Audi A6» – мама Оксани Лопохи Любов Хомич.

Якщо батьки Оксани Лопохи пояснюють, що вони самі авто дочці подарували, то як пояснити наявність в прокурорського подружжя автомобіля мами бізнесмена, виробничі потужності якого розташовані в тому ж Луцькому районі, де довгий час працював Василь Лопоха?

Я думаю, перед тим як задавати Ларисі Никонівні такі запитання, Вам як мінімум потрібно стати держслужбовцем певних контролюючих органів. Дякую Вам за спілкування, нажаль надалі не зможу відповідати на Ваші запитання! – коротко відповів на прохання допомогти в комунікації із Ларисою Дмитрук її син, засновник і керівник компанії «Дмитрук» Олег Дмитрук.

На екс-прокурора Василя Лопоху із транспорту зареєстровано лише причіп КНОТТ 2013 року випуску.

БАТЬКИ-ЛІСНИКИ З КВАРТИРОЮ В ЛУЦЬКУ, ЗЕМЛЕЮ І БУДИНКОМ В ПЕРЕДМІСТІ

56-річна матір Оксани Лопохи Любов Хомич ось уже 37 років як працює в Маневицькому лісгоспі. У 1980-х та 90-х була лісником та майстром лісу, а з 1997-го – майстер лісу Черевахівського лісництва.

Поруч з нею 37 років у Маневицькому лісгоспі працює і її чоловік, батько Оксани Лопохи Сергій Хомич. З 2010-го понині він лісничий Черевахівського лісництва.

Подружжя Хомичів, яке четверте десятиліття доглядає за лісами Маневиччини, виявилося нажило трохи нерухомості і поближче до сім’ї дочки-прокурора. За 2016-й рік Хомичі задекларували ділянку на 25 соток та будинок на 152 кв. м. в селі Череваха Маневицького району. Крім цього, поки дочка і зять працювали в прокуратурі в Хомичів з’явилися ділянки площею 10 соток у тому ж селі Забороль Луцького району та 24 сотки в селі Боратин.

Не лише пильнувати за лісом встигають батьки Оксани Лопохи, але й зводити будинок на 293 кв. м. на ділянці в Заборолі.

 

2

 

Але й це не все. Торік улітку лісничий Сергій Хомич придбав квартиру в новобудові компанії «Волиньавтомотосервіс» на Рівненській, 127 у Луцьку. За інформацією з електронної декларації двокімнатна квартира на 71 кв. м. обійшлася сім’ї лісничого у 353 тисячі гривень, тобто менше 5 тисяч гривень за квадратний метр. І це дуже дешево як для Луцька, адже вартість квадратного метра в новобудовах Луцька зараз починається від 8-10 тисяч гривень.

Луцькі ріелтори припускають, що в декларації вказана оціночна вартість майна, а його реальна вартість вища і може сягати 700 тисяч гривень.

 

1

 

Це все при тому, що за останніх шістнадцять років на роботі в Маневицькому лісгоспі Сергію Хомичу нарахували загалом 685 тисяч гривень зарплати, а його дружині – 513 тисяч. У 2017 році на роботі їм нарахували 151 тисячу та 106 тисяч гривень відповідно. Крім цього було ще по 20 тисяч гривень пенсії.

При таких доходах та нерухомості Хомичі декларують за 2016 рік 330 тисяч гривень готівки. А от серед транспорту в них «ВАЗ 2121» 1981-го року випуску, «ВАЗ 2170» 2008 року випуску та «Audi A6», яка нібито в користуванні дочки.

Звідки у сім’ї лісничого з’явилося стільки нерухомості та заощаджень при досить скромній зарплаті на держпідприємстві ми запитали у лісничого Сергія Хомича.

 – Я працюю, в мене з 18 років стаж, мені 61 рік, і що я на квартиру не заробив за все своє життя? Я 38-й рік працюю в системі лісового господарства, з жінкою буде 74 роки разом на двох, – кажелісничий Черевахівського лісництва, батько Оксани Лопохи Сергій Хомич. – Батько покійний віддав ще. Я в селі живу, корова є, свині є, які в мене витрати… Куди я ті гроші маю дівати?

– А для чого вам нерухомість в Луцьку і біля Луцька, коли працюєте в Маневицькому районі? – цікавимось.

– В мене внуки є, семеро внуків, я ж не тільки для себе живу. Зараз в мене зарплата 9 тисяч з копійками ставка плюс премія і пенсія. І які ми маємо витрати? Навіть хліб печемо свій. Я все життя в селі. У відпустці 37 років не був взагалі. Тут нема ніяких зловживань.

– А чому квартира така дешева вам вийшла?

– Ну я звідки знаю, такі ціни. Так вийшло, що ж я, не буду розказувати. Там все нормально, ніякої корупції нема.

– Чому автомобіль «Ауді А6» записаний на вас, а користується сім’я дочки?

– Подарували, що ж дочці не можемо подарувати машини? – мовить Сергій Хомич.

ЧОТИРИКІМНАТНА КВАРТИРА БАТЬКІВ-ПЕНСІОНЕРІВ ЕКС-ПРОКУРОРА

Подружжя батьків екс-прокурора Василя Лопохи Василя та Галини Лопох вже кілька років на пенсії. Торік Галина Лопоха зареєструвала право власності на чотирикімнатну квартиру площею 141 кв. м. в новобудові на вулиці Липинського, 7 у Луцьку. Це відомий довгобуд, який зводили близько 8 років. За інформацією з реєстру нерухомого майна, договір про інвестування в будівництво Лопохи уклали ще на старті будівництва в 2007 році.

 

1

 

За даними аналітичної системи «YouControl», пенсіонери Василь та Галина Лопохи є співзасновниками лісозаготівельної фірми «Тис» у Маневичах.

ПРОКУРОР ОКСАНА ЛОПОХА: ВИ – НЕ НАЗК, ПОЯСНЮВАТИ НІЧОГО НЕ БУДУ

Василь Лопоха з 2016 року в прокуратурі не працює, натомість там продовжує працювати його дружина, в якої ми і спробували запитати про походження численної нерухомості і майна.

Однак, Оксана Лопоха навідріз відмовилася будь-що пояснювати журналісту.

Я не бачу причин, чому я маю з вами спілкуватися щодо моєї електронної декларації. Ви не уповноважений орган на перевірку повноти і достовірності відображених даних у декларації. Тому я не бачу причин з вами спілкуватися, – відмовляється говорити Оксана Лопоха. – В нас є єдиний уповноважений орган, це НАЗК. Декларації у відкритому доступі, ви можете переглянути, зробити свої припущення і міркування, але спілкуватися з вами щодо своєї декларації я не буду. І не хочу, і не буду, і не маю причин для цього. Єдиний орган якому я можу і зобов’язана щось пояснювати це уповноваженим представникам НАЗК.

Юрій Горбач, Центр журналістських розслідувань «Сила правди»

Коментарі
17 Березня 2018, 20:15
На стадіоні показово як хробаків
17 Березня 2018, 20:27
Як же воно воня!
17 Березня 2018, 20:35
Добре лопух встиг нахапати за зарплату прокурора. Але масала не перемасалив.
17 Березня 2018, 20:47
Встиг нахапати... Ви тупі, чи просто нацики упороті? Не нахапав би, аби не давали. Давав хто? Найбільше нахапав у Ковелі, значить тут. Просто так не дали б, значить у самих рило в пуху. Земля - ясно, Кіндер та Козак поділились, виділили на халяву кілька ділянок. А решта? Ну прикривав Каваса, на браконьєрку до нього в угіддя їздив, поляни той накривав. Ну Молдаванка щось відстьогувала. А скільки ще таких у Ковелі? <br/>Чого після цих публікацій ще немає реєстрації в ЄРДР, фактично це повідомлення про вчинення злочину?
17 Березня 2018, 21:32
Розкулачити його, все майно зхабрати а самого в Сибір.
17 Березня 2018, 23:35
Тебе, чмо, в Сибір, на твою родіну. Або на Байкал, хай прийме тебе, як януковіча-иеншого.
18 Березня 2018, 00:23
Ну от знову такі біднющі лісники і ліснічі. Це ж треба. Так погано їм, ще й крадуть в них. Сволота
18 Березня 2018, 02:18
Побудуйте цій сволоті капличку з червоної цегли
18 Березня 2018, 08:46
От чому приватні кукурузники вільно через кордон літають
18 Березня 2018, 09:10
Відрили новину, якби не колосальна робота журналістів, ми нічого і не зналиб. Мабудь в них є інформатори в ГПУ...
18 Березня 2018, 09:15
То Червонопикого Лапоха кришує
18 Березня 2018, 09:47
Я від прочитаного в шоці !!! Це роблять люди які наглядають за дотриманням законів ??? Він не прокурор , він барига і хапуга в якого нічого святого не має . Своїми діями, крім незаконного злочинного збагачення, він як державний чиновник високого рангу підриває віру людей в майбутнє самостійності держави нашої України . Після цього переконай людей,що вся бідність і негаразди в Україні із-за злочинної влади Яника , війни чи АТО на сході , ворожої політика Путлєра ... ??? Він паразит , який як іржа роз'їдає країну з середини ... Таким не місце в нашій країні !!! НАЗК повинна все досконально перевірити і через суд поставити крапку у цій справі . ГАНЬБА всій системі прокуратури !!!! Злодіїв які на високих посадах позорять , розкрадають народне добро , публічно відкритими судами судити , майно все конфіскувати і до третього коліна їх родині заборонити займати державні посади .!!!!!!!!!
18 Березня 2018, 10:42
Саме такою державною владою , у вигляді представників закону &quot;вибудовується&quot; розкрадається наша держава ! А приклад Лопохам є з кого брати : попередник Масалов , чисельні киівські протеже , які не дивлячись на всі люстраціі та публічні звинувачення в корупціі &quot;живуть &quot; і будуть &quot;жити&quot; доки цією державою керують більш успішні бариги та корупціонери . А державний нагляд за цим здійснює кишеньковий генеральний прокурор , своя НАЗК і чисельна суддівська братія ! Лише аналогічні китайським законам по боротьбі з корупцією можуть спасти нашу державу від цілковитого руйнування . Привселюдне покарання як пересторога для майбутніх корупціонерів і жодних ремарок , що це не цивілізовано і не демократично .
18 Березня 2018, 12:58
був колись такий народний герой Кармелюк
18 Березня 2018, 13:13
Г А Н Ь Б А : - Василю та Оксані Лопохам, працівникам нашої &quot;славної&quot; реформованої прокуратури . Але далеко не ЛОХАМ !!! Українці повинні чітко знати своїх псевдо патріотів в шкірі ХАМЕЛЕОНА ... Передавайте і розповідайте про це всім і вся , багато людей не читають ...
18 Березня 2018, 18:40
Скоро буде їм і кастрація ю і люстрація.
18 Березня 2018, 19:15
Як таке може бути ??? Цей моральний урод будучи на державній роботі , з &quot;вумною&quot; рожею призивав людей дотримуватися Законів України ... , бути чесними і гідно виконувати свої обов'язки перед державою . Сам накрав - нахапав ( &quot;заробив&quot; )за свою платню стільки , що чеснею працею людина за 200років роботи і близько такого не заробить!!! Такі блюстителі порядку так&quot; розбудовують &quot; неньку Україну і нас дурнів призивають захищати її , в реальності нас використовують захищати їх накрадене і награбоване в народа майно . Запам'ятай на той світ всього не забереш , і це все тобі і твоїй сім'ї на користь не піде . Є Бог на світі , розплата з переду ...
18 Березня 2018, 23:19
Какой Народ такая и Власть<br/>А с Сибирью не спешите нам своих воров девать некуда<br/>А может Савченко и дельно придумала <br/>Прислушайтесь и подсобите девке
18 Березня 2018, 23:50
ТЫ про народ зря так базаришь , в семье не без урода . Власть продажная это да.
19 Березня 2018, 20:30
Я теж земельку все хапала все було мало...Навіть за землю дітям мячика порубала
20 Березня 2018, 00:15
Них треба рострілювати всіх,сім'я прокурорів прикриває сім'ю лисників,знаю я те череваське лісництво,вони там мали такий піздатий ліс,а зараз там можна літаком сідати
20 Березня 2018, 08:07
Зате файні хатинки побудували
20 Березня 2018, 13:23
А ще він в Колодяжному хатинку ліпив.
20 Березня 2018, 15:50
А Хомичі ще працювали в Волинській прокуратурі. Це не родичі того лєснічого?
21 Березня 2018, 21:54
Я з Колодяжного він біля мене дві хатинкі збудував.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024