«Бідними родичами до Ковеля не йтимуть», – голова Білинської сільради про приєднання до міста

16 Вересня 2018, 10:00
Села Білинської сільської ради приєднаються до Ковеля 6806
Села Білинської сільської ради приєднаються до Ковеля

Обриси Ковельської міської ОТГ стають усе чіткішими. Як відомо, Ковель – місто обласного значення, яке серед чотирьох міст Волині, що мають такий статус, у найвигіднішому становищі щодо створення ОТГ шляхом приєднання сусідніх сільських рад. Наразі у Ковельську громаду можуть об’єднатися Ковель та Білинська, Ружинська і Зеленська сільради.

Про це повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Донедавна Білинська сільська рада була «білою плямою» на децентралізаційній карті Волині, але відповідно до останніх змін у Перспективному плані формування територій громад Волинської області, її включили до Ковельської міської ОТГ.

Щоб дізнатися про децентралізаційні настрої у Білинській сільській раді, до якої входять села Білин і Колодниця, з виїзною консультацією до Білина навідалися Валентин Малиновський, Василь Гром і Тамара Зубенко, консультанти Офісу реформ, який діє при Волинському РВ Асоціації міст України в межах проекту «ПУЛЬС».

Під час розмови з головою сільради Ольгою Лисюк консультанти проекту «ПУЛЬС» впевнилися, що в майбутньому життя і розвиток громади жителі обох сіл бачать разом із Ковелем. Це й не дивно, адже багато селян працюють, лікуються там, а діти відвідують позашкільні заклади та дитсадки, бо ж від Білина до Ковеля якихось сім кілометрів, а Колодниця практично межує з містом.

Зі слів пані Лисюк і ковельська влада не проти об’єднатися. Втім білинці не поспішають, бо хочуть ще в наступному році спробувати щастя, подавши проект на реконструкцію сільського дитсадка, отримати частину грошей із Державного фонду регіонального розвитку. Голова каже, що дитсадок у Білині, де живе  дві сотні дітей дошкільного віку, а щороку народжується не менше двох десятків немовлят, конче необхідний. Вона жартує, що їм і школа, яку добудували два роки тому і, де навчається 190 дітей, із такою народжуваністю незабаром буде замала.

До речі, вона зауважила, що бідними родичами до Ковеля вони не йтимуть: села освітлені, дороги майже всі чи асфальтовані, чи з білощебеневим покриттям, нова велика школа, у планах дитсадок у Білині, бюджет сільради в межах півтора мільйони, є землі лісового фонду, які тепер оподатковуватимуть, як ріллю.

Окрім того, як зауважив Василь Гром, консультант з бюджетних питань АМУ, після приєднання  маючи майже дві тисячі сільських жителів можна розраховувати протягом п’яти років на інфраструктурну субвенцію в межах мільйона гривень щороку.

Обговоривши перспективи, вигоди і ризики приєднання всі присутні на зустрічі зійшлися на думці, що Ковель – оптимальний варіант для центру ОТГ. 

 



2




Ольга Лисюк
Ольга Лисюк

Коментарі
16 Вересня 2018, 14:45
ДЛЯ ЧОГО КОВЕЛЮ ПРИЄДНАННЯ СЕЛА???
16 Вересня 2018, 15:53
Щоб будувати. У селах земля дешева. А коли це буде Ковелем ціни і хабарі зростуть.
16 Вересня 2018, 16:00
Ковель залишиться містом обласного підпорядкування чи буде центром Ковельської ОТГ?
16 Вересня 2018, 20:09
Головне без Кіндера
17 Вересня 2018, 10:58
Ця рижа аферистка доведе скоро село як Кіндер місто.Білинці зберіться разом і вставте тій брехусі по самі рижі патли.Як почнуть вирубувати ліс кругом села і забирати ваші городи,які вона не правильно приватизувала людям,то тоді пізно буде¡!!!!!!!!!!
17 Вересня 2018, 12:10
Українська традиція - це Громади, антиукраїнська традиція - це партії.
18 Вересня 2018, 02:07
Комуняки кончені
18 Вересня 2018, 22:46
Дарма Ви так, Ольга досвідчений і грамотний сільський голова
19 Вересня 2018, 13:03
Так, а що там з Колодницею? Чому "вельмишановна" голова не розповіла про "інноваціії" у селі, що знаходиться набагато ближче до міста, і котре ій також підвладне? Чому не розповіла про те, що досі туди не ходить автобус, а маленькі діти, школярі та дорослі добираються щодня пішки, оббиваючи ноги? А що говорити про пенсіонерів, котрі за відсутності маршрутки не мають змоги дістатись ні до поліклініки, ні до аптеки. Але це - дурниці! Головне - покласти асфальт у Білині під сільраду і розповідати комісії, що Європа прийшла і до них!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром