Енергоефективність, підтримка бізнесу і учні – відповідальні громадяни: історія успіху Дубівської громади

26 Березня 2018, 19:57
5730

Дубівська об’єднана територіальна громада створена у кінці 2016 року. До її складу ввійшли Облапська, Городищенська та Дубівська сільські ради.

Якими є опорна школа та садочок в Дубівській ОТГ показалив рамках прес-туру з ініціативи Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування.

ОПОРНА ШКОЛА У СЕЛІ ДУБОВЕ

Директоркою школи є Олена Балецька. За її словами, після утворення ОТГ школа набула привабливого вигляду. Оскільки раніше тут були обдерті стіни і дах протікав, і при таких умовах було неможливо зберігати гарний вигляд школи.

Бюджет громади, зокрема власних надходжень у минулому році склав близько 14 мільйонів. У 2017 році було багато коштів вкладено в освіту. Минулого року в опорній школі було зроблено утеплення і перекриття приміщення, благоустрій території. Це близько двох мільйонів гривень.

В опорній школі навчається 368 учнів, 14 діток доїжджають до закладу із села Городища.

 

Опорна школа у селі Дубове
Опорна школа у селі Дубове

Шкільний автобус
Шкільний автобус

 

У цій школі планують отримати окремо кошти на розвиток сучасного обладнання для навчання.

Окрім цього, нині школа стала переможцем грантового проекту «Демократична школа», який фінансується за кошти Норвегії і Міністерства освіти і науки України. Нині тут працюють експерти, які навчають дітей громадянської відповідальності, співпраці з батьками та учнями, вчителями, громадою. Шукати спільні шляхи для вирішення питань.

«Надіємось, що це дасть змогу виховати наших учнів відповідальними громадянами нашої держави», – каже директорка школи Олена.

Коштів у цьому проектів не передбачено, однак «не все матеріальне вимірюється, ще є такий скарб як знання, вміння», – додає вона.

 

Олена Балецька
Олена Балецька

 

У класах зроблено ремонти за кошти вчителів і батьків. Тут працює система: вчитель займається ремонтом кабінету у якому він працює. Спочатку він вкладає свої і батьківські гроші, а тоді отримують компенсацію із бюджету громади.

Однак, щоб отримати компенсацію, вигляд і наповнення класу має бути на належному рівні.

«Вимоги, планка дуже висока, але дійсно вкладено і зроблено багато. В інших школах, ви такого не побачите», – каже голова громади.

Тобто громада оплачує вже готовий клас, унеможливлюючи викидання грошей на вітер. 

 



Стенд із кубками
Стенд із кубками

Коридори, діти мають зону для відпочинку
Коридори, діти мають зону для відпочинку






1

Їдальня
Їдальня


Символ Дубівської громади
Символ Дубівської громади



Клас інформатики
Клас інформатики

 

Світлиця і галерея вишитих картин. Матеріали зібрані від місцевих жителів. Тут проводяться уроки українознавства, природознавства, вечорниці. 


Світлиця
Світлиця




 

Голова Дубівської громади розповів, що у 2017 році у селі Вербка збудували корпус школи. Будівництво вартувало близько 19 мільйонів. У корпусі школи знаходяться 14 класних кімнат, 3 поверхи. Зроблений проект на добудову школи, який передбачає 91 мільйон гривень. Планується побудувати спортзал, актовий зал, сучасну їдальню, котельню на твердому паливі, благоустрій усієї території.

Також планують термомодернізацію і реконструкцію старого приміщення школи у Вербці, тому що там навчаються школярі і є дитсадок.

Він додає, що впродовж минулого року у громаді охопили три школи: Дубівську, Вербську і у Городищі. Зокрема остання, це маленька школа, де навчається 9 дітей, на кінець року там було 22 учня і 18 вчителів. Для ремонту цієї школи виділили більше 250 тисяч і перевели туди бібліотеку та будинок культури, щоб не дарма опалювати приміщення.

«Приходили на роботу бібліотекар і завклуб, замість того щоб займатися роботою – топили грубки. Сьогодні котельня опалює все приміщення. Установи працюють у кращих умовах, але працюємо над тим, щоб відродити ту школу. Це школа на три села: Городище, Гредьки і Красноволя, куди доїжджають дітки, фактично перші два класи і навчаються в одному класі», – розповідає Роман Троцюк.

Варто відзначити, що у Дубівській громаді велика увага приділяється енергоефективності. Зокрема, голова громади неодноразово побував на тематичних тренінгах, окрім цього проекти громади перемагали саме через наявність енергоефективної складової.

«Коли ми опалюємо не утеплене приміщення – ми викидаємо гроші на вітер, краще їх сьогодні вкласти в термомодернізацію, а звільнені кошти ще кудись вкласти», – каже голова громади Роман.

У 2017 році була проведена термомодернізація приміщення опорної школи села Дубове, сільської ради, також планується заміна теплотраси, тому що вона погано утеплена і тепло «втікає» у землю.

 

Нагадування перед входом у школу
Нагадування перед входом у школу

 

У двох школах були замінені вікна: у старому приміщенні Вербської школи та у Бахові. Планується перекрити і утеплити повністю Бахівську школу. Спортивний зал в Облапській школі.

Наскільки це серйозно у цій громаді, підтверджує той факт, що усі отримані дані показників лічильників по використанню газу і електроенергії, скільки спалено дров, використано води у комунальних закладах – усе аналізується. У майбутньому це має дати можливість побачити переваги від термомодернізації. 

 

ДИТЯЧИЙ САДОЧОК «ДЗВІНОЧОК»

 

Заклад був заснований у 2005 році, функціонує 3 групи: молодша, різновікова, старша. Загалом 75 діток. Пріоритетними напрямками виховання у дитсадку є народознавчий, патріотичне виховання.

За словами директорки дитсадка Галини Столярчук – групи переповнені.

Садочок був утеплений до об’єднання. Будівля опалюється пілетним котлом. У майбутньому планують під’єднати до централізованої системи опалення.

За словами голови громади, відгороджена ділянка дитсадку була продана попередниками і нині у сільраді працюють над тим, аби її викупити і добудувати дитячий садок.

 

Дитячий садок «Дзвіночок»
Дитячий садок «Дзвіночок»








 

За словами Романа Троцюка у громаді діють обмеження на прийом у дитсадок: приймаються діти, які офіційно проживають у Дубівській громаді і чиї батьки офіційно працевлаштовані. Таким чином у громаді стимулюють, щоб люди реєструвались і сплачували податки.

«Якщо ти не працюєш, значить ти можеш доглядати свою дитину, місце треба для тих, хто працює», – каже голова громади.

За його словами утримання дитини у Вербському садочку обходиться громаді у 26 тисяч гривень на рік, враховуючи, що батьки ще 50% оплачують за харчування.

На думку, голови громади Романа Троцюка, сьогодні не рентабельно тримати дитсадки, де є по 1-3 групи. Треба, щоб садочків було не багато, але вони були потужні.

Планують відкрити дитячий садок у селі Секунь, яке має доєднатись до Дубівської громади до кінця року.

 

ПРО РОЗВИТОК ДУБІВСЬКОЇ ГРОМАДИ І ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ

 

Голова громади Роман Троцюк розповів, що вони враховують досвід Польщі. Оцінюють позитивні і негативні моменти, які можна запозичити або уникнути. 

Спроможність громади залежить від кількості населення. Поляки кажуть, що найкраща громада це від 7 500 до 10 тисяч населення. Саме менше це 5 тисяч має бути. Менші громади не мають шансів на виживання у майбутньому.

Тому, тут так сильно переймаються через офіційне місце проживання. Оскільки, неофіційно проживаючи у Дубівській ОТГ, громада втрачає медичну субвенцію і кошти на розвиток інфраструктури.

Також, голова обурюється, що люди отримавши земельну ділянку тут, її приватизують, а далі торгують землею. Тому щоб будувались люди, які дійсно тут хочуть жити, у громаді планується програма – здавати землю в оренду, навіть звільнити людей від податку на перший рік.

Тобто, сільська рада, розробляючи певний мікрорайон, є власником земель і продає право оренди. Люди фактично заплатять за документи, які потрачені на оформлення цієї землі і матимуть в оренді землю. Сільська рада володітиме землею, поки людина не побудується, коли людина збудує будинок, тоді сільрада безкоштовно передає землю власникам.

«Десять соток, орендна плата за рік становитиме п’ять тисяч гривень. Якщо вулиця по 20 будинків, кожен по п’ять тисяч – це 100 тисяч. Ці 100 тисяч ми готові вкласти в інфраструктуру цієї вулиці: в дорогу вкласти, з освітленням допомогти», – розповідає про перспективи такого плану Роман Троцюк. 

Зокрема, у 2017 році у Дубівській ОТГ вклали у ремонт доріг – близько 1 мільйона 100 тисяч гривень з бюджету громади. У цьому, 2018 році, у громади готові 8 проектів щодо реалізації ремонту доріг. 

«Сільські ради, які доєдналися до нас мають погані дороги, а комунікації між селами треба робити. Тому вкладаєм туди великі кошти», – каже голова громади.

 

Роман Троцюк
Роман Троцюк

 

Також, Роман Троцюк зазначає, що сьогодні для громади пріоритетним напрямком є наповнення бюджету.

«Працюємо з підприємцями, в нас громада є специфічна, в тому плані, що ми знаходимося біля міста Ковеля і є підприємства, які сплачують податки в місто Ковель, а знаходяться на нашій території. Ми з ними ведемо перемовини. Для того, щоб вони до нас перереєструвалися і ми отримували податки. Обіцяємо підприємцям, для них теж щось зробимо: дороги біля їхніх підприємств, тому що місто же не зробить дороги на нашій території, а ми будемо робити підприємствам сприятливі умови для того, щоб вони розвивалися», – розповідає він.

 Яскравий приклад підтримки місцевого бізнесу: підприємці, які зареєстровані у Дубівській громаді забезпечують харчування у місцевих закладах освіти. Тобто, громада закупляє продукти у своїх підприємців. Це допомагає не тільки підтримати місцевий бізнес, а й здешевити послуги харчування: довезення продуктів дешевше, легше домовитися з підприємцями.

Переваги об’єднаних територіальних громад демонструє бюджет Дубівської ОТГ: у 2017 році у січні в громади було невиконання бюджету (26%), то у січні 2018 перевиконання на 29%. За 2017 рік громада отримала 14 мільйонів гривень власних надходжень і цьогоріч очікують збільшення бюджету на 25%.

Голова громади запевняє, що не потрібно боятись реформ децентралізації.

«Спілкуючись з головами громад. Ті голови, які відразу йшли на реформи, не боялися за свої вибори, що їх не підтримують, ті швидко розвинулись. Той голова, який боявся за своє крісло, легенько рухався, щоб не накликати біди, в результаті може він і залишився на своєму кріслі, але і громада лишилася майже на тому рівні на якому вона була до створення. Не треба боятися реформ, люди сьогодні не всі розуміють реформу, не бачать її кінцевого результату. Для багатьох реформа це вихід із комфорту», –  каже Роман Троцюк.

Він також поділився, що у майбутньому в ОТГ планується Програма громадських ініціатив, яка допоможе залучити до розвитку громади більше небайдужих жителів Дубівської громади.

Коментарі
27 Березня 2018, 01:56
&quot;У класах зроблено ремонти за кошти вчителів і батьків. Тут працює система: вчитель займається ремонтом кабінету у якому він працює. Спочатку він вкладає свої і батьківські гроші, а тоді отримують компенсацію із бюджету громади.&quot; - це успіхи Дубівської громади?<br/><br/>&quot;Однак, щоб отримати компенсацію, вигляд і наповнення класу має бути на належному рівні.&quot; - а інакше вам не бачити своїх грошей як свої вуха!!!)))) - оце успіхи Дубівської громади! А може вчитель повинен не працювати в школі маляром-штукатуром, а все таки вчителем і дітей навчати. Адже ПТУ №5 він не закінчував. Чи може у них вчителі випускники ПТУ №5? Гроші які отримує вчитель повинні йти в його сімю, а не на ремонт школи. Ремонт це обовязок ОТГ, а ніяк не батьків і вчителів. Чи освіта в цій ОТГ також стала платна?<br/>&quot;Яскравий приклад підтримки місцевого бізнесу: підприємці, які зареєстровані у Дубівській громаді забезпечують харчування у місцевих закладах освіти. Це допомагає не тільки підтримати своїх підприємців, а й здешевити послуги харчування: довезення продуктів дешевше, легше домовитися з підприємцями.&quot;<br/>А ось це написане хтось зрозумів? Крім податків підприємець, ще повинен платити за харчування. Бізнес і так ледь дихає, а в Дубівський ОТГ ще й добивають його незаконними податками! Залишається лише привітати всіх мешканців Дубівської ОТГ з такими успіхами, але вони нам не потрібні.
27 Березня 2018, 05:06
Садочок і школа переповнені, діти один в одного на головах сидять. КОСМОС-ЧМО,ла-ла-ла.
27 Березня 2018, 12:36
&quot;Нині тут працюють експерти, які НАВЧАЮТЬ ДІТЕЙ громадянської відповідальності, СПІВПРАЦІ з батьками та учнями, вчителями, громадою.&quot; - це тре зацінити! Висновок один: Рома їздить та тренінги по термодинаміці бо збирається ломанути на Сонце! Оце і всі успіхи! Краще написали б про Княгинівську ОТГ там дійсно є чому повчитися і перейняти досвід! А не видавати щорічний поточний ремонт шкіл-садочків як досягнення і успіхи децентралізації.
27 Березня 2018, 17:27
Ремонти в школі - класі - садочку за рахунок батьків і вчителів, ліхтарі для вуличного освітлення - за рахунок селян, і т.д., а де ж ті 14 мільйонів надходжень? Цікаво - ремонт адмінприміщення (чи хоча б кабінетів) теж за власний рахунок працівників, які там працюють? Чи за кошти, що Рома &quot;наекономив&quot; за рік?
27 Березня 2018, 19:28
А проня прокопівна-директор опорноі школи ,судячи з фото, добряче оковиту цідить. Оце і є команда роми-КОСМОСА.
27 Березня 2018, 21:11
Дуже цікавий висновок тут прочитала, виходить, що якщо ти офіційно оформлений, то ти людина і маєш право влаштувати дитя в садочок, а якщо тебе неоформляють, так як це зараз роблять більшість, то ти ніхто і куди хоч туди і веди своє дитя. Бо з тебе вигоди для громади ніякої нема тому ти для їх ніхто і твої інтереси їх необходять. Оце так громада, оце дійсно все для людей. А якщо вам завтра принесуть підтвердження, що мама знайшла роботу і може виходити працювати, то ви на слідуючий день заберете її дитину в садочок і місце знайдеться, чи будуть нові відмовки. Таке враження що для нашої громади пишуть якісь особливі закони про які в інших садочках навіть незнають.
27 Березня 2018, 21:39
А так при совєтах було! Не працюєш в колгоспі - ніяких пільг тобі нема!(((( Від чого відійшли - туди нас знову піхають!)))
28 Березня 2018, 08:07
Космос чмо, ла-ла-ла
29 Березня 2018, 13:05
Таке враження що дітей в садочку тільки доглядають , дитина в садочку ще й розвивається , а потім вимагають в школі щоб діти знали ідучи в перший клас букви , читати по складах.
31 Березня 2018, 01:36
Цікаво , щоб було якби всі принесли довідки що батьки працьючі хороша відмазка! З садочка потрібно було починати !
31 Березня 2018, 22:37
які нах... успіхи?
15 Квітня 2018, 17:03
Залежить як написати Можна орден дати . а можна в тюрму посадити
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром