Які живі новорічні ялинки продають у Ковелі і за скільки

22 Грудня 2023, 20:33
Які живі новорічні ялинки продають у Ковелі і за скільки 4548
Які живі новорічні ялинки продають у Ковелі і за скільки

Попри рух до екологічності та збереження природи, у Ковелі продовжують продавати живі ялинки.

За останні 10 років у Ковелі зменшилася кількість торгових місць, де можна придбати живу ялинку до Нового року. Видання Район.Ковель дізналося, де у місті у кінці 2023 року можна придбати новорічне деревце і у скільки воно обійдеться ковельчанам.

Найдоступніше і мало чи не єдине місце у Ковелі – навпроти автобусної зупинки «Центральна», що біля магазину «Вечірній» у центрі міста. Тут досить великий вибір. Ціни починаються від 150 гривень за маленьку ялинку і сягають до 600-700 гривень за велику. Найдорожче обійдеться сосна, вона буде коштувати близько 600-700 гривень.

На Привокзальному ринку цьогоріч не було широкого продажу ялинок. Поодинокі жіночки продавали лише маленькі за 150-200 гривень. Але у продажі були ексклюзивні, власноруч зроблені новорічні прикраси – декоративні віночки із хвої, а також настільні ялиночки з сушеними апельсинами і горішками. Ціна такої краси стартувала від 150 до 300 гривень в залежності від розміру виробу.

Але мешканців Ковельської громади закликають не вирубувати ялинки. Як зазначили на сайті Ковельської міськради Державна екологічна інспекція у Волинській області цьогоріч посилить заходи державного нагляду (контролю) під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період.

Звертаємо увагу, що за порушення вимог законодавства під час заготівлі та реалізації ялинок передбачена відповідальність:

  • ст 64 КУпАП порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини та заготівлі живиці – тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від шести до чотирнадцяти неоподатковуваних мінімумів, на посадових осіб – від десяти до шістнадцяти неоподатковуваних мінімумів.

  • ст 65 КУпАП незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів, посадових осіб – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів.

  • ч. ст.88-1 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту новорічних ялинок без документів, що підтверджують законність їх придбання – тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів.

Рекомендуємо ковельчанам просити від реалізаторів новорічних ялинок документи, що підтверджують законність їх набуття, та не купувати дерева невідомого походження без електронного маркування.

Тому запамʼятайте: перевірити чи є дерево законно зрубаним можна на сайті open.ukrforest.com

Будьте відповідальними, а у разі виявлення незаконного продажу новорічних дерев — повідомляйте на спецлінію 102.

 

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024