5 важливих тез, які волинянам варто знати про церковні рішення у Стамбулі

11 Жовтня 2018, 23:00
Патріарх Філарет розпочав брифінг ввечері 1859 Джерело: galinfo.com.ua
Патріарх Філарет розпочав брифінг ввечері

На Фанарі пройшов Синод єпископів Константинопольського патріархату, що безумовно ввійде в історію не лише нашої держави, а й світового Православ’я.

Нещодавно запущений Вселенським Патріархом Варфоломієм процес надання Томосу про автокефалію Українській церкві, схоже, набув істотних обертів (відразу пояснюємо, Томос — указ, декрет, окружне послання Предстоятеля помісної Православної Церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Томоси бувають двох видів – про автономію та про автокефалію). Про це розповів Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на брифінгу біля стін Володимирського собору.

Про що ж, власне, говорили на Синоді у Стамбулі?

По-перше, офіційно Томосу ще не надали, адже, щоб його отримати, церковним гілкам України потрібно об’єднатися. Проте у першому пункті рішення Синоду значиться: «Підтвердити вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський Патріархат продовжував надання автокефалії церкві України». Тобто, рано чи пізно, Українська церква отримає Томос, питання лише в тому, наскільки українські архієреї та віруючі цього хотітимуть.

По-друге, Синод зняв анафему з Патріарха Філарета (Предстоятель УПЦ КП) та Митрополита Макарія (Предстоятель УАПЦ) та їхніх послідовників. Більше того, у рішенні значиться, що «ці особи поновлені у своїх єпископських та священицьких званнях». Що ж це означає? Віднині усі таїнства (Причастя, Хрещення, Миропомазання, Сповідь, Єлеоосвячення, Вінчання, а найголовніше – Священства) звершені в УПЦ КП та УАПЦ є повністю канонічними. Константинопольський Патріархат зможе співслужити зі священиками та єпископами з цих церков. Сама анафема (відлучення від церкви. – Авт.) у рішенні була названа такою, яка не має догматичного підґрунтя.

По-третє, Константинопольський Патріархат відновив ставропігійне представництво в Києві. Ставропігія – автономна церковна одиниця, що має пряме підпорядкування Предстоятелю. Ставропігійне представництво Константинополя – перехідний крок на шляху до проголошення автокефалії Української церкви. Тобто тепер в Україні буде постійна структура Вселенського Патріархату.

По-четверте, Синод скасував рішення 1686 року про право Московського Патріарха висвячувати Київського Митрополита. Фактично, цим Константинопольський Патріархат засвідчив, що Київська Митрополія по праву має належати саме йому, а не молодшій і похідній від неї Московській Патріархії.

По-п’яте, Константинопольський Патріархат закликав утриматися від протистоянь та сутичок через майнові питання, що можуть виникнути між віруючими. Тобто, зараз віруючим усіх церковних гілок не варто проявляти агресії, а діяти за принципами Божої любові.

Рішення Синоду Константинопольського патріархату безумовно, мудрі й добре продумані. Вони, фактично, створюють основу, своєрідний плацдарм для української церковної єдності. Та й сам Патріарх Філарет на брифінгу біля стін Володимирського собору зазначив, що зараз вкрай актуальним є об’єднання різних церковних структур України в єдину Церкву. А це – ще один могутній стимул для консолідації українського суспільства. Віримо, що ця щира молитва нашого народу буде почута Богом.

Дмитро РУДКІВ, «Район.in.ua»

Коментарі
12 Жовтня 2018, 02:14
Трьохсот річна церковна колонізація України рухнула! Амінь!
12 Жовтня 2018, 02:39
Вітаю всіх із автокефалією нашої Української церкви! УПЦ КП - канонічна і всі таїнства здійсненні у ній є благодатними!
12 Жовтня 2018, 12:17
Що й треба було довести!
12 Жовтня 2018, 12:17
Що й треба було довести!
12 Жовтня 2018, 15:00
Ви з дуба звалились, чи читати не вмієте? А хто сказав, що рішення Константиновпольського Синоду є канонічним?
12 Жовтня 2018, 15:27
дурень думкою радіє. В країні, де панує беззаконня і церковні канони можна не враховувати. Вже й Бога приватизували. Все співпадає з святим писанням. До кінця світу вже залишилось небагато часу. Одумайтесь, поки не пізно.
12 Жовтня 2018, 19:01
Так - то воно так, але трішки не так. Думаю, що про той Томос найбільше кричать ті, хто в церкву не ходить, або ходить раз в рік. Особисто я не проти Томосу. Але, думаю, що нічого не зміниться в нашій країні, нажаль. Як до того Томосу пили, ригали, крали, жінок товкли, так і далі будуть пити, ригати, дітей і жінок товкти, контрабанду тягати, один одному носи ламати. Ось тому і сумно ....
12 Жовтня 2018, 19:17
зараз є дуже багато ознак сталінських часів. Закон є те, що я сказав. Всім наплювати на все. Ще ьтрошки іф почнуться репресії.
12 Жовтня 2018, 19:51
Це ти клоун ФСБешний напевно букви забув. Тобі чучало чорним по білому написали,розжували,розяснили.А тобі вже і рішення Константинополя не канонічне. Ти один канонік всраний!
12 Жовтня 2018, 23:44
<p>[ВИДАЛЕНО ЗА ОБРАЗИ]</p>
13 Жовтня 2018, 00:21
Це всі твої аргументи?Що правда очі коле?
13 Жовтня 2018, 14:48
Братие используйте хоть что нибудь во благо себя и Украины<br/>Не дайте в очередной раз врагам украсть Вашу Победу<br/>Бог а не люди восстановил Историческую Справедливость<br/>Не противтесь ВОЛЕ ВСЕВЫШНЕГО<br/>СЛАВА УКРАИНЕ
14 Жовтня 2018, 00:36
Про що ви гризетесь, поклонники попів-комерсантів? Отямтесь, поки не пізно, кидайте попівські церкви, верніться до Бога і сповідуйте євангельське вчення. Поки Бога примішують до будь-чиїх національних чи політичних інтересів - то не церква, а політичний інструмент, чи КП чи МП - один чорт.<br/> У вас же по Конституції церква відокремлена від держави, то чому ж цей злодій, що називає себе президентом, верещить про якусь національну церкву?
14 Жовтня 2018, 19:41
Бо цей злодій Президент і не сидів у тюрмі по постидних статтях<br/>І правильно верещить не про якусь а Національну Церкву<br/>А сповіднику вчення євангельського пора хоча б якісь податки почати платити<br/>а не тільки отримувати соціальні пільги від держави по повній програмі<br/>Фарисеі Лукаві
15 Жовтня 2018, 01:11
Господу нашому дякуючи, давно з цієї країни виїхав і податки їй плати не збираюсь і пільг не потребую. Але моя родина змушена в цій країні паритись, тому мені небайдуже, як її роздирають на шматки всякі злодюги під прикриттям релігійних лозунгів.<br/> Національтна церква? Це той віровіфдступник Порошенко таке придумав? Церква не має національності, і національною бути не може і не повинна. Перед Богом рівні всі люди, а не якісь нації, великі чи малі. Ти десь у світі бачив національну церкву? Ви ж ніби в ЄС пхаєтесь?
18 Жовтня 2018, 00:39
Скасувавши рішення 1686р. Константинопольська матір церква вернула до сопричастя понад 20 млн. віруючих людей. Фактично всі священнослужителі на сьогоднішний день являються кліриками Константинопольської патріархії.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024