У Ковелі відзначили День Соборності України

22 Січня 2024, 21:22
У Ковелі відзначили День Соборності України 816
У Ковелі відзначили День Соборності України

У Ковелі відбулись урочистості з нагоди державного свята – Дня Соборності України. 

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

105 років тому українські землі об’єдналися в одній державі. 22 січня у 1919 році на Софіївському майдані Києва було урочисто проголошено Акт злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Це увінчало прагнення до єднання українців, розділених кордонами тогочасних імперій.

Щороку у ці січневі дні ми з вдячністю згадуємо тих, хто боровся за об’єднання усіх національно-демократичних сил українства, хто нині відстоює Незалежну Соборну Україну.

Хвилиною мовчання учасники зібрання вшанували пам’ять Героїв, які віддали життя за Україну. Квіти вдячності лягли до стели на честь земляків – загиблих на війні та Героїв Небесної Сотні.

До присутніх звернувся міський голова Ігор Чайка

«Проголошення Соборності у 1919 році повністю руйнує  твердження російської пропаганди, нібито українські землі вперше об’єднав Сталін у 1939 році.  А ще важко переоцінити символізм цієї події. Адже, як казав Іван Франко, не потрібно вважати себе українцем західним чи східним. Потрібно бути українцем без кордонів. Такими українцями стали всі ми 24 лютого 2022 року. Саме тоді ми показали, що таке – єднання, як це – стояти пліч-о-пліч, а «живим ланцюгом» став наш фронт, тил,  уся наша країна», – зауважив Ігор Чайка.

Мер наголосив: коли ми єдині, ми – сильні та непереможні. Наша єдність  – наша зброя.

По-особливому сьогодні звучало і слово митців, які консолідували свою творчість та представили патріотичну програму, пронизану великою любов’ю до своєї країни та шаною до тих, хто стоїть на її захисті.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024