Пасічники порозумілися з господарством Івана Смітюха, яке масово потруїло бджіл

27 Липня 2018, 16:04
5627

В облдержадміністрації під головуванням заступника голови ОДА Сергія Кошарука відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Одним з питань, 24 липня, розглянули стан справ з підмором бджіл в області внаслідок використання агроформуванням отрутохімікатів, – повідомляється на сайті Департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

Директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко проінформував про випадок загибелі бджіл у Турійському районі: «Ситуація резонансна, адже вперше стався випадок у таких великих масштабах. Головою облдержадміністрації оперативно було створено робочу групу та затверджено її склад. Завдячуючи оперативності ситуацію врегульовано».

 


 

23-25 травня, в наслідок порушень обробітку посівів засобами захисту рослин, відбулася часткова загибель бджіл у 17 пасічників. Робоча група спрацювала оперативно. Вперше за всю історію довелося працювати в таких масштабах – було обстежено вулики пасічників (291 бджолосім’ю). Робоча група виїжджала двічі для вияснення причин, які призвели до такої ситуації.

Лабораторно підтверджено вміст інсектицидів у сумішах, якими проводили обробіток посівів, що і стало причиною часткової загибелі бджіл (20-25%).

Відбулося чотири засідання робочої групи та протягом двох тижнів вдалося віднайти порозуміння. Керівнику підприємства, яке проводило обробіток посівів, рекомендували компенсувати завдані збитки внаслідок часткової загибелі бджіл.

9 червня Юрій Горбенко, перший заступник голови Турійської райдержадміністрації Леонід Марчанчин та директор ТзОВ імені Лесі Українки Сергій Герез (підприємство належить екс-голові Ковельської РДА Івану Смітюху) провели зустріч з усіма пасічниками з приводу досягнення порозуміння шляхом компенсації завданих збитків. Із 17 пасічників –12 погодилися на часткову компенсацію, 5 вирішуватимуть питання в судовому порядку.

«Ми справилися з даною роботою за два тижні. Набралися великого досвіду. До нас уже дзвонять за порадами із південних регіонів України, адже така тенденція має поширення по усій країні. Практика пошуку порозуміння між підприємством та пасічниками є дієвою», – зазначив Юрій Горбенко.

До слова, після вирішення питання із загибеллю бджіл у Турійському районі, на адресу голови облдержадміністрації та директора департаменту АПР надійшли подяки від Спілки пасічників України за плідну співпрацю, розуміння проблем бджільництва та особистий внесок у вирішення проблем пасічників. Також подяка надійшла від пасічників Турійського району за допомогу у розслідування потрави бджіл.

На завершення Юрій Горбенко продемонстрував, які заходи з реформування галузі бджільництвапроводить Офіс ефективного регулювання спільно з Мінагрополітики України для запобігання виникнення подібних ситуацій.

Про стан справ з підмором бджіл на територій області в наслідок використання неліцензованих отрутохімікатів та заходи щодо заборони їх використання та забезпечення контролю інформувала начальник управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в області Світлана Рабчевська.

Вона повідомила, що у першому півріччі 2018 року господарства області використали 831 тонну засобів для захисту рослин. Фахівці провели 12 перевірок і видали 6 приписів про порушення, зокрема, через неповідомлення пасічників про хімічну обробку землі. Цьогоріч не виявили фальсифіковані пестициди. Востаннє фальсифікат виявляли у 2013 році.

Інформацію доповнив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеренарії ГУ Держпродспоживслужби в області Анатолій Тимофіюк.

Віце-президент спілки пасічників України Володимир Дмитрук повідомив, що громадські організації та органи державної влади повинні спільно працювати, щоб навести лад у галузі бджільництва, адже Україна – лідер в Європі та третя в світі по експорту меду. Також пасічник зауважив, що на Волині є порозуміння між громадським організаціями та владними структурами, зокрема з Департаментом АПР співпраця з першого дня створення громадської організації. Лише завдяки співпраці можливо швидко реагувати та оперативно вирішувати подібні питання, впевнений Володимир Дмитрук.

 

Коментарі
28 Липня 2018, 00:55
Скільки мордоворотів сидить,.. а в АТО їхати ніхто не хоче.
28 Липня 2018, 02:54
"Путіни приді" на Майдані людей травили і тепер травлять. Смітюха геть треба викинут на смітник, бо падло-падлом
28 Липня 2018, 23:41
Основне - взаєморозуміння та своєчасний обмін інформацією. Платформа, яка об'єднує бджолярів і аграріїв - https://www.grand.expert/ua/site/video
29 Липня 2018, 14:08
Стільки сук злодіїв седить ,розстріляти Кошарука першого і казна поповниться на 100%
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39