Ковельчанин відшкодовує збитки, завдані «наїздом» податківців

31 Березня 2018, 16:01
7220

Наше видання вже розповідало про те, як за часів президентства Януковича податкова міліція у Волинській області (нині – поліція) порушила кримінальну справу відносно директора спільного українсько-польського ТОВ «Сотерс» ЛТД, ковельчанина Віктора Турка, звинувативши його в ухиленні від сплати податків на суму 2 мільйони 282 тисячі гривень.

Під час проведення обшуку в офісі товариства та у помешканні Віктора Михайловича вилучили всю оргтехніку та документацію, арештували його особисту власність та майно товариства, яке фактично припинило свою діяльність і невдовзі закрилося.

Загалом же Віктор Турко перебував під слідством 15 місяців – до 26 червня 2012 року. Кримінальну справу закрили. Після численних звернень до обласної прокуратури та суду він добився зняття арешту на своє майно тільки у березні 2017 року. Понад шість років до нього незаконно застосовувались заходи процесуального примусу.

У відповідь на свавілля контролюючих та правоохоронних структур, які повинні були дотримуватися елементарних норм чинного законодавства, Віктор Михайлович звернувся із судовим позовом до Головного управління Державної фіскальної служби та Державної казначейської служби про відшкодування шкоди, яка завдана незаконними діями органів досудового розслідування.

Це кримінальне провадження, яке більше схоже на «наїзд», здійснював тодішній старший слідчий з особливо важливих справ слідчого відділу податкової міліції ДПА у Волинській області Тарас Михалко. Віднедавна він керує відділом Патрульної поліції Ковеля.

 

Тарас Михалко
Тарас Михалко

 

«Мені надійшла пропозиція стати керівником. Основна мотивація – це кар’єрний ріст, цікаво організувати роботу в цьому напрямку», – каже Тарас Михалко.

Його колишній підслідний Віктор Турко оцінив завдану моральну шкоду в півмільйона гривень, бо тільки через погіршення стану здоров’я змушений був протягом 2011-2012 років п’ять разів проходити стаціонарне лікування. Просив також відшкодувати за рахунок держави частку, належну йому в статутному фонді ТОВ «Сотерс» ЛТД (55 321,00 грн.), суму втраченого заробітку (93 421,00 грн.), майнову шкоду у вигляді внесків до фондів державного загальнообов’язкового страхування (30 376,73 грн.) та правову допомогу (21 000,00 грн.).

Суддя Ковельського міськрайонного суду В’ячеслав Лесик формально підійшов до справи і задовольнив позов частково: держава має сплатити лише 26 тисяч 430 гривень моральної шкоди та 10 тисяч гривень витрат на правничу допомогу. Позивач не погодився з таких рішенням і подав апеляційну скаргу.

На судовому засіданні Апеляційного суду Волинської області Віктор Турко і його представник Геннадій Півень підтримали скаргу та докладно пояснили свою позицію, зокрема адвокат навів, як приклад із судової практики, постанову Верховного Суду під головуванням Віктора Стрільчука, який довгий час працював суддею Апеляційного суду Волинської області.

Відповідно до частини третьої статті 13 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», відшкодування моральної шкоди за час перебування під слідством чи судом проводиться, виходячи з розміру не менше одного мінімального розміру заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством чи судом.

Отже, межі відшкодування моральної шкоди за час перебування під слідством чи судом визначаються судом у розмірі співмірному з мінімальним розміром заробітної плати, визначеної законодавством за кожен місяць перебування під слідством чи судом, виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент відшкодування.

Колегія суддів Апеляційного суду Волинської області під головуванням Миколи Русинчука скасувала рішення першої судової інстанції та дещо збільшила розмір виплат позивачу, однак останній вирішив й далі добиватися справедливості.

 

Коментарі
01 Квітня 2018, 01:16
Тарас Михалко це старий поліцейський, тільки в новій формі ,а Ви надієтесь на нові реформи.
01 Квітня 2018, 03:03
Тарас Михалко- був хорошим слідчим . Перейшовши в патрульну поліцію він здатний навести лад на вулицях міста. Вже набагато поменшало неадекватів котрі вулицями міста раллі влаштовували. Дайте людині трохи часу.
01 Квітня 2018, 03:14
Єке з нього піліціят мусор галімий хабарник і прсто редіска. За штуку продався паротроків назад будучі мусором
01 Квітня 2018, 03:26
"Жовту пресу" ніхто не поважає, почувши про неї — кривляться, наче від лимону, але читають майже всі. 
01 Квітня 2018, 16:13
"Жовта преса" - це та преса, яка публікує недостовірну й перекручену інформацію. У даному випадку факти достовірні, що підтверджено судами, і за "наїзд" доведеться відповідати перед законом. Було б дуже добре і справедливо, якби вчорашній слідчий, а нині керівник патрульної поліції у Ковелі відчув це на своєму гаманці. Який би він не був патрульний, а за минуле свавілля на посаді слідчого доведеться заплатити реальні гроші. Обличчя скривиться ще більше, ніж від лимону.
01 Квітня 2018, 18:12
Вітя, коли то ти мав реально якусь фірму? Хіба підставним, Ти ж все життя біля митників крутився, нащо мізки вправляти? Але, якщо взуєш цих козлів мусорів - честь і хвала.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром