«Грудне вигодовування – це щаслива мама та здорове дитя», – акушер-гінеколог Дарія Федорук

05 Серпня 2018, 15:35
Ковельський пологовий будинок підтримав Всесвітній тиждень грудного вигодовування 7161
Ковельський пологовий будинок підтримав Всесвітній тиждень грудного вигодовування

Щойно народилася дитина,а батьки вже стурбовані — немовля хоче їсти. Природно,що в будь-якої жінки,яка щойно народила,перша думка щодо годування дитини полягає в намаганні пригорнути її до грудей, щоб дати власного молока.

Грудне молоко — це природне, безкоштовне та ідеальне харчування для новонародженої дитини. Завдяки наявності в ньому комплексу біологічно активних речовин, воно захищає немовля від різноманітних інфекцій,алергічних реакцій і захворювань,сприяючи формуванню його власної імунної системи. Материнське молоко завжди поруч,тепле та стерильне. Лише воно легко засвоюється і повноцінно використовується організмом дитини.

Нагадаємо,що молочна залоза складається із залозистої,сполучної та жирової тканини, і представлена 15-20 сегментами. У залозах виробляється молоко, яке через протоки потрапляє до соска. На поверхні ареоли помітні маленьки пухирці – це залози, які виробляють рідину, що пом’якшує та дезінфікує шкіру соска та ареоли.

На сьогоднішній день не викликає сумніву, що годування дитини материнським молоком протягом перших двох годин після пологів збільшує тривалість грудного вигодовування в порівнянні з відстрочкою на чотири або більше годин.

Працюючи в пологовій залі, нерідко спостерігаємо, як іноді відразу (через 3-10 хвилин після народження) акушерка намагається прикласти дитину до грудей, а мама починає нервувати, що малюк не бере сосок («з дитиною щось не так», «У мене немає молока», «може краще пляшечку з сумішшю»). Щоб уникнути такого непорозуміння, треба пам’ятати, що діти по-різному поводяться після народження. Кожній дитині потрібен певний час на адаптацію після народження. І тому далеко не всі діти відразу після народження готові розпочати годування. Але в більшості випадків можна бачити, як дитина починає проявляти пошуковий, смоктальний рефлекс.

Перше годування після пологів варто здійснювати в інтимній обстановці, коли дитина готова до цього і коли вона перебуває разом з мамою в комфортних умовах. По можливості, це добре зробити,коли батько дитини або інша підтримуюча особа, яка була з жінкою на пологах, ще є присутніми в пологовій залі.

Ранній контакт матері і народженої дитини сприятливо впливає не лише на грудне вигодовування, але й на перебіг та тривалість адаптації до нових умов існування, формування майбутніх взаємовідносин мами та дитини. Це відбувається завдяки тактильній стимуляції, візуальному контакту та контакту «шкіра до шкіри». Багато психологів та дослідників вказують, що грудне вигодовування закладає основи правильної психологічної поведінки дитини в сім»ї та колективі, істотно впливає на її соціалізацію, сприяє інтелектуальному та пізнавальному розвитку.

Поза мами в якій здійснюється годування, має бути зручною, розслабленою. При класичній позі годування (дитина на руці у мами) голова дитини повинна знаходитись на одній лінії з її тілом, а живіт навпроти живота мами. Якщо дитина правильно прикладена до грудей, жінка не відчуває болю та дискомфорту. Сосок разом з ареолою, глибоко затягнутий до ротика дитини.

Отже, на сьогоднішній день доступно досить багато обґрунтованої інформації щодо користі від грудного вигодовування. Даний короткий опис переваг грудного вигодовування можна закінчити висловом «Грудне вигодовування – це щаслива мама та здорове дитя».

Лікар акушер-гінеколог Федорук Дарія Володимирівна на сторінці Ковельського пологового будинку у Фейсбук.

 




Коментарі
05 Серпня 2018, 18:53
Усі ці міфи я постійно розвінчую
06 Серпня 2018, 11:48
не Уляна Супрун, а мінистр смерть.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024