Керівник ковельських патрульних Тарас Михалко: «Наша мета – щоб ковельчанам і гостям міста жилось безпечно»

03 Березня 2018, 13:39
Тарас Михалко 7283
Тарас Михалко

Сьогодні, 3 березня, минає місяць від початку відкриття відділу Управління патрульної поліції у Ковелі.

З цієї нагоди, «Район.Ковель» поспілкувався з керівником ковельських патрульних Тарасом Михалком і дізнався про результати першого місяця роботи та подальші плани на майбутнє, а також поцікавився вирішенням проблем, котрі турбують ковельчан.

– Що спонукало вас погодитись стати керівником відділу Патрульної поліції Ковеля?

Мені надійшла пропозиція стати керівником. Основна мотивація - це кар’єрний ріст, цікаво організувати роботу в цьому напрямку. 

– Перші враження від роботи, знайомства з працівниками.

Взагалі, враження були позитивні. Враховуючи те, що ми почали працювати з людьми, які вже мали досвід в патрульній поліції. Тобто, до нас були залучені люди з інших регіонів, це Чернівці, Львів, Київ та Кременчук. Ми не набирали, ми почали роботу з залученням сил з інших областей.

Патрульні, які працювали в Луцьку, в патрульній поліції, і мали бажання працювати в Ковелі – перейшли працювати сюди. А з часом, коли будуть поповнюватись сили ковельчанами, звичайно, за їхнім бажанням, вони будуть працювати в Ковелі. Буде відбуватись ротація: ці, що тут на ротації у відрядженні, будуть від’їжджати назад, а поповнювати, звичайно, будемо ковельчанами. 

– Головні проблеми, які постали в перші дні роботи.

Найперше організаційні проблеми. Треба було організувати саму роботу. Більшість людей, будемо відверто говорити, і не знали добре Ковеля. Але враховуючи, що у нас було відповідне забезпечення планшетами з картою міста, то це не стало головною проблемою. Не було такого, що працівник з іншого міста і не знав, наприклад, як реагувати на виклик, куди їхати… Хоча я таки думав, що будуть проблеми.

– Ви сказали, що були організаційні проблеми, можливо, ви проводили навчання, як орієнтуватись по Ковелю? Бо у соцмережах часто писали, що під час виклику патрульних доводилось пояснювати, як проїхати до місця виклику.

Я особисто про таке не чув. Розповім про саму процедуру опрацювання виклику. Коли поступає виклик на лінію «102», наприклад з вулиці Незалежності, з такого-то будинку, то оператор «102», який в онлайн режимі відслідковує місце перебування кожного екіпажу патрульної поліції, призначає цей виклик тому екіпажу, який ближчий до місця виклику і вільний на той момент.

– Думки, про результати першого місяця роботи Патрульної поліції.

Я б не хотів оцінювати наші результати, їх повинна оцінюватиме громадськість.

Якщо вас цікавить кількісний показник, то фактично, за цей час (за місяць роботи патрульної поліції, - ред), патрульною поліцією було складено 1083 постанови щодо порушення правил дорожнього руху на загальну суму 234 тисячі гривень. Складено 39 протоколів про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, з яких 21 протокол за фактом керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння на загальну суму 224 тисячі гривень. Перевірено 4141 транспортних засобів та 4070 осіб. Також, патрульними складено 88 постанов в сфері охорони громадського порядку на загальну суму близько 9 тисяч гривень та 29 протоколів у даній сфері, покарання по яких визначить суд.

Що стосується показників роботи, то хочу зазначити, що для нас важливий не кількісний показник роботи, а якісний. Тобто, щоб кожний виклик на лінію «102» опрацьовувався вчасно та професійно. 

Велику увагу ми звертаємо на превентивну діяльність патрульної поліції, адже важливо не лише фіксувати правопорушення, а спрямувати роботу в напрямку недопущення їх вчинення.

Коли мені повідомляють, що після відкриття нашого відділу в аптеках та магазинах Ковеля закінчилися автомобільні аптечки та вогнегасники, то тут потрібно зрозуміти, що їх придбали водії, в яких їх не було. І якщо хоч одна аптечка чи вогнегасник врятує чиєсь життя - це також буде показником превентивної діяльності патрульної поліції.

 

 

 – Це справді вражає. Це таке піднесення у перший місяць роботи, а чи зможуть нові ковельські патрульні продовжити таку саму роботу?

Я впевнений, що зможуть. І досвідчені, і нові, молодші, якщо відчувають мотивацію і розуміють призначення, працюватимуть і надалі.

Щодо проблеми наркоманії, дуже велику увагу звертаємо на це. За цей короткий період вже виявлено 11 фактів, по яких зареєстровано кримінальні провадження.

– Коли людину затримують, то ж запитують, звідки наркотики взялися?  А чи будуть проводитися розслідування та чи встановлять постачальників цих наркотиків, наркодилерів? Оскільки, постійно затримують людей з невеличкими партіями, а ось джерела досі не виявлені.

Так. Тут не закінчується на тому, що особу затримали. За всіма фактами, де патрульний виявляє особу з наркотичними речовинами, реєструються кримінальні провадження, а кримінальне провадження реєструється з метою саме встановлення цих фактів: де особа придбала наркотичні речовини, з якою метою, за які кошти та ін. В ході досудового розслідування проводяться відповідні експертизи. В подальшому кримінальні провадження направляються до суду. Звичайно, що ловити наркоманів - це одне, але дуже важливо ліквідувати джерела.

– Зважаючи на досвід роботи у Патрульній поліції Луцька, чи є якась різниця у роботі в Ковелі?

Великої різниці немає. Напрямки роботи ті самі: забезпечення публічного порядку та безпеки, забезпечення безпеки дорожнього руху, запобігання, виявлення та припинення кримінальних та адміністративних правопорушень.

– Можливо, є якась різниця у підході до роботи, атмосфері у робочому колективі?

Так, підходи трохи відрізняються. Важливу роль відіграють патрульні з регіонів. У кожному місті своя тактика роботи що виявлення правопорушень, і це позитивно. Всі ці хлопці і дівчата вчаться одне в одного. Наприклад, вчаться виявляти ті ж наркотичні засоби. У нас були поліцейські з Кременчука, які працювали по виявленню осіб з наркотичними речовинами, бо вони це робили у своєму регіоні. Тож це позитивно вплинуло на Ковель. Ми обмінялись досвідом, і тепер продовжуємо працювати в тому ж напрямку.

– Як керівник відділу планує руйнувати усталені думки ковельчан про «ментів, які тільки ганяють бабусь на привокзалці і кришують гральні заклади та валютчиків, беруть хабарі»?

Робота буде одна: зробити так, щоб громадськість це оцінила, і оцінила правильно. Руйнувати це потрібно тільки вчинками, позитивними вчинками. А позитивні вчинки будуть спрямовані на забезпечення публічного порядку та безпеки громадян, своєчасне запобігання та припинення кримінальних та адміністративних правопорушень, своєчасне реагування на виклики громадян . Цими позитивними вчинками, я думаю, ми це будемо спростовувати.

Люди мають розуміти, що патрульна поліція не каральний орган, а допомагає їм. Ми бачимо, що громадяни це потрохи це усвідомлюють.

– Ще одне цікаве питання для ковельчан. Чи патрульні будуть боротись із вандалізмом на ковельській набережній, де неодноразово у річку скидали смітники та ламали лавочки?

Поки що у нас, на жаль, піших патрулів немає, але плануємо, що деякі патрулі будуть припарковувати автомобіль та патрулюватимуть парки, набережну, пляжі та забезпечуватимуть дотримання громадського порядку. Звичайно, це ще не на часі, але зараз прийде весна, потепліє, і люди там будуть відпочивати, тому ми ці райони будемо більше контролювати.

–  Ковельчани часто запитуються, а чому б там не встановити камери відеоспостереження і такі випадки вандалізму доводити до суду?

Знаєте, я особисто дуже позитивно до цього ставлюсь, до відеокамер. Якби їх поставити в місцях скупчення людей, на виїздах з міста, на дорогах, то виявляти та припиняти як адміністративні так і кримінальні правопорушення стало б легше. Вони б також виконували превентивну функцію, і кількість злочинів зменшилась би. Але встановлення камер у місті це компетенція міської влади. І ми готові співпрацювати у цьому напрямку.

– Найкримінальніший район Ковеля, де з початку лютого було скоєно найбільше злочинів?

Якщо ми говоримо про осіб, які вживають чи мають при собі наркотичні засоби, то в основному їх виявляють в тих районах, де є покинуті будівлі, довгобуди: стадіон «Локомотив», район Сільмашу, тобто це райони, де менше людей ходять, де їм можна сховатися, також у підвалах, та у так званих лотерейних закладах. Крадіжки – район привокзального ринку.

– Наскільки вдалось зменшити кількість злочинів за перший місяць роботи Патрульної поліції?

Щоб надати об’єктивну відповідь, потрібно з чимось порівняти. А поки працюємо лише один місяць, то повідомити цю інформацію неможливо. Обов’язково надамо вказану інформацію згодом.

– У Ковелі велика проблема із набором до патрульної поліції. Які є заохочення для молодих і здорових людей, аби прагнути стати патрульним поліцейським у Ковелі?

Проблема з набором справді була, але більше тому, що акцент робився на роботу в Луцьку. На момент, коли здійснювався набір, в тому числі і в Ковель, ще не було конкретної дати відкриття відділу патрульної поліції у Ковелі.

Зараз уже відділ створений, і ми також проводимо відповідну агітацію, щоб люди йшли і працювали тут. Думаю, коли відділ створений, то більше охочих стане працювати саме в Ковелі, орієнтуємось на ковельчан, звісно.

Є зарплата, є кар’єрний ріст. Патрульна поліція - це початок службової діяльності, кар’єрного росту, можливість працювати в інших правоохоронних органах.  

– За час перебування на посаді, що Тарас Михалко як керівник Патрульної поліції хоче зробити у Ковелі?

Є один дуже хороший план - це зробити так, щоб ковельчани, а також гості даного міста перебували у безпеці як вдень, так і вночі.  Щоб у місті було безпечно як керувати транспортними засобами так і переходити пішохідні переходи.

Для нас не є пріоритетом, кількість складених постанов чи протоколів, це не основний наш показник роботи. Основний наш показник роботи - превентивна діяльність, тобто попереджувальна: не допустити того, щоб вчинялися адміністративні та кримінальні правопорушення.

 

Спілкувалась: Олена КЛИНОВА 

Коментарі
03 Березня 2018, 15:52
приємно читати в інтернеті хотілобись наяву
03 Березня 2018, 16:16
Вони говорити гарно вміють,це одне з правил попасти в поліцію,гарно відповісти журналісту
03 Березня 2018, 17:03
А в нас у К-Каширському пріорітетом є кількість складених постанов і протоколів.Можуть і до стовпа придертись поліцейські...
03 Березня 2018, 17:47
Молодці! Є ПОКРАЩЕННЯ! Навіть по привокзалці помітно.
03 Березня 2018, 17:55
На питання "Як керівник відділу планує руйнувати усталені думки ковельчан про «ментів, які тільки ганяють бабусь на привокзалці і кришують гральні заклади та валютчиків, беруть хабарі?» - не надано чіткої відповіді, Якими конкретними та позитивними вчинками буде руйнувати "валютне кубло" патрульна поліція? Чому зволікаєте, що очікуєте? Після припинення торгівлі на привокзалці стало дуже добре видно кожного валютчика і валютчицю... Це і є показник для громади?
03 Березня 2018, 19:33
<p>Нам НЕЦЕНЗУРНА ЛЕКСИКА 37.47.15.154 ми їм платим, а вони нас кришують ! Бізнес !!!</p>
03 Березня 2018, 19:44
А ЧЕРВОНОМОРДИН то десь переховується! Це вже результат!
03 Березня 2018, 19:55
Заробив бабла, скоро вертаюсь з Туреччини відпочивав, а новий начальник вже телефонував питав чи не захворів ПЕРЕЖИВАЄ скоро буду!!!!
03 Березня 2018, 20:25
Ащо в Туреччині в цю пору робити температура 12 градусів. Брехун!
03 Березня 2018, 20:36
Відпочинок то не значить +30
03 Березня 2018, 20:37
Відпочинок то не значить +30, а як бабоси є то можна зганяти, а шо скучили???
03 Березня 2018, 20:47
Червонопикий а ти як був брехуном таким і залишився. Нові поліцаї приймуть тебе бистро. Їдь в Туреччину на ПМЖ та лікуйся
03 Березня 2018, 21:06
Старожил як брали так і беруть, а про пмж в Туреччині я вже подумую на старість, а на разі буду багрити шмурдяк і складати бабелики на хатку в Туреччині, а ці хлопакі будуть мене охороняти від таких заздрісних йолопів як ти!!! Наша поліція нас береже, і хабарі вчасно бере!
03 Березня 2018, 21:31
Зейко за день писав стільки протоколів
04 Березня 2018, 15:20
Що змінилося. та нічого. Та ж сама совдеповська розповідь. знову та ж статистика. протоколів стільки то, затримань стільки то. А коли буде так скільки добра зробили за зміну. комусь допомогли, комусь підсказали, а то те саме протоколів стільки -то порушень стільки-то. А скільки відрахувань з заробітної плати поліцейських утримали, бо не приніс протокол. як працювали на статистику так і працюєте. А як хлопці ходять на роботу. із зміни у зміну. а де відпочинок зміну відпрацював і дві відпочинок, скільки годин в тиждень працюють чи поліцейські не працівники і на них не поширюється трудове законодавство. На сім патрульних пять начальників. чого в зміну не ідуть. що великі чини. от покажіть як самі несе службу в зміні.
05 Березня 2018, 09:39
А що з тією рибкою з сальмонелою коли приберуть на привокзалному ринку...
07 Березня 2018, 12:07
Та ні, просто цікавлюсь. спілкуюсь з новими поліцейськими. є хлопці освідчені, відповідальні. А от 05.03.2018 року ідучи біля 3-ї школи став свідком отакої колізії. Я рухаюсь в бік Універмагу назустріч їде поліцейська машина з двома жінками - поліцейськими, їхала на малій швидкості і було видно, що дівчата ніби з шоу. музика гримить на всю машину, та що на місці пасажира чуть не підтанцьовувала, проїхала до річки а я дивлюсь вслід, розвернулась, всі хто стояв на зупинці звернули увагу, проїзджаючи понад автобусною зупинкою, виїзджала маршрутка. не пропустили. рвонула на швидкість, біля світлофора на перехресті за універмагом, не дали проїхати зустрічній машині. а самі пролетіли повернувши на ліво ледве встигнувши бо загорілось червоне світло на табло. Відповідно, оскільки на сьогодні дуже прикута увага до роботи нових поліцейських на зупинці вслід полетіли матерні слова і як завжди нарікання на владу. Думаю треба задуматись керівництву, перш ніж демонструвати оформлені протоколи.
07 Березня 2018, 22:23
Інспектор Зайцев як брав раніше гроші в Луцьку і в Ягодині так само бере в Ковлі і на що дивиться новий керівник.Значить діляться
07 Березня 2018, 22:23
Інспектор Зайцев як брав раніше гроші в Луцьку і в Ягодині так само бере в Ковлі і на що дивиться новий керівник.Значить діляться
08 Березня 2018, 02:50
А ЯК ЧЕРВОНОПИКИЙ ЗАЛИВАЄ САМОГОНКУ В КАВОВУ МАШИНУ
09 Березня 2018, 12:14
Позитивні зрушення звісно що є, але роботи ще також є і є. Питання в тому, якщо такі показники то що ж до цього часу робила місцева поліція?
25 Березня 2018, 21:18
Щось у Вас, хлопці, коментарі зникають, про жінок- особливо.<br/>Закликаю Вас як чоловік, поважайте жінок водіїв і мою дружину також, та не хаміть їм не гаркайте і не лякайте, щоб вони удома нас не лякали, чоловіків.<br/> А ще в управлінні стільця дайте сісти, як же ж так, пане Михайле? Щось робіть, бо через невихованість одних, і фвру, в якій лампочка перегоріла раптом, вже в хату не зайдеш. От прийду в управління ночувати....
25 Березня 2018, 21:18
Щось у Вас, хлопці, коментарі зникають, про жінок- особливо.<br/>Закликаю Вас як чоловік, поважайте жінок водіїв і мою дружину також, та не хаміть їм не гаркайте і не лякайте, щоб вони удома нас не лякали, чоловіків.<br/> А ще в управлінні стільця дайте сісти, як же ж так, пане Михайле? Щось робіть, бо через невихованість одних, і фвру, в якій лампочка перегоріла раптом, вже в хату не зайдеш. От прийду в управління ночувати....
25 Березня 2018, 21:19
Щось у Вас, хлопці, коментарі зникають, про жінок- особливо.<br/>Закликаю Вас як чоловік, поважайте жінок водіїв і мою дружину також, та не хаміть їм не гаркайте і не лякайте, щоб вони удома нас не лякали, чоловіків.<br/> А ще в управлінні стільця дайте сісти, як же ж так, пане Михайле? Щось робіть, бо через невихованість одних, і фвру, в якій лампочка перегоріла раптом, вже в хату не зайдеш. От прийду в управління ночувати....
27 Березня 2018, 15:13
Якби така &quot;робота&quot; поліції фінансувалась за рахунок коштів громади, то ніякий мер, навіть Кіндер - не дозволив би собі такі витрати. Порядок звичайно потрібен, але патрульні більше доймають водіїв, аніж слідкують за порядком. Ефективність діяльності поліції прирівнюється до нуля!!!
02 Квітня 2018, 10:31
Головне що хабарі беруть помірно і на банківську карту
03 Квітня 2018, 19:30
Бачу ,що більше працюють з водіями А це одна третя роботи Треба вилазити з машин
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39