В Ковелі діти вчилися перевіряти фейки

28 Червня 2023, 18:51
Друге заняття гуртка з медіаграмотності 914
Друге заняття гуртка з медіаграмотності

У Ковелі відбулося друге заняття гуртка з медіаграмотності у рамках проєкту Район.Діти.

Зі школярами зустрілася журналістка національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua Ніна Коляда у вівторок, 27 червня.

Захід відбувся у ковельському Молодіжному центрі «Місто Ідей».

Мета проєкту навчити волинських школярів базових знань з медіаграмотності, основних навичок журналістів, фотографів, відеографів, ведучих,  практичні поради щодо фактчекінгу, дізнатися, як використовувати медійність у майбутній професії. Деякі  слухачі зможуть пройти журналістську практику в мережі Район.in.ua.

Темою другого заняття були фейки та боти, які розносять брехню у соцмережах.

Журналістка розповіла що таке фейки, якими вони бувають. 

Учні пригадали фейки з якими вони стикалися нещодавно.

Розпізнати фейки, які розповсюджуються у соцмережах, здається, не дуже складно. У більшості випадків – треба просто хоча б на мінімум включати критичне мислення і, перед тим, як щиро повірити страшилкам, які «пишуть в інтернеті», просто поставити собі кілька питань: хто? де? коли?

Учні
Учні

Також діти ознайомилися із п'ятьма правилами, як розпізнати фейк:

  • Не обмежуйтесь читанням заголовків.

  • Звертайте увагу на джерела інформації.

  • Ставте під сумнів гучні, шокуючі цитати

  • Аналізуйте фотоілюстрації.

  • Перевірте, що пишуть інші медіа чи блогери з приводу цієї події.   

Діти дізналися різницю між ботами та тролями та як їх розпізнати.

Журналістка представила учням про проєкт «Брехунець», показала декілька відеороликів, а також декілька факчеків, як загальноукраїнських, так і тих, що стосувалися Ковеля.

Діти дивляться відео проєкту «Брехунець»
Діти дивляться відео проєкту «Брехунець»

Багато говорили про фейки, пов'язані із російським вторгненням в Україну. На тлі війни шириться дуже багато фейкової інформації, активізуються тролі. Діти також поділилися своїми прикладами.

Впродовж заняття грали в ігри: «Правда чи фейк»: діти мусили відгадати по заголовках, який з них фейковий, а який правдивий. 

«Вірю/Не вірю»: діти розпізнавали фейки, які заховалися у списку загальновідомих фактів. А також діти придумували фейки про себе, інші мали відгадати, що з цього правда.

Діти виконують завдання
Діти виконують завдання

«Створити і спростувати фейк»: діти розділилися на дві команди, одна команда придумувала фейк, інша його спростовувала. Потім команди мінялися ролями.

Нагадаємо, національна мережа гіперлокальних видань Район.in.ua запрошує волинських школярів стати учасниками гуртків з медіаграмотності.

Учасниками можуть стати діти віком від 12 років, які проживають у громадах Волині: Поромівській, Любомльській, Володимирській, Шацькій, Павлівський, Рожищенській, Ковельській, Ківерцівській, Ратнівській та інших громадах. Такі зустрічі зі школярами будуть проходити протягом року.

Групове фото
Групове фото

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024