Ковель-2: через ветсанзавод з’явиться централізоване водопостачання

09 Жовтня 2018, 14:49
4143

Ковельський ветсанзавод вже тривалий час не виконує своїх функцій.

Як відбувається на Волині процес переробки тваринних залишків, хто їх утилізує, розповів у інтерв’ю в ІА ВолиньPost керівник Держпродспоживслужби Богдан Лозинський.

«До Волинської області близько розташовані два аналогічні ветсанзаводи – Костопільський у Рівненській області та Жовківський у Львівській. Вони розташовані десь за 70 км від меж області. Тому ті переробники, які утилізовували на ковельській філії, переорієнтувалися на ці два ветсанзаводи. Складність лише у тому, що це додаткові розходи на транспортування. Окрім того, якщо взяти на загал, то те, що переробляв Ковельський ветсанзавод – це 10% від об’єму відходів, які утворювалися в області. Такі суб’єкти, як, наприклад, Володимир-Волинська птахофабрика вже давно встановили в себе спалювальні печі та утилізують рештки на місці.

Дуже багато залишків наші товаровиробники, як і раніше, заморожують, а після того як накопичують певну партію, продають їх на звіроферми, тобто ще й заробляють. Тому сказати, що через закриття Ковельської філії ситуація стала радикально іншою не можна – єдине, що товаровиробники мають більше затрат, аби ліквідувати тваринні рештки.

На запитання «А Держпродспоживслужба досі контролює стан на території та поблизу заводу?» – Лозинський відповів:

«Там повністю завершена очистка території. Всі тваринні рештки перевезли до споруд колишнього крохмального заводу, де їх, відповідно до технології, пересипали вапном та тирсою. Рештки зберігаються, але у них тривають біологічні процеси, тож за 2 роки вони стануть добривом на поля. На території, де залишки перебувають тепер, ми постійно здійснюємо контроль, щоб не трапилося непередбачуваних ситуацій».

Щодо стану води поблизу ветсанзаводу посадовець зауважив:

«Дослідження ми провели майже одразу, коли люди почали підіймати цю тему. Вода тоді не відповідала нормативам, тож Кабмін виділив 17 мільйонів гривень, за які в мікрорайон проведуть централізоване водопостачання. Наскільки мені відомо, сьогодні ця робота ще не завершена, але мікрорайон Ковель-2 завдяки ветсанзаводу матиме централізоване водопостачання.

Є один важливий момент: у нас основна причина невідповідності води – географічне розташування, бо на Волині в абсолютній більшості випадків вона не відповідає нормам за вмістом заліза, і не важливо, чи то в Ковелі, чи то в Шацьку, чи у Старій Вижівці. Залізо є майже всюди, десь більше перевищення, десь трошки менше.

Друга причина у густонаселених пунктах – часто там колодязі розміщені дуже близько від вигрібних ям, тобто люди самі ж і забруднюють воду, тому є перевищення бактеріологічних норм. Окрім того, колодязі не чистять, а це просто необхідно періодично робити. Тому коли ми провели дослідження у Ковелі, написали рекомендації – почистити колодязі, обробити їх тощо.

Лише потім ми зробили повторні дослідження, ситуація частково змінилася. Однак сказати, що причиною забруднення води в Ковелі був саме ветсанзавод – це з великою натяжкою. Ми підтримали цю думку, аби мікрорайон мав централізоване водопостачання, але фактично у багатьох населених пунктах аналогічна ситуація, тож проблема комплексна».

Читайте також: На Ковельщині виникли проблеми із захороненням відходів тваринного походження

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром