Школи у Колодяжному і Вербці будуть розширювати, – голова Волинської ОДА Олександр Савченко

19 Червня 2018, 11:10
5688

Вчора, 18 червня, голова облдержадміністрації Олександр Савченко побував у селах Вербка та Колодяжне. Там у школах просять добудувати актові та спортивні зали, а в останньому ще й не вистачає класних приміщень – кількість дітей кожного року збільшується, але навчатися їм вже ніде.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

У Колодяжному школа збудована ще у 1959 році і нині її потужностей не вистачає. Навчальний заклад розрахований на 90 дітей, проте тут навчаються 120 учнів. Ще 20 дітей через брак місця мусять їздити у ковельські школи. Окрім того, класи, у яких навчаються діти – крихітного розміру, тому групи мають розбивати на 6-8 учнів. Також на території школи взагалі немає спортивної зали, тому із заняттями фізкультурою також виникають проблеми.

«Класів катастрофічно не вистачає. Раніше було до 10 учнів у класах, тепер 13-20. А найбільша наша проблема, що нам треба добудувати спортзал, бо взимку дітям абсолютно немає де займатися. Будемо просити, щоб нам їх добудували», – розповіла заступник директора Тетяна Дмитрук.

Голова облдержадміністрації зауважив, що дійсно було б непогано розширити простір, адже просторі класи – це здоров’я дітей. Проте знайти кошти в бюджеті області, мабуть, не вдасться. Тому треба шукати виходи на Державний фонд регіонального розвитку. Тож у школі мають оформити свої пропозиції та подати на розгляд ОДА.

«Це все процедура. Спеціалістам адміністрації, звісно, вивчати потреби, складно – на місці краще знають, що їм треба. Тому разом із педагогічним колективом розробіть проект, включаючи спортзал, санвузли, кабінети. Згодом наші спеціалісти його дороблять – як то кажуть «причешуть», приведуть у відповідність вимогам, виставленим ДФРР, і тоді він пройде», – резюмував Савченко.





 

Схожу проблему має ще одна сільська школа біля Ковеля. У селі Вербка нині діє навчально-виховний комплекс, до складу якого входять школа і дитячий садок.

«Зараз ми маємо 400 учнів, у перший клас підуть 60 діток. Мали проблему у приміщенні, яку вирішено було тільки у цьому навчальному році – 26 грудня ми перейшли у нове приміщення», – розповіла директорка школи Валентина Саковська.

Завдяки цьому школярі більше не навчаються позмінно, бо 5-11 класи навчаються у новому корпусі. Однак у школі відсутні спортивний та актова зали та їдальня. Також вона потребує перекриття даху, утеплення та будівництво котельні на твердому паливі, задля економії. Господарські будівлі теж потрібно реконструювати.

Савченко зауважив, що аби добудувати школу, треба дуже багато коштів, а із ДФРР дадуть лише 10 мільйонів гривень.

«У нас перевиконання навіть за півріччя, як такого, немає, може бути 20-30 млн, так це ж на всю область. Будемо говорити з мером Ковеля, діти якого теж тут знаходяться, - мовив посадовець. Ми вже поставили уряд до відома, що Волинь зростає, всі коефіцієнти, які деякі міністерства застосовують при розрахунку бюджетування на кожну дитину, учня чи пацієнта, тут ще не працюють. Всі коефіцієнти йдуть із тим, що у нас народжуваність падає і кількість населення зменшується, а на Волині навпаки – і дітей більше шкільного віку, і по народжуваності ми 4 місце в країні займаємо. Ми будемо просити уряд, і, я думаю, доб’ємося, щоб вони нам коефіцієнти перерахували», – додав голова облдержадміністрації.

 



Коментарі
20 Червня 2018, 01:17
Пояснення, що в Колодяжному через брак місця в школі в Ковель їздять 20 дітей виглядає смішно. Може причина в іншому? А школі спортзал і актовий дійсно треба. Діти - наше майбутнє!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39