Колодяжне: «будиночки Косачів» потребують ремонту

19 Квітня 2018, 09:00
Колодяжне 5624
Колодяжне

Депутат обласної ради Віктор Козак озвучив запит до голови Волинської обласної державної адміністрації Олександра Савченка щодо виділення коштів на проведення ремонтно-реставраційних робіт Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.

Про це повідомляють у прес-службі Волинської облради.

«Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, один із провідних літературних музеїв України, є візитною карткою Волині і Ковельщини. Кількість відвідувачів даного закладу щороку складає понад 30 тис. чол. Літературно-меморіальний музей перебуває в обласній комунальній власності.

Нині час меморіальні будиночки знаходяться в аварійному стані та потребують будівельно-реставраційного ремонту.

З метою збереження пам’яток культури національного значення прошу Вас доручити відповідним структурним підрозділам провести обстеження даних об’єктів, виготовити проектно-кошторисну документацію та передбачити кошти на ремонтно-реставраційні роботи», – пише депутат у запиті до ОДА, підтриманому більшістю обласної ради.

Зазначимо, що Волинська обласна рада щодо підтримки запиту голосувала таким чином: «За» – 57; «Проти» – 0; «Утрималось» – 0; «Не голосувало» – 3.

Крім  того, Віктор Козак пропонує гідно відзначити 150-річчя з Дня народження Лесі Українки на державному рівні. Про це йдеться у ще одному запиті депутата, який він озвучив під час 19 сесії. "Верховна Рада ухвалила постанову №2286-VIII від 08.02.2018р. про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки на державному рівні, якою передбачено проведення заходів з нагоди ювілейної дати та їх фінансове забезпечення.

Відповідно до п. 6 постанови №2286-VIII від 08.02.2018 р. та з метою гідного вшанування 150-річчя з дня народження Лесі Українки звертаюся до Вас з пропозицією про включення в План заходів по відзначенню ювілейної дати на державному та обласному рівнях наступних об’єктів:

- Колодяжненського літературно-меморіального музею Л. Українки, який щороку приймає найбільше відвідувачів (зокрема, у 2017 році – більше 27 тис. чол., для яких проведено 1157 екскурсій);

- Урочище Нечимне, в якому знаходиться єдиний в Україні музей драми-феєрії «Лісової пісні», де щороку проводиться обласне поетичне свято «Лісова пісня», гостями якого є представники з Польщі, Білорусії, різних регіонів України.

З цією ж метою пропоную провести наступні заходи:

- здійснення реконструкції та розширення площі парку біля літературно- меморіального музею Лесі Українки у селі Колодяжне;

- проведення капітального ремонту Лесиного «білого» будинку;

- проведення поточного дрібного ремонту двох доріг місцевого значення загальною протяжністю 20,4 км.: дороги 0030640 Ковель - Білин - Скулин Ломачанка - Черемошне км 0+000 - км 15+9000 (окремими ділянками) та дороги С 060628 Урочище «Нечимне» – (0060640/км 0+000 - км 4+500 (орієнтовна вартість робіт 20 млн. грн.);

- електрифікацію урочища Нечимне;

- реалізацію проекту «Відновлення озера Нечимне Ковельського району Волинської області»;

- проведення реставрації погруддя Лесі Українки та благоустрою території біля будинку культури села Колодяжне;

- виготовлення сувенірно-рекламної та інформаційної продукції, присвяченої 150-річчю від дня народження Лесі Українки», – пише Віктор Козак у запиті, адресованому голові  ОДА для розгляду і вирішення по суті.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024