Як у Ковелі діти брали інтерв'ю і ділилися новинами

16 Серпня 2023, 11:50
Заняття з медіаграмотності 942
Заняття з медіаграмотності

У Ковелі відбулося заняття гуртка з медіаграмотності у межах проєкту Район.Діти.

Гурток з медіаграмотності для школярів провела журналістка національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua Ніна Коляда у вівторок, 15 серпня в приміщенні Ковельської центральної районної бібліотеки для дітей.

На заняття також прийшли діти, які переїхали до Ковеля зі східних областей України.

Темою заняття були жанри журналістики. Детально говорили про новини, репортажі та інтерв’ю.

Журналістка розповіла дітям, як писати новини, які теми підходять для новин. Присутні здивувалися, коли дізнали, що на новину зазвичай читачі витрачають лише до 20 секунд.

Слухачі активно відповідали на запитання та вірно назвали питання, на які має відповісти той чи інший жанр:

  • «Хто?», «Де?», «Коли?», «Що?», «Як?» і «Чому?» для новини;
  • «Що?», «Хто?» «Де?» «Коли?» «Чому?» «Як?» для репортажу.

Також діти поділились тим, що їхнім улюбленим жанром є інтерв’ю. І найбільше вони цікавляться інтерв’ю з відомими співаками, мріють одного разу взяти у них інтерв'ю.

Журналістка розповіла, що окрім жанру, інтерв’ю ще може бути методом збору інформації, та просто змогою більше дізнатися про людину.

Також порадила для інтерв’ю використовувати не список запитань, а основні тези розмови. Так ви не будете прив’язані до питань, а зможете придумувати нові в ході розмови.

Наприкінці діти мали змогу написати один із цих жанрів на вибір. Вони обрали написати коротеньку новину, а також вирішили провести один з одним інтерв’ю.

Для інтерв'ю обирали загальні прості запитання, або ж запитання на вибір. Дітям було цікаво дізнатися про улюблені ігри, страви, домашніх тварин. Молодші діти проводили інтерв'ю у дотепній формі, жартували, старші – підійшли до цього більш серйозно, хоча темою запитань також обирали інтереси та уподобання.

«Заняття пройшло в дружній атмосфері. Діти мали змогу дізнатися більше один про одного використавши метод інтерв'ю. Вони були активними протягом усього заняття, що було дуже приємним, адже я відчувала, що їм справді цікава тема», – поділилась враженнями Ніна Коляда.

Діти пишуть новини
Діти пишуть новини

Хлопці проводять інтерв'ю
Хлопці проводять інтерв'ю

Діти пишуть новини
Діти пишуть новини

Нагадаємо, національна мережа гіперлокальних видань Район.in.ua запрошує волинських школярів стати учасниками гуртків з медіаграмотності.

Мета проєкту навчити волинських школярів базових знань з медіаграмотності, основних навичок журналістів, фотографів, відеографів, ведучих,  практичні поради щодо фактчекінгу, дізнатися, як використовувати медійність у майбутній професії. Деякі  слухачі зможуть пройти журналістську практику в мережі Район.in.ua.

Учасниками можуть стати діти віком від 12 років, які проживають у громадах Волині: Поромівській, Любомльській, Володимирській, Шацькій, Павлівський, Рожищенській, Ковельській, Ківерцівській, Ратнівській та інших громадах. Такі зустрічі зі школярами будуть проходити протягом року.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024