Вербка: місце масового захоронення ковельчан досліджуватимуть фахівці

04 Вересня 2018, 15:58
Рештки 4889
Рештки

Депутати Волинської обласної ради хочуть створити тимчасову контрольну комісію з метою вивчення та забезпечення створення меморіального комплексу на місці розстрілу та поховань близько 20 тисяч ковельчан та військовополонених, які були виявлені у селі Вербка Ковельського району. 

Про це йдеться у колективному запиті депутатів, який підтриманий більшістю, – повідомляється на сайті Волинської обласної ради.

Станом на червень 2018 року дослідники не дійшли до одностайної думки чиє це місце поховання:

  1. Місце загибелі польських легіонерів періоду Першої світової війни;
  2. Місце загибелі радянських воїнів під час бою у Другій світовій війні (оскільки дана місцевість - це стратегічна висота з якої зручно було вести бій та захищати позиції);
  3. Місце поховання розстріляних в’язнів концтабору «Шталаг-301» (військовополонені та євреї).

 Також зазначається, що не визначені межі поховання. Через дорогу від кар’єру, де знайдені людські останки розміщується: 1) польське кладовище; 2) військове австрійське кладовище часів Першої світової війни (зруйноване чорнокопателями); 3) дещо далі – діюче кладовище села Вербка.

В управлінні культури облдержадміністрації у 2018 році не зареєстровано жодного дозволу на проведення археологічних розвідок, розкопок, а також досліджень решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою на території Волинської області виданих Міністерством культури України.

Тому у Волинській ОДА перш за все вимагають провести ґрунтовні масштабні дослідження, із залученням кваліфікованих фахівців. Наразі усі необхідні дозволи для проведення таких робіт має комунальне підприємство Львівської обласної ради «Доля». За результатами досліджень мають визначитись чи буде здійснений акт ексгумації та перезахоронення або ж утворення меморіального комплексу без підняття людських останків. 

Питання розглянула і постійна комісія обласної ради з питань інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму. Позицію ОДА озвучила начальник управління з питань внутрішньої політики  Ольга Чубара.  Вона запропонувала внести зміни до  Регіональної програми увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій на 2016–2020 рокии та передбачити у ній заходи  проведення пошукових робіт. Депутати підтримали цю пропозицію.

Нагадаємо, минулого року видання Район.Ковель повідомляло про людські рештки, які вирили крадії піску в самовільному кар’єрі на землях Дубівської сільської ради, що неподалік міської вулиці Володимира Кияна (до 24 листопада 2016 р. – вулиця Ватутіна). 

