У Ковелі відкрилась виставка, приурочена 100-річчю Української революції

28 Квітня 2018, 09:00
2593

У Ковелі презентували виставку «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921».

Про це повідомляють у Ковельській міській раді.

Проект реалізовується спільно з Волинським краєзнавчим музеєм. Його започаткував Український Інститут Національної Пам’яті 22 січня 2018 року до 100-річчя проголошення Незалежності Української Народної Республіки.

Експозиція складається з 21-го банеру. У доступній формі вона розповідає про один із найважливіших та найскладніших періодів нашої історії. Тут зібрані основні відомості про етапи революції, видатних діячів того часу. 250 унікальних документів та фотографій розміщені на плакатах.

Усі охочі можуть дізнатися про те, як відбувалося становлення української держави — розбудовувався устрій, працювали урядові організації, вводилась грошова одиниця, діяла церква, розвивалися власне військо і флот, освіта й культура.

Варто зазначити, що і Волинь має свою сторінку в Українській революції 1917-1921. Зокрема, у Ковелі була сформована Синьожупанна дивізія Армії УНР. Синьожупанники – це поширена неофіційна назва, що походить від кольору уніформи (синій жупан, сині шаровари, сірі папахи і блакитно-жовті кокарди). 

На презентації виставки були присутні почесні гості з Луцька: представник Українського Інституту Національної Пам’яті, кандидат історичних наук Леся Бондарук та директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Анатолій Силюк.

Вони зауважили, що представлена експозиція дає змогу дізнатись про факти, які замовчувались або подавались неправдиво у радянські роки. Допомагає систематизувати знання, тому буде корисною при підготовці учням до ЗНО, для усіх, хто цікавиться і вивчає історію своєї держави.

Голова Ковельської міськрайонної Національної спілки краєзнавців України Анатолій Семенюк звернув увагу присутніх на тому, що період Української революції 1917–1921 років – це ще одна цікава тема для написання статей, які увійдуть в збірник матеріалів конференції, присвяченої 500-річчю надання Ковелю Магдебурзького права.

Ковельчан запрошують відвідати виставку в культурно-просвітницькому центрі.

 














Коментарі
28 Квітня 2018, 13:42
боролись боролись і нічого не вибороли. Крім злиднів і горя народного більше нічого й не маємо. З одного рабства в інше попали
29 Квітня 2018, 23:15
Ну блін же, спецом передивився навіть українську Віуі, яка взагалі-то є помийкою, ніяких згадок про якусь столітню українську революцію немає. Є Російська, є більшовицький переворот, а от української нема.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024