Не треба гаяти час на совєтські «урочистості»: Супрун про лінійки на День знань

31 Серпня 2018, 12:52
МОЗ України однозначно не рекомендує проводити лінійки 3303
МОЗ України однозначно не рекомендує проводити лінійки

Шкільні лінійки на 1 вересня - пережиток совєтської традиції, від якого давно час відійти в українських школах. У розвинених країнах немає виснажливого вишиковування, стояння під сонцем або дощем, вислуховування безкінечних напутніх промов. Адже це шкідливо передусім з медичної точки зору.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Щороку читаємо новини про те, що діти непритомніють на шкільних лінійках. При чому неважливо, чи проводяться вони на вулиці, чи у приміщенні. Адже натовп людей, стояння на одному місці, спека чи задуха погано впливають на здоров’я. У сонячну погоду дитина може отримати тепловий удар чи опік шкіри, знепритомніти, почати блювати, почуватись дезорієнтованою. Так само не додасть здоров’я стояння під дощем.

За будь-якої погоди – сонячної чи хмарної – є небезпечними ультрафіолетові промені, і їхня найбільша активність найчастіше припадає на час проведення шкільних лінійок. Всього 15 хвилин під їхнім прямим впливом збільшує ризик виникнення раку шкіри та деяких порушень зору (https://goo.gl/vVcdFa) Тінь від дерев, парасольок, тентів тощо не забезпечує повного захисту від сонця (https://goo.gl/BSAHcN).

Окрім фізичних негараздів від лінійок, вони також не на користь психічному здоров’ю. Скупчення незнайомців та ще й з не зовсім зрозумілою метою викликає у дітей стрес, особливо в наймолодших школяриків», – йдеться у дописі.

В дописі також йдеться про те, що МОЗ України однозначно не рекомендує проводити лінійки.

Також пропонують замінити їх цікавими, інтерактивними уроками.

«Проте, якщо лінійки уникнути неможливо, ось кілька порад, як мінімізувати ризики:

Передусім треба подбати про захист від пекучого сонця та теплової травми. Якщо це неможливо - максимально обмежити час лінійки. Подбайте, щоби в школярів був доступ до питної води. А також поруч був медпрацівник, який може надати першу допомогу в разі потреби.

Гарним способом зменшення рівня стресу є попереднє знайомство дітлахів. Навіть якщо це вже не першачки, перед початком офіційного заходу варто зібратись разом, познайомитись з новачками, поділитись літніми враженнями, чи зробити завдання, яке зміцнює команду.

Перед лінійкою добре дати дітям можливість порухатись та наговоритись. А в самому процесі дозволити школярам активно долучитися, наприклад, робити руханку.

Також варто пояснити дітлахам навіщо потрібен подібний захід та яка роль їхнього класу в ньому. Це може бути й підтримка менших, і виступ, і вітання промовців. А ще, спроба пояснити мету дітям часто допомагає саме дорослим усвідомити непотрібність, та, подекуди, й безглуздість окремих справ та ідей.

Є стільки цікавих речей, щоби весело та з користю провести час. Не треба його гаяти на совєтські «урочистості», – пише Уляна Супрун.

Нагадаємо, нещодавно Уляна Супрун «благословила» українців на агрофітнес.

Коментарі
31 Серпня 2018, 16:51
Ну як же без Стахорської Кіндера Козака. лінійка пройде? Уляна про це подумала? Як же без пустих розмов тих "гостей". Як ? Кому тоді директори шкіл будуть красно дякувати? Та Уляна геть не думає. А якщо серйозно побачимо по цьогорічним лінійкам як проводиться декомунізація в ковельських школах.
31 Серпня 2018, 18:21
&quot;лінійка&quot; потрібна, але коротка, на 20хв. максимум.<br/>а в нас затягували і з гостями, і з попами.
31 Серпня 2018, 18:25
як для себе влаштовувати корпоративи то велика справа , а як свято для дiтей то 100 причин вiдмови, а подяка кому зараз БАТЬКАМ якi дiйсно будуть присутнi, i це э приэмно
31 Серпня 2018, 20:26
В 2019 р. у мене буде ювілейна зустріч з однокласниками - 35 років. Я чомусь добре запам'ятала свій перший день у школі, як він проходив, Була лінійка, були промови різних людей, для мене було все цікаво. Найбільше запам'яталося, як старшокласники дарували нам, першокласникам, дитячі книги, а ми їм квіти, потім кожен з них брав нас за руку і заводив в клас де ми мали вчитися. А потім настали сірі будні, і вся цікавість пропала. Перша вчителька шанувала і поважала тільки тих дітей батьки яких працювали на базах, в магазинах і так далі, де була вигода, всі інші діти не по заслузі заробляли штурхани і образливі слова, тому від менших класів у мене лишився сумний осад, Я думаю, що лінійка все таки потрібна, але не надовго, щоб це було з користю для малечі.
31 Серпня 2018, 21:28
Супрун в перший і поки що єдиний раз сказала розумне слово. Для чого це комунокомсомоложовтенятство? Навіщо ця організована маячня, яка до освіти ніяким боком? Не тероризуйте дітлахів, совківські залишки!
31 Серпня 2018, 22:19
Ну як же і тут без цієї суки американської обійдеться. Вона ж ніби-то поставлена систему охоронеи здоров'я розвалювати, то чого в освіту преться? Помічено, якщо докторСмерть встромить свого писка хоч кудись, там починаються проблеми.<br/> А ти Хуяцький, іди на себе, придурошний, за такими, як ти, Ліпіни давно плачуть.
31 Серпня 2018, 22:43
Кусацький- це бандерівський виблядок.
01 Вересня 2018, 10:33
та ще й зроблений брудним членом у бандерівському схроні.
01 Вересня 2018, 17:58
З якого це часу всяким забродам американським перекотиполям вирішувати, що робити в нас, а що - ні? В медицині всі проблеми вирішила, що лізе в освіту? Цікаво, які вулиці ця суч.....а підмітала в Америці? Окремо псам кусацьким - ти звідки вилупився, виб.. ку, і скільки тобі років, йолопе?
03 Вересня 2018, 18:23
Ви праві на 100 відсотків. Шкода, що не всі так думають.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024