У Ковелі вперше виконали унікальну для України пересадку серця

24 Жовтня 2023, 19:03
У Ковелі вперше виконали унікальну для України пересадку серця 772
У Ковелі вперше виконали унікальну для України пересадку серця

Вперше в Україні унікальний випадок трансплантації серця після перебування реципієнта понад місяць на VA-ЕКМО провели у Ковельському МТМО.

Про це інформують на сторінці Ковельського МТМО у фейсбук.

59-річний чоловік дочекався пересадки серця, перебуваючи на системі штучного кровообігу, що є унікальним для хворих з дилятаційною кардіоміопатіїю. З важким діагнозом пацієнт потрапив до Ковельського МТМО ще у серпні цього року. І з того часу не полишав стін лікарні.

«Операція пройшла успішно! Це чергова перемога наших лікарів-професіоналів», – сповістили 24 жовтня у дописі ковельських медиків.

Щаслива історія однієї родини є наслідком фатальної для іншої. Донором стала 44-річна жінка, яка померла через масивний крововилив у мозку. Три роки тому, рятуючись від війни, вона переїхала на Волинь з Попасної Луганської області. 

«Світла пам’ять жінці та щира вдячність сину померлої за надання згоди на посмертне донорство. Прийняти таке рішення 23-річному юнакові було непросто. Уже чотири роки він захищає Україну на передовій і знає ціну життя. Втрата рідної домівки, а тепер і найближчої людини – це важке випробування. Низький уклін воїну, який на фронті рятує життя тисячам українців, і своїм рішенням дав шанс на життя ще кільком людям», – подякували родині померлої у Ковельському МТМО.

Також ковельчани подякували колегам з Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова, у співпраці з якими виконувався мультиорганний забір донорських органів. Дві вилучені нирки (за розподілом системи ЄДІСТ) забрали до Києва, де їх трансплантують двом пацієнтам.

«За титанічну працю щиро дякую великій команді наших фахівців, які всю ніч працювали в операційних. Це: Володимир Танський, Іван Петрук, Анатолій Бондарчук, Тарас Окунь, Юрій Лукашук, Олег Кубай, Ольга Танська, Андрій Мельник, Мирослава Цьопух, Андрій Літковець. Вдячність середньому та молодшому медичному персоналу, усім, хто забезпечував успішну роботу трансплантологів. Ця унікальна операція – важливий крок до подальшого розвитку трансплантології в Україні. Життя переможе», – написали у дописі Ковельського МТМО.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024