У селі Вербка відбувся регіональний форум з реформи шкільного харчування
На Ковельщині відбувся форум з реформи шкільного харчування.
Про це інформують на сторінці Волинської ОДА у фейсбук.
Нові стандарти, сучасні технологічні процеси, модернізація харчоблоків, роль громад та керівників закладів освіти в успішній реалізації реформи шкільного харчування та план заходів з її впровадження на 2023-2027 роки. Про це йшлося під час регіонального форуму «Реформа шкільного харчування: виклики, досягнення, перспективи» 24 січня. Він відбувся на Волині вперше, а саме на базі ліцею села Вербка Ковельського району.
Захід об’єднав керівництво області, представників районних адміністрацій, громад, навчальних закладів, Міністерства освіти і науки України та Офісу реформи системи шкільного харчування.
З вітальним словом до присутніх звернулася перша леді України Олена Зеленська, яка є ініціаторкою реформи шкільного харчування з 2020 року.
Опісля начальник ОВА Юрій Погуляйко зазначив, що правильне харчування – це одна з кращих інвестицій у здоров’я та розвиток наших дітей.
«Реформа харчування – це не лише про їжу, це про спільні дії, про активність та ініціативність кожної громади у реалізації концепції Нової української школи. А також про здорову націю усієї країни. Впевнений, що сьогодні відбудеться якісний обмін досвідом, рекомендаціями та варіантами впровадження реформи харчування у закладах освіти. Тому що завдання форуму – сформувати чіткий план дій для кожної громади Волині», – сказав очільник області, який долучився до заходу в онлайн-режимі.
Орест Степаняк, керівник Проєктного офісу реформи системи харчування, голова Національної асоціації громадського харчування, додав, що реформа шкільного харчування передбачає чотири ключові цілі::
«Реформа шкільного харчування передбачає чотири ключові цілі: спроможність органів місцевого самоврядування в її реалізації; модернізація інфраструктури шкільних їдалень та кухонь; кадровий потенціал, підвищення кваліфікації людей, які працюють у шкільних їдальнях, а також робота над професійно-технічною освітою; комунікація здорового харчування на всіх рівнях. Це те, над чим ми сьогодні працюємо», – сказав він.
Повітряна тривога не завадила учасникам події обговорити такі теми:
- успішні кейси;
- кулінарні хаби;
- моделі «Базова кухні», «Опорна кухня», «Фабрика кухня»;
- дотримання принципів системи НАССР;
- нове меню;
- формування в учнів здорових харчових звичок.
Також в рамках форуму, який модерувала начальниця Управління освіти і науки Волинської ОДА Наталія Матвіюк, відбувся обмін досвідом та різними варіантами впровадження реформи шкільного харчування в закладах освіти області.
Щодо реформування системи шкільного харчування в громаді розповів голова Дубівської сільської ради Роман Троцюк. З доповіддю «Здорові діти – здорова нація майбутнє України» виступила директорка ліцею села Вербка Дубівської сільської ради Людмила Дрипа.