У Колодяжненській громаді відбувся V благодійний етнофестиваль «На гостини до Лесі»

05 Вересня 2023, 12:55
У Колодяжненській громаді відбувся V благодійний етнофестиваль «На гостини до Лесі» 596
У Колодяжненській громаді відбувся V благодійний етнофестиваль «На гостини до Лесі»

П’ятий, ювілейний, етнофестиваль «На гостини до Лесі» зібрав на Колодяжненській землі поціновувачів творчості геніальної Лесі Українки

В умовах війни, така культурно-мистецька подія об’єднала всіх іще однією спільною метою – збором коштів на підтримку Збройних Сил України, тож цьогоріч Етнофестиваль – благодійний. Про це розповіли на сайті Колодяжненської громади.

Леся Українка була світочем української духовності і культури, її слово – дороговказ для української нації понині, особливо – у час боротьби із російським агресором: коли ми довели всьому світу, що українці – європейська нація. Лариса Косач-Квітка іще тоді, більше століття тому, засвідчувала свою європейськість масштабом своїх знань, своїми прогресивними поглядами та ідеями, великим творчим доробком, в тому числі, на перекладацькій ниві.

Літературний шедевр письменниці – драма-феєрія «Лісова пісня» – символ етнофестивалю, адже свого часу туга за волинськими лісами, проведеним у них дитинством  спонукала Лесю Українку до написання  п’єси… А цей безсмертний твір, як і вся творчість поетеси, ось уже з року в рік надихає організаторів та спільноту Волині до проведення згаданого етнофестивалю, який просякнутий духом Лесиної творчості, багатих народних традицій і буквально – свіжим повітрям скулинського лісу.

Захід розпочався з Колодяжного, де його учасників гостинно зустріли у Центрі культури, дозвілля та спорту сільської ради. Згодом відбулось покладання квітів до погруддя Лесі Українки біля Центру, до пам’ятника на території Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки у Колодяжному. Потому на гостей чекав літературний екскурс «Літературний та життєвий шлях Лесі Українки в Колодяжному».

На свято прибули почесні гості: перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, перший заступник голови Ковельської райдержадміністрації Галина Коляда, заступник директора Обласного науково-методичного центру культури облдержадміністрації Віталій Клімчук, представники творчої інтелігенції, освітяни тощо.

Найбільш атмосферною частиною зустрічі був захід в урочищі Нечимне. Традиційно була проведена оглядова екскурсія «Стежками Лесі Українки». Гості свята мали нагоду побувати у музеї «Лісова пісня», побачити чарівний ліс, Лесин дуб, місце, де стояла хатинка дядька Лева і озеро, яке, на жаль, уже заросло різнотрав’ям, але колись поетеса побачила його таким, як описала у драмі-феєрії.

По закінченню екскурсії розпочалася благодійна літературно-мистецька композиція «До тебе, Україно, моя бездольная мати», у рамках якої відбулося представлення старостинськими округами нашої громади традицій, звичаїв, елементів побуту, одягу, народних частувань, пісенної творчості, а також – благодійний ярмарок.

Потому всі зібралися біля лісової сцени, адже тут розпочалися виступи місцевих артистів, а також запрошених колективів з різних куточків області.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять полеглих на війні захисників, поіменно назвавши загиблих Героїв з Колодяжненської громади.

Цього дня неодноразово у своїх виступах, віршах, пісенних композиціях висловлювалася вдячність і шана нашим захисникам і загалом була присутня тема війни, адже це нині – наша реальність.

Cвою поезію зачитали члени Літературно-мистецького товариства «Творчий світ» Ірина Ярмолюк, Ніна Шугніло, Олена Прадійчук, Микола Курилюк, Федір Савлук, Марія Богданович, Галина Зубарєва, Олена Коваль, Роман Марковський.

Чудові пісенні композиції представили директорка села Кричевичі Людмила Козачок, тріо «Горличка» будинку села Дроздні, Руслана та Оксана Савчук села Уховецьк, дитячий вокальний гурт «Веретенце» села Уховецьк.

Талановитим виконанням вразили публіку запрошені колективи: дует «Горлиця» (Марія Зарубіч та Ольга Лампіка) села Смідин Смідинської громади, вокальна жіноча група народного аматорського колективу «Рідні люди» будинку культури села Копачівка Копачівської громади, вокальний ансамбль будинку культури села Білин Ковельської громади, дует «Перевесло» будинку культури села Білин Ковельської громади, Марія Дятел, Любов Гураль.

Завершальним акордом мистецького дійства стало спільне виконання Гімну громади. Сільський голова Віталій Кашик подякував всім учасникам та гостям благодійного заходу та висловив сподівання, що після нашої Перемоги, яка неодмінно настане, етнофестиваль «На гостини до Лесі» набере обертів і перевершить довоєнні масштаби. Нині ж, хоч людей зібралося відносно небагато, на підтримку ЗСУ вдалося зібрати 17 357 гривень. 

 

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024