Ковель опинився на 24 місці прозорості українських міст

22 Березня 2018, 16:50
5141

Словацький інститут економічних і соціальних реформ (INEKO) разом з Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) склали рейтинг прозорості 50-ти найбільших міст України.

Ковель опинився на 24 місці рейтингу. Про це повідомила Віра Федосюк на своїй сторінці у Facebook.

Другий рік поспіль рейтинг прозорості очолюють Суми. У першу п'ятірку також потрапили Львів, Вінниця, Бахмут та Маріуполь. Київ опинився на 16 сходинці цього рейтингу.

Відповідний рейтинг був представлений на прес-конференції «Прозорі та фінансово здорові органи місцевого самоврядування в Україні». Участь у ній взяли представники цих міст. Ковель представляла секретар міської ради Віра Федосюк.

Ковель цього року посів 24 сходинку рейтингу. Зокрема, бралися до уваги фінансова та бюджетна сфера, закупівлі, житлова та комунальна політика, освіта, соціальні послуги, інформація про роботу місцевої влади та ін. Загальна прозорість міста Ковеля склала 51,3%. Оцінювалася наявність (доступність та оперативність розміщення) відповідної інформації на офіційному сайті Ковельської міської ради.

Найбільш поінформовані ковельчани у питаннях складання бюджету та контролю за витратами бюджетних коштів – 71,4%. На другому місці відкритості інформації про адміністративні, комунальні та соціальні послуги – 63,3%. У 58,3% оцінили фахівці можливість ковельчан дізнатися як в місті використовується майно територіальної громади.

55% прозорості становить відкритість щодо інформування громади про роботу органів місцевої влади. Враховувалися не лише опубліковані оголошення, анонси, повідомлення органів влади про свою роботу, а й протоколи засідань ради та наявність у відкритому доступі на сайті контактних даних депутатів. На 41,7% відкриті для громади питання земельних відносин в місті.

У багатьох містах, і у Ковелі зокрема, громадськість може бути присутньою на засіданнях депутатських комісій ради без обов’язкового дозволу депутатів. Проекти рішень міськради і порядок денний сесій оприлюднюються завчасно. Громадськість може контролювати, як витрачається бюджет.

Окрім того, існує можливість подати електронний запит або звернення. Саме такі критерії вплинули на підрахунок балів щодо участі громадян у житті громади та прийнятті рішень – 37,5%. Стільки ж балів отримали державні закупівлі.

Важливим фактором, який зіграв ключову роль у тому, що Ковель опинився на 24 місці (фактично на екваторі рейтингу) – відсутність у вільному доступі інформації, що стосується кадрової політики – 0%.

Хоча варто зазначити, що на офіційному сайті розміщену інформацію про структурні підрозділи виконавчої влади, прізвища людей та які вони займають посади (від міського голови і до працівників, що займаються господарськими питаннями). Фахівцями з визначення рейтингу наголошується наступне: жодна з обласних рад на своєму офіційному сайті не оприлюднює результати відбору кандидатів на заміщення вакантної посади.

Торік Ковель посів 27 місце у рейтингу, набравши 41,3% прозорості з тієї ж причини – відсутності доступу до питань кадрової політики. Тож середня оцінка прозорості зросла на 10%.

Коментарі
22 Березня 2018, 20:16
Золота серединка
23 Березня 2018, 02:58
Вже все стає прозоро і легально.молодці.наступного року 17 місце займем.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром