Фотофакт: «Турецький гамбіт» у Ковелі в 1916 році

09 Серпня 2017, 14:00
3625

Після успішного проведення турками Дарданелльської військової операції у січні 1916 року англо-французький десант покинув Галліполійський півострів, і ніхто не чинив спроби захопити Стамбул.

Турецьке командування армії вирішило перегрупувати свої сили та вислати підкріплення на інші ділянки кордону. Енвер-паша вирішив скористатись ситуацією тадопомогти німцям чи австрійцям.

У червні 1916 року було вирішено відправити на Галичину XV-й корпус V-ї турецької армії під командуванням генерала Лімана фон Сандерса. В її склад увійшла 19-та й 20-та дивізії. Чисельність війська становила 40 тисяч солдат і офіцерів. Командувачем було призначено Ісмаїла Джеват Чобанлі.

Перші ешелони з турецькими військовими вирушили 22 липня 1916 року на німецько-австрійський Східний фронт залізницею. Їх маршрут пролягав  через Софію, Будапешт, Краків, Перемишль та Львів.

5 серпня підрозділи розвантажили на залізничній станції Ковель, що на Волині. За кілька днів турецькі підрозділи рушили до Галичини. Останнім населеним пунктом був Рогатин.

Солдати були озброєні у німецькі й австрійські гвинтівки та пістолети. У вересні 1916 р. XV корпус отримав 30 російських кулеметів, а у грудні 1916 р. – 72 легких німецьких кулемети зразка 1915 р.

Турецька уніформа дещо відрізнялась, вона відповідала тій, що одягали солдати та офіцери армії Османської імперії у 1909 році. Складалась вона з національної шапки «кабалак» та мундир захисного (світлого) кольору.

Піхотні частини використовували оливково-зелений колір, кулеметні – трав’янисто-зелений, кавалерія – світло-сірий, артилерія – темно-синій, інженерні частини – синій, залізничні війська – блакитний, повітряні підрозділи – червоний.

На сайті європейської цифрової бібліотеки «Europeana» в солдатських альбомах Першої світової війни вдалось віднайти два фото турецьких солдат на Волині, до цього не відомі загалу. Перше зроблене в Ковелі, а друге у Володимирі-Волинському. Обидва фото датуються 1916 роком. Напевно це якраз і є серпень 1916 року, коли турецькі солдати прибули на Волинь.

Джерело: http://www.europeana.eu, XV. Corps (Ottoman Empire)  (Wikipedia), 

Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі
09 Серпня 2017, 23:18
яка тільки наволоч нашу землю не топлата
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром