У Скулині виник скандал через ремонт дороги за 3,5 мільйони гривень

19 Жовтня 2023, 13:34
У Скулині виник скандал через ремонт дороги за 3,5 мільйони гривень 808
У Скулині виник скандал через ремонт дороги за 3,5 мільйони гривень

У селі Скулин Колодяжненської громади Ковельського району планували поточний ремонт дороги на вулиці Молодіжній.

Торги на ремонт на сайті держзакупівель ProZorro оголосила Колодяжненська сільська рада. Очікувана вартість робіт становила 3,5 мільйона гривень. Це викликало обурення серед користувачів соцмереж.

Згодом, 19 жовтня, на сайті Колодяжненської громади опублікували коментар сільського голови Віталія Кашика щодо поточного ремонту вулиці Молодіжної у Скулині, де пообіцяли переглянути це рішення.

Далі публікуємо текст Колодяжненської сільської ради повністю і без змін:

«З огляду на обговорення, яке викликало оголошення тендеру на виконання робіт з поточного ремонту вулиці Молодіжної у Скулині (згідно з рішеннями сесії сільської ради від 26 вересня 2023 року щодо затвердження робочого проекту «Поточний ремонт вулиці Молодіжна в селі Скулин Ковельського району Волинської області», а також виділення коштів у сумі 3,518 млн гривень з метою фінансування цих робіт), після ознайомлення із думками та позиціями місцевих жителів, які вони висловлювали, в тому числі, у соцмережах, хочу повідомити, що згадане рішення буде переглянуте органом місцевого самоврядування.

Водночас зазначу, що прийняттю такого рішення передували численні звернення щодо незадовільності дорожнього покриття від жителів Скулина, адміністрацій закладів освіти та перевізників, адже цією частиною дороги рухаються шкільний автобус та громадський транспорт. Безперечно, обсяг робіт великий і затратний (риття водовідвідних каналів і котловану, укладання залізобетонних водопропускних труб, засипання траншей та котлованів, улаштування покриття з щебенево-піщаної суміші, ущільнення узбіч тощо), тож і сума виділених коштів – відповідна. Нині більш детально аналізуємо стан шляхів у решті населених пунктів громади, вивчаємо думку людей, адже, можливо, деінде є більш критична ситуація, куди варто було б спрямувати кошти…

Стосовно дискусії у площині «всі кошти мають іти на підтримку обороноздатності держави», яка, безперечно, є виправданою в умовах війни… На жаль, в Україні порядок підтримки Збройних Сил із місцевих бюджетів не є досконалим. Згідно зі статтею 87 Бюджетного кодексу України, видатки на забезпечення функціонування установ та закладів Збройних Сил України, інших, утворених відповідно до законів України військових формувань, належать до видатків, що здійснюються з Державного бюджету. Підтримувати армію можна лише шляхом надання субвенції з бюджету територіальної громади Державному бюджету. Субвенція передбачає, що кошти йдуть на конкретну закупку в конкретну військову частину. Періодично такі запити надходять від військових частин та інших силових структур, і сільська рада задовольняє їх – про що неодноразово повідомляли на наших інформаційних ресурсах. Звернення, які надходять безпосередньо від військових, здебільшого, від наших земляків, які нині на передовій, намагаємося «закривати» по мірі можливості за рахунок коштів, зібраних на благодійних заходах. Про це також регулярно звітуємо. Інших механізмів поки не існує… До слова, нині до відправки на передову готуємо 4 дрони.

Можливо, ситуація зміниться, адже 04.08.2023 у Верховну Раду внесені законопроекти №9559 «Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану та №9560 «Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки органами місцевого самоврядування сектору безпеки та оборони», у випадку прийняття яких громади матимуть більше можливостей для підтримки ЗСУ коштами місцевих бюджетів», – написали у коментарі сільського голови Віталія Кашика.

 

 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024