Лише 34% ковельчан підписали декларації про вибір лікаря

29 Липня 2018, 15:08
5461

Ініційована українською владою кампанія з підписання декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу (ПМД) – документа, що підтверджує волевиявлення пацієнта (його законного представника) з лікарями загальної практики, педіатрами та терапевтами розпочалася ще навесні. Проте, на сьогодні у Ковелі їх підписали лише 34% дорослого населення. 56,33% декларацій підписано батьками на обслуговування дітей педіатрами. 

Про це пише КовельPost.

Головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук закликає ковельчан не зволікати з обранням свого лікаря з надання ПМД та підписанням декларацій. Оскільки, лише за цих умов та порядку залежить можливість отримання пацієнтом безоплатних медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій, встановлених державою.

Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», визначаючи правові запоруки надання необхідних пацієнтам послуг з медичного обслуговування (медичних послуг) та лікарських засобів належної якості за рахунок коштів Державного бюджету України, категорично твердить, що їх надання за програмою медичних гарантій, пов'язаних з вторинною (спеціалізованою), третинною (високоспеціалізованою), паліативною медичною допомогою та медичною реабілітацією, здійснюється за направленням лікаря, який надає ПМД.

Без такого направлення вторинна (спеціалізована) медична допомога відповідно до медичних показань надається безоплатно закладами охорони здоров'я, з якими укладено договори про медичне обслуговування населення в дуже скороченому обсязі: лише пацієнтам, які перебувають у невідкладному стані – раптовому погіршенні фізичного або психічного здоров'я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин, або звернулися до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, та пацієнтам із хронічними захворюваннями, які перебувають на диспансерному обліку в цьому закладі охорони здоров'я.

Аналогічно, без направлення надається безоплатно третинна (високоспеціалізована) медична допомога відповідно до медичних показань у закладах охорони здоров'я, з якими укладені договори про медичне обслуговування населення, пацієнтам, які перебувають у невідкладному стані, а також пацієнтам із хронічними захворюваннями, які перебувають на диспансерному обліку у відповідному високоспеціалізованому багатопрофільному або однопрофільному закладі охорони здоров'я, – так регламентують Основи законодавства України про охорону здоров’я.

Зважаючи, що Порядок диспансеризації населення, визначений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27 серпня 2010 року № 728 (відтак – і сам диспансерний облік), втратив чинність з 1 липня 2018 року, перелік можливостей для пацієнта напряму потрапити на стаціонарне лікування до лікарні ще більше «звузився».

Разом з тим, згідно пункту 4 розділу ІІ Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, пацієнт, який не обрав лікаря, має право отримати безперервну та безоплатну ПМД у державних і комунальних закладах охорони здоров'я лише перебуваючи у невідкладному стані.

 


 

Таким чином, для пацієнта лікування безоплатно – за рахунок коштів Держбюджету діючим законодавством гарантоване виключно за умов дотримання вказаних вище норм. І роль сімейного лікаря – загальної практики, терапевта чи педіатра, які діють на підставі укладеної з пацієнтом декларації є визначальною.

Слід зауважити, що підписання пацієнтами декларацій безпосередньо співвідноситься із збереженням наявної мережі лікувальних закладів та їх кадрового потенціалу. Скільки ковельчани підпишуть декларацій, стільки й відповідно до визначеного коефіцієнта виділять коштів з Держбюджету на місцеву медицину. За недостатньої кількості підписаних декларацій, лікувальний заклад (внаслідок реформ перетворений в некомерційне комунальне підприємство) аби не збанкрутувати через брак коштів для стабільної роботи підрозділів та на заробітну плату медперсоналу буде вимушений вдаватися до масових скорочень.

Водночас, у разі підписання декларацій, виділені Держбюджетом кошти «підуть» за пацієнтом, медики матимуть заробітну плату, а заклад – можливість розвиватися.

 

Коментарі
29 Липня 2018, 18:33
А це спеціально так підлаштовано , що підпис декларацій основною, важкою на підйом, частиною українців, прийшовся ... на сезон відпусток... як у лікарів, так і у тих... ккковельчан, що не зовсім зорієнтувалися у нових реаліях порошенкосупрунівської реХформи. Пенсіонерів - хто запише? Та й - навіщо ))) - менше народу - більше КІСлороду))
29 Липня 2018, 19:21
Хто ж винуватий що ти тормознута? Вже кілька місяців як підписуються длекларації
29 Липня 2018, 22:04
Не триндіть! Безплатних послуг не було і не буде - підпишете ви ті декларації чи ні. Вигода тільки лікарям, а не пацієнтам!
30 Липня 2018, 00:03
Підпиши декларацію, не дай попасти лікарю
30 Липня 2018, 16:28
Не бачу з ким підписувати...
30 Липня 2018, 19:31
А ви, невинуватий пане, мабуть бігом, ще у травні підписалися? А може, ще й усіх своїх перестарілих рідних потягли, задекларували? Думаєте, це вас від чогось убезпечить?
30 Липня 2018, 20:49
У ковелі є ще розумні люди, які не укладають угоди з дияволом. Це радує.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром