Кремлівські «козачки» поширюють брехню про кістки радянських військовополонених у Ковелі

18 Травня 2018, 12:33
6317

Засоби масової інформації в Україні активно поширюють недостовірну інформацію, нібито у місті Ковелі «кістками розстріляних радянських військовополонених штукатурили школу», а у російських мас-медіа цей фейк взагалі перетворився на інформаційне чудовисько, «прикрашене» відповідними епітетами.

Почалося все з виступу голови Волинської обласної організації ветеранів України, відставного генерала СБУ, краєзнавця Олександра Булавіна, який у відеозверненні, виправдовуючись за ганебну під час російської-української війни поїздку групи лучан до Брянська на «Форум переможців», розповів про розстрільні захоронення радянських військовополонених на території Ковеля.

«Чого тільки варте ставлення до історії таборів військовополонених на Волині. Свіжий приклад виявлення розстрільних захоронень у Ковельському кар’єрі, кістки з якого розвезли по цілому місту, ними ганебно штукатурили школу та житлові будинки», – заявив він.

Справді, минулого року видання Район.Ковель першим з усіх ЗМІ повідомило, що «У Ковелі на будівництво багатоповерхівки возили землю з людськими кістками».

На вулиці Володимира Кияна (колишня Ватутіна) будівельники зводять п’ятиповерховий житловий будинок за державною програмою молодіжного будівництва. Якийсь недолугий постачальник привіз сюди пісок, в якому були людські кістки, отримавши, напевно, за свою «роботу» бюджетні гроші. Приголомшені робітники повибирали з піску рештки і поскладали їх у коробку з-під блоків цигарок, яку поставили біля паркану серед будівельних відходів. А пісок «пішов» за призначенням.

«Ну да, але то раньше возили. Зараз уже почали возити пісок з Луцька», – сказав будівельник на запитання журналіста.

 



 

Депутат Ковельської міської ради Володимир Косцьов’ят стверджує, що пісок використовувався і під час реконструкції школи у селі Вербка. Але звідки Олександр Булавін взяв, що штукатурили школу та житлові будинки саме кістками? Його заяву тепер широко використовують кремлівські посіпаки.

Через вулицю неподалік від цього будівельного майданчика йде дорога прямісінько на самовільний кар’єр, пісок з якого масово вивозять крадії. Тут вже територія Дубівської об’єднаної територіальної громади, що межує з містом. Ковельською місцевою прокуратурою було відкрито кримінальне провадження, але розслідували крадіжки піску, а не наругу над могилами. Людські рештки також досліджувала впливова іудейська община.

Як уточнили виданню Район.Ковель в іудейській релігійній громаді, похованням займається Головний рабин України Яков Дов Блайх, а знайдену могилу вже досліджував спеціаліст з Ізраїлю по збереженню поховань.

Повернемося до версії Олександра Булавіна про рештки військовополонених. Нагадаємо, що у Ковелі під час Другої світової війни був табір для бійців Червоної армії – Stalag № 301, який знаходився на вулиці Брестській. За радянських часів тут була військова частина та комбікормовий завод.

 


 

Невже німці масово хоронили військовополонених з табору в іншому мікрорайоні міста – у теперішньому кар’єрі на Вербці? У це просто важко повірити.

Розрите поховання, про яке заявляє Олександр Булавін, немає ніякого відношення до захоронень радянських військовополонених.

В своєму ілюстрованому путівнику по Волині, який видано в 1929 році, польський дослідник Мечислав Орлович (Mieczyslaw Orlowicz) пише, що у Ковелі з часів війни (мова йде про Першу світову війну, – ред.) є багато військових кладовищ. Найбільшим з них є кладовище «На Гірці» («Na Gorce»), в трьох кілометрах від [центру] міста, де поховано 1820 німецьких та австрійських солдат і 300 польських.

Поховання загиблих польських вояків відновили вже за часів Незалежності України, а ось там, де були могили німців та австрійців, по-варварськи розрили…

 




 

Коментарі
18 Травня 2018, 15:52
ЧИ «кістками розстріляних радянських військовополонених » ЧИ "німецьких та австрійських солдат і польських", АЛЕ ВОЗИЛИ ПІСОК ДЛЯ ШТУКАТУРКИ .
18 Травня 2018, 15:53
То я фейк придумал. Мне не впервой сочинять брехливое сообщение
18 Травня 2018, 16:36
Возили пісок з кістками для штукатурки і ШТУКАТУРИЛИ КІСТКАМИ - це взагалі різні речі.
18 Травня 2018, 16:37
що саме кістками радянських військовополонених!
18 Травня 2018, 17:21
до чого тут кремлівські казачки. Краще оприлюдніть історичні факти, що бандерівці брали участь у розстрілі цих військовополонених. У вас вже на грунті націоналізму мізки перетворились на собачий кал.
18 Травня 2018, 17:43
До чого тут Українські Націоналісти? Краще оприлюдни, чмо, історичні факти, як окупаційне кацапське нквд розстрілювало українців. У тебе вже на грунті алкогольного шовінізму мізки перетворились на собачий кал.
18 Травня 2018, 18:08
Aле ж все таки возили, а зправку теж построїлина могилах.
18 Травня 2018, 18:15
а що ви сучари зараз з українцями робите, бандерлоги смердячі. Ви вже державу знищили вщент. Собаки недорізані.
18 Травня 2018, 18:18
Слухайте, не ліпіть горбатого. В тому кар'єрі на урвищі було добре видно, що трупи складали так званими штабелями. Є фотознімки кар'єра до того, як цю стінку завалили бульдозерами. Отже ніякі не німці. Меж колишнього концтабору, а також місць точного поховання його жертв ніхто достеменно не знає. А те, що штукатурили піском із кістками - факт. Є відповідне звернення в поліцію, інші органи. І коли б не Косцьовят, то ті будівельники і далі брали б там пісок з кістками.
18 Травня 2018, 18:22
Хто може впевнено стверджувати, що вказане поховання не є похованням радянських полонених? Хтось його досліджував? Ні. Отож бо, не потрібно робити поспішних висновків, і змішувати людину з болотом. Спішить виправдатися, а не виходить.
18 Травня 2018, 18:22
Перепрошую, поспішаєте.
18 Травня 2018, 18:23
Мова йде не про кАзачків, а про кОзачків доморощених, які продалися кацапській орді. А відносно історії, то є факти "діяльності" у Ковелі власовців (так звана РОА - расійская освабадітєльная армія). УПА ж боронила Українську землю від загарбників і боролася за Незалежність України.
18 Травня 2018, 18:40
А где доказательства, что именно здесь расстреливали советских военнопленных? Факты в студию!
18 Травня 2018, 18:55
Розстріляні ями більше ніде на прилеглій території не виявлені. Німці з їхніми порядками, ніколи на території табору померлих і розстріляних не хоронили. То не могли ж випаруватися тіла тисяч людей? Можливо, там же хоронили і розстріляних євреїв. В будь-якому випадку факт варварського ставлення до останків не *брехня*, як вказує автор цього пасквіля.
18 Травня 2018, 19:22
Автор якраз і розповідає про вандалізм по відношенню до людських останків, а ти справді пишеш пасквіль і галіматью. Історично доведено, що на цьому місці було величезне військове поховання часів Першої світової війни. Фотографії є, і могили деякі ще залишилися, і столітній пам'ятник австрійському офіцеру дивом уцілів. Невже ти, недоумок, цього не бачиш?! Німці, відомі, як ти пишеш, своїми порядками, не могли знищити військові могили своїх же співвітчизників, австрійців та поляків, щоб розстріляти і закопати тут радянських військовополнених. Звідки ти взяв, що тут поховані радянські військовополнені? Зі слів Косцьовята, на якого посилається Булавін?
18 Травня 2018, 19:57
При Радянській владі багато років тут діяв піщаний карєр і на людські кості будівельники комунізму не звертали уваги.
18 Травня 2018, 23:15
Лікуй нерви, чмо ватне козломорде, настоянкою боярішніка на метиловому спирті
19 Травня 2018, 00:56
Ще раз повторюю - ніхто достеменно не знає, чиї там лежать останки. Жодних досліджень ніхто не проводив. Члени спеціально створеної комісії однозначної думки не дійшли. Питання залишається відкритим. А *недоумками* будете розкидатися в колі друзів.
19 Травня 2018, 02:24
Російсько-української війни... Ніде не знайшов дані про таку. Нацики, суки, ви вже зовсім розумом поїхали?
19 Травня 2018, 09:34
Косцьовят і Пініс агенти кремля!
19 Травня 2018, 12:27
нафіга вони нам потрібні? У нас і своїх придурків вистачає
19 Травня 2018, 14:25
Ти не чув про російсько-українську війну? То ти, напевно, солдат з минулого. Зайди хоча би на Вікіпедію - почитай, там докладно, з фактами описується ця війна.
19 Травня 2018, 15:51
На заборі теж для дурнів написано.... А для нас всякі дурниці пишуть Вальцмани і Ко за вказівкою господарів.
19 Травня 2018, 17:00
Якщо вважати цю вигрібну яму - українську Вікі джерелом інформації - сперечатись дарма. Але й ця параша више про так звані війни, коли такої держави як Україна не те що в проекті не було, а й решток стільки не назбираєш. Тут же чітко вказано, що останки часів Другої світової.
19 Травня 2018, 17:10
Те фото із стовбом ,це як на дубове їхати ?<br/>Остаткі воріт от табору ?
19 Травня 2018, 19:49
Своих почитать ,а не о советских дискутировать
26 Травня 2018, 02:35
Свої то і є радяньські.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024