У Ковелі відзначили 153 роки від дня народження Лесі Українки

25 Лютого 2024, 14:27
У Ковелі відзначили 153 роки від дня народження Лесі Українки 627
У Ковелі відзначили 153 роки від дня народження Лесі Українки

У Ковелі вшанували пам'ять Лесі Українки.

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

25 лютого минає 153 роки від дня народження Лесі Українки. Напередодні у Палаці учнівської молоді відбувся тематичний захід «Господь Всевишній дарував її талант на долю України»», який підготував колектив ліцею №1. Від учасників – лягли квіти вдячності і шани до пам’ятника поетеси.

За словами організаторів, у назві вони передали усвідомлення себе, її нащадків, частиною великого, непереможного та вільного народу. Сьогодні нація визнає, як одного своїх духовних провідників, тендітну жінку – Лесю Українку. А її життєве кредо: «Втекти не смію з поля честі» – стало дороговказом для усіх прийдешніх поколінь.

Ведучі сторінка за сторінкою перегортали книжку долі великої Українки, зачитували уривки з її листів. А доповненням до цього стали вірші поетеси. А ще — музика, якою так захоплювалась наша славетна землячка. Для тих, хто виходив на сцену – це було одкровення, де кожен розповідав про свою Лесю. Бо її полум’яне слово – це найгостріша зброя, і водночас, це немов євшан-зілля, що чарує особливим ароматом рідної землі.

Міський голова Ігор Чайка подякував за неймовірне дійство, висловив своє захоплення творчістю поетеси.

«Постать Лесі Українки привертає увагу українців будь-яких епох, адже її ідеї та світогляд  випередили час, в який вона жила. Саме тому, напевно, кожен може звернутися до її творчості і знайти у віршах рядки, які будуть точно відповідати внутрішньому стану», – сказав мер.

… Знов Лесине слово повстало –

терпке і жагуче,

І будить, і кличе, й наповнює громом серця.

Ці рядки на вечорі прочитала їх авторка Ніна Горик, членкиня Спілки письменників України, поетеса, Заслужена вчителька України, лауреатка обласної освітянської премії імені Лесі Українки, талановита жінка, яку люблять, знають, поважають у нашому місті.

Вона спеціально приїхала, щоб поділитись з ковельчанами своїми творами про Лесю, думками, які у неї виникають, коли вона вкотре перечитує і пригадує написане талановитою Українкою.

«Сьогодні хочу згадати  слова Лесі, сенс яких ми зрозуміли тільки зараз: «І тільки той ненависті не знає, хто цілий вік нікого не любив». Тепер ми знаємо, що таке ненависть і любов», – зазначила Ніна Горик.

На думку пані Ніни, не кожному краю геніальний митець присвячує  талановиті драми, зокрема «Лісову пісню». Саме з наших доріг, стежок, земель Леся Україна винесла відчуття свободи. Адже Волинь — з волі.

Талановито, щиро, мудро і по-справжньому звучало Лесине слово. Колективу ліцею вдалось тонко і глибоко передати творчість Лесі Українки. Підсилили їх виступ інсценізації учасників театру «10 ряд 10 місце», вихованців танцювальних колективів «Барвінок», «Ерідан», естрадної студії «Надія». А пісня у виконанні Руслани Шацької стала красивим фіналом цього особливого вечора, який присвятили геніальній Лесі Українці.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024