Коментарі
04 Вересня 2018, 19:36
Потрусіть добре ще залишившихся в живих дітовбивць -бандерівців. Вони розкажуть як помагали гітлерівція розстрілювати зв"язаних по руках і ногах по 10 чоловік біля канави людей. Їхні злочини скажуться ще не на одному поколінні бандерлогів. Тому ми й живемо так пагано- бо Божа кара висить над україною за злочини бандерівців, гітлерівських запроданців.
04 Вересня 2018, 20:17
Гриша! А рахувати ти вмієш? Тоді давай просто підрахуй скільки було власівців та їм подібних. Армія власівців нараховувала 1,5 млн. зрадників своєї Батьківщини і сюди + окремі полки та батальони, поліцаї і т.д. набирається під 3-4 млн.!!! А скільки українців, що служили нацистам? УПА нацистам ніколи не служила!!! Я надіюсь, що ти можеш відрізнити нациста від фашиста! Оце тобі домашня робота з початку навчального року! Тобі не подобається герой України . який порсвятив своє життя за незалежність свого народу. Так тобі ніхто не забороняє молитися сіфілітікую, жидочку Леніну. Путін його для тебе береже, їдь в Москву і там цілуйся з ним. Гриша недарма ти собі таку клікуху вибрав тупорилий Гриша!
04 Вересня 2018, 21:10
Власівці- це проблема Росії. Нехай там з ними і розбираються. Знаю тільки одне- там іменами дітовбивць і зрадників вулиці і міста не називають і в ранг Хероїв їх не підносять.
04 Вересня 2018, 21:31
а хіба Степан Бандера був дітовбивця і зрадник України?
04 Вересня 2018, 21:32
То точно. В Росії зрадників і вбивць так і називаю, а не вводять у ранг героїв. Гнид у любого народу хватає. Зараз цей х... який себе називає президентом, хоче бандерівське вітання ввести у ЗС. То вже хочу побачити реакцію поляків, які до цього ще якихось там клоунів відправляли на такий же клоунський парад. І Путін та Раша тут ні при чому. Є Євросоюз, де бандерівський тероризм засуджено.
04 Вересня 2018, 22:57
Бандера це справжній герой України і ним треба гордитися, Слава Україні !!! НКВедісти передівались у форму вояків УПА і знищували українців, щоб встановити в населення ненавість до вояків УПА.
04 Вересня 2018, 22:57
ти так гостро поляків питай на кордоні, коли наступного разу по безвізу в ЄС їхати будеш
04 Вересня 2018, 23:04
ти мабуть придурок
04 Вересня 2018, 23:50
Для мене герой- Леонов, який уперше вийшов у відкритий космос, Гагарін- який уперше полетів у космос, Корольов- який створив умови для польотів у космос, Нілл Амстронг- уперше ступивший на місяць, героєм вважаю людей які підкорюють вершини гір, глибини океанів, але аж ніяк не вважаю героямибандерівців, які вбивали беззахисних дітей, жінок, військовополонепних, теж саме і з власівцями. Ці люди є - НЄДОЧЕЛОВЕКІ. Але на жаль - якіправителі, такі й герої. Сумно.
05 Вересня 2018, 01:40
На сторінці в ФБ Олександпи Ткачук є така пропозиція:<br/>Petr Obyedkov Какая разница какой национальности, какой войны! Там похоронены люди!!! И этого уже достаточно, чтобы живущим сегодня быть людьми просто увековечить их память. Закопать, сровнять, забетонировать и написать: Память о погибших в войнах 20 века! И все!<br/>3<br/><br/>Сергей Товкач<br/>Сергей Товкач Дивлюсь зараз на аерофотознімок Ковеля через чотири дні після визволення від військ 3 Рейху.Знесені вибухами квартали, місто перекопане ходами сполучення, окопами... Ось в тих вирвах і траншеях ховали-прикопували воюючі сторони своїх вояків. Зараз на місці поховань постали вулиці, сквери, житлові будинки. До чого це я? Не варто захоплюватися будівництвом чергових меморіалів. Бо їх буде не один десяток. Цілий Ковель є пам'ятником жертвам війни і стоїть на кістках десятків тисяч загиблих з обох боків. І це лише за перід 2 Світової війни. А ще ж були 1 Світова, Громадянська, Польсько-більшовицька... Тому, підтримую Petr Obyedkov: зарівняти, впорядкувати, засіяти зеленим газоном і на скромній меморіальній плиті викарбувати поминальні слова...
05 Вересня 2018, 09:22
Спикер украинского парламента поставил в пример лидера нацистской Германии. Глава Верховной Рады Украины Андрей Парубий поставил в пример Адольфа Гитлера в пример, заявив что тот был сторонником прямой демократии и активно ее практиковал в годы своего правления. https://kp.ua/politics/616998-parubyi-zaiavyl-chto-samym-bolshym-demokratom-byl-adolf-hytler. ЩО ЩЕ МОЖНА СКАЗАТИ?????
05 Вересня 2018, 11:42
Після слів гідроцефала галицького парубія все стало на свої місця. Угруповання, яке захопило владу в 2014 році, показало своє обличчя. Скачіть далі, поки не прийде травень 1945 на наші голови, і переможці не зганятимуть нас силою дивитися фільми про злочини цієї &quot;недовлади&quot; нацистської.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024