Томосова сотня: скільки парафій і як попрощалися з Московським патріархатом

21 Січня 2019, 13:00
Церквоні збори у селі Брониця 3758
Церквоні збори у селі Брониця

Від Різдва до Водохреща уже 107 громад УПЦ МП зробили вибір на користь Православної церкви України.  

Хвиля переходу релігійних громад УПЦ МП під юрисдикцію тоді ще Київського патріархату розпочалася ще у 2014 році. З початком бойових дій на Донбасі в окремих парафіях ініціювали збори, опитування, збір підписів. Тоді в Україні відбулися переходи понад 70 громад. Не обійшлося і без силового захоплення храмів, кримінальних справ і судових процесів. Окремі з них тривають досі.

Після отримання Томоса процес переходу церковних громад до Православної церкви України триває. Найбільше парафій, які приєдналися до ПЦУ, у Вінницькій області. За – проголосували майже тридцять парафій. За порадами, як правильно це зробити, люди звертаються до єпархії: просять роз'яснень, а іноді і нових священиків. Це і не дивно, адже митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький) – один із двох архієреїв УПЦ (МП), що взяли участь в Об’єднавчому соборі.

Найактивніше віряни УПЦ (МП) також переходять на заході України: на Львівщині, Волині, Хмельниччині, Буковині, Тернопільщині… Також переходять до ПЦУ і в центральній Україні – на Черкащині, Дніпропетровщині, Чернігівщині та у Києві. 20 січня навіть одна з громад Луганщини оголосила про своє бажання перейти до ПЦУ – у селі Веселе Старобільського району.

Загалом за даними Вікіпедії, станом на 20 січня 2019 року понад 107 громад УПЦ (МП) перейшли до ПЦУ.

 

Парафії переходять по різному. Іноді громада храму самостійно вирішує це питання самостійно, іноді до людей долучається настоятель. У деяких випадках парафіяни розділяються на два табори і не можуть дійти згоди. Зараз також окремі священики називають проблемою те, що громади ще не можуть перереєструвати документи.

«Ми перереєструємо громаду тоді, коли отримає державну реєстрацію сама Православна Церква України. Але проблеми в цьому не бачу: головне реєстрація не на папері, а перед Богом», – мовив настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму села Мерви Горохівського району отець Павло Кліцук.

При переході парафій виникають і конфлікти. Часто збори громади намагаються зірвати представники єпархії, що приїжджають для підтримки місцевого настоятеля. Один з таких випадків трапився, зокрема, у селі Красноволя на Волині, де громада, яка перейшла до Православної церкви України, не впустила до Свято-Михайлівського храму єпископа московського патріархату Нафанаїла та інших священиків, які підпорядковуються Московському патріархату. Напружена ситуація була у селі Брониця Камінь-Каширського району.

Читайте також«Привезли тітушок з Луцька», – Майя Москвич розказала про церквоний конфлікт у рідному селі на Маневиччині

Непросто дався перехід і у селі Скобелка Горохівського району. Громада, пори опір настоятеля отця Назарія Філіповича (його дядько – скандальний митрополит Павло (Лебідь), та  привезених ним «тітушок», віддала понад 800 голосів за перехід до Православної церкви України. Сама ситуація, що складалася під час зборів 20 січня навколо храму ледь не призвела до бійки між обома сторонами конфлікту.

Чи не після кожного такого переходу прес-служба Волинської єпархії УПЦ МП повідомляє, що це відбувалися збори територіальної громади села, а от релігійна громада залишилася у «підлеглості» УПЦ МП

Верховна Рада України 17 січня прийняла закон, який вирішив основні проблеми, які виникали у парафіян, що хотіли змінити церковну юрисдикцію. Відповідно основним власником церковного майна і будівлі є громада храму. Якщо 2/3 громади хочуть змінити юрисдикцію, вони проводять голосування, завіряють відповідне рішення своїми підписами і вносять зміни до статуту парафії. Та частина парафіян, що не згодна з рішенням громади може створити свою громаду і молитися в іншому місці, або укласти договір з іншою громадою про почергове служіння у храмі.

Водночас, чимало експертів зазначають, що процес визнання приналежності парафіян до єдиної Православної церкви в Україні має відбуватись поступальними кроками, аби це не призвело до швидкої радикалізації суспільства. Крім того цьому процесу не повинна заважати політична складова.

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко) у інтерв’ю «UAportal» зазначив, що попри затвердження відповідного законопроекту, не варто очікувати лавиноподібного процесу переходів, але варто очікувати, що новий закон стане стимулом і можливістю для більш вільного приєднання парафій до Православної церкви України.

«Цей закон, власне кажучи, є актуальним і для колишнього Київського патріархату, і для колишньої Автокефальної церкви. Адже вони теж повинні приєднатися до Православної церкви України, вони теж повинні провести у себе в парафіях подібного роду обговорення цього питання і голосування. В даному випадку ми повинні говорити про два моменти. Про більшу демократичність, якщо говорити світською мовою, і про відродження певної соборності, правильного соборноправ'я, оскільки тепер без вказівки «зверху», без вказівки єпархіального управління, без тиску священика громада сама може визначити свою юрисдикційну приналежність», – мовив владика Олександр.

Читайте також: Тиждень по Томосу: які настрої у волинського духовенства і чому

Дмитро РУДКІВ

 

Коментарі
21 Січня 2019, 15:18
Як ви вже заї......ли з своїми "сотнями"...... Бога давно забули і з храму вигнали, а ходите туди, як в театр. Придурки.
21 Січня 2019, 15:35
бандерівці самі не признають томосу. Згідно томосу Варфоломій назвав українську церкву Святою церквою України ( в народі СЦУ). Але це не православна церква. Всі добре бачили як проводилась служба запроданцем Віарфоломієм. Це був чисто католицький обряд. Тому він і назвав українську церкву не православною, а святою. так що української православної церкви в Українв немає. Є СЦУ. А ті хто вперто називає нашу церкву ПЦУ, самі того не хотячи згадують неіснуючу церкву, чим відхиляють Томос. В томосі ясно сказано СЦУ.
21 Січня 2019, 15:39
Варфоломей дал название новой украинской церкви<br/>6 января 2019<br/>152<br/>Константинопольский патриарх Варфоломей, подписавший томос об автокефалии для новой религиозной структуры Украины, в тексте документа переименовал ее, назвав не &quot;Православной церковью Украины&quot; (ПЦУ), а &quot;Святейшей церковью Украины&quot; (СЦУ), сообщают украинские СМИ. <br/><br/> <br/><br/><br/><br/>Новое название украинской церкви, созданной при помощи президента Украины Порошенко и Константинопольского (Стамбульского) патриарха Варфоломея, буквально &quot;взорвало&quot; Сеть. Пользователи интернета хорошо &quot;прошлись&quot; по новому названию новосозданной украинской церкви:<br/><br/>&quot;Ну, СЦУ, так СЦУ&quot;, &quot;А кто является главным СЦУкуном автокефальным, создателем и носителем Томоса?&quot;,&quot;#СЦУ — это не то, что вы подумали&quot;, &quot;Святейшая Церковь Украины. Сокращенно СЦУ. Самое подходящее название для этого образования&quot;, &quot;Ну… со СЦУ нас!&quot;<br/><br/><br/>При этом, как написал украинский православный блогер Массимо Коловрат, новая украинская церковь, получившая автокефалию от Варфоломея, не имеет право создавать зарубежные епархии и приходы, а все имеющиеся церковные объекты, находящиеся за рубежом и ранее принадлежащие Украинской православной церкви Киевского патриархата и Украинской автокефальной православной церкви, переходят в полное подчинение Константинополю (Стамбулу). Контроль новой церкви будет распространятся исключительно только на территорию Украины. <br/><br/>Согласно томосу новая церковь Украины напрямую подчиняется патриарху Константинополя и он же является ее главой. Неподчинение решениям патриарха приведет к потере автокефалии. <br/><br/>Таким образом, новая Святейщая церковь Украины не получила главного - самостоятельности, она полностью подчинена Стамбулу. Украинская православная церковь Московского патриархата имеет намного больше свободы и косвенно зависит от Москвы.
21 Січня 2019, 15:46
я не можу зрозуміти, як визначається громада, яка приймає рішення про перехід в іншу церкву. Привезли 20 автобусів вірян (тітушок) які проти волі місцевих селян проголосували за перехід до іншої церкви, продажний чиновник поставив печаткі і все? А де віра, де вірність перед Богом? Скільки таких мобільних бюригад створено по україні? Ви ж зрозумійте, ви забираєте приміщення, але віру в Бога ви ніколи не заберете. Вона в душі. Заставити людину перестати вірити в Бога можна тільки вбивша її. грішіть, продажні ряжені попи. Не грішіть.
21 Січня 2019, 15:55
А до цього церква підчинялася Московійському патріарху,і главою був Путін. <br/>То це клоуни для вас що ,кращий варіант. <br/>О Боже ,скільки ще цієї нечисті отут промосковської ...!!!!!!
21 Січня 2019, 15:58
Вірно
21 Січня 2019, 16:07
А до чого тут промосковська церква? В церкві моляться Богу а не москві чи києву чи вашингтону. А ви хочете відібрати у людей можливість звертатись до Бога. Але не вийде. Ви можете забрати приміщення, але віру в Бога не заберете. Варфоломій правильно приколовся над вами, назвавши СЦУкунами. ось і тіштесь. Тільки виконуйте розпорядження свого ногово господаря. ПЦУ в україні немає згідно Томосу. Є СЦУ.
21 Січня 2019, 16:28
Не віддам свій приход
21 Січня 2019, 16:46
Придурок козломордий ти вже всіх замахав! Якщо у тебе енурез/ нетримання сечі/ то ти і є сцикун козломордий! Чмо придурочне ти відкрий свої баньки і прочитай Томос,де написано назву ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ! А звернення свята,або всесвята - це із за великої поваги до сестри - церкви від матері церкви,так як і у інших томосах наданих помісним церквам.Та і звернення СВЯТА підкреслює святість всіх хто ходить до цієї церкви - а не козломордих вилупків - сцикунів.І не тобі убогому і іншим промосковським прихвостням визначатись і щось вякати про канони,особливо проти Греків які ці канони пишуть!А прикололись над тобою убогим твої тато і мама ,коли тебе придурошного стругали. У тебе і інших промосковських прихвостнів КАНОНІЧНА ШИЗОФРЕНІЯ!
21 Січня 2019, 16:47
Якщо ваші мізки не можуть до прикладу зрозуміти навіть те СЦУ ,то у вас діагноз. <br/>Зато ви добре розумієте МП ,та огидну цю гидоту яка постійно знущалася з України ,як церква ота ваша та вся їхня московська імперія. <br/>Будьте рабами і далі в МП
21 Січня 2019, 16:53
Оце класична оцінка всіх московитів.Респект!
21 Січня 2019, 16:54
Оце класична оцінка всіх московитів.Респект!
21 Січня 2019, 17:17
Тож треба було так наколотих апельсинів нажертись, що до цього часу не відпускає. Знищили державу, знищили церкву, нищать народ а ви все москву клянете. Москва вже 30 років вами не керує. Дійсно Україна багата держава. ре років з 20 вам будуть мізки дурити, поки є що грабувати. Не буде що красти і виплюнуть вас, як сміття.
21 Січня 2019, 17:26
Козлятина третій листок офіційного перекладу Томоса,перший абзац зверху /для особливо тупих/назва церкви - ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ. Той же 3 аркуш , 2 абзац - ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ ПРОГОЛОШУЄТЬСЯ АВТОКЕФАЛЬНОЮ... Окуляри надінь,або мозги прочисть підар мацковський.
21 Січня 2019, 17:31
Ти чучало не&quot; майдаун&quot; а - ДАУН.
21 Січня 2019, 17:33
Оце класичний діагноз московіта!
21 Січня 2019, 18:01
Віруни чубляться)
21 Січня 2019, 18:01
це ти сам прочитав в оригіналі, чи для дебіла спецпереклад зробили?
21 Січня 2019, 18:12
Ось, що пише москаль, &quot;ворог&quot; України Петро Об`єдков на своїй сторінці в ФБ:<br/>Для любителей РПЦ, чтобы решили где Церковь каноническая, а в Украине почему-то ее нет!))) Статья не моя, я в этих тонкостях не разбираюсь, но комменнтарий мой как человека не особо смыслящего в этих тонкостях, но понимающего, Украина строит независимое, крепкое государство, а народ не понимает, что в любом государстве должна быть своя Церковь, армия и т.д. по К.Марксу. Это аксиома!<br/>«Видит лицо священника!» Я, Бог дал людям Библию, чтобы ее читали. А Священник вместо того, чтобы читать ее прихожанам, читает ее мне, лицом к Алтарю. Зачем? Я и так все знаю! Под мою диктовку было написано Слово мое. И Батюшка еще может вещать прихожанам мое Слово, мою Волю от имени моего!<br/>«Молится на родном языке!» А на каком еще можно? Только на своем родном! Противники ПЦУ заявят, что священные книги написаны на старом славянском или церковно славянском языке! И будут абсолютно правы! Только язык это не украинский!) Но историю их написания Св.Равноап. Кирилом и Мефодием они не знают. Писались они, пишу по памяти, порядка в 850-860 г.г. по просьбе Господаря Моравии. Византийский император Михаил ІІІ поручил это дело Константинопольскому патриарху св.Фотию выполнить. Патриарх озадачил братьев Кирила и Мефодия этой проболемой. Они были на Балканском полуострове и свою работу выполнили. Они никогда не были в Руси-Украине! В 866 г. епископ св.Михаил привез эти книги в Киев. Это была первая ласточка православия на Украинской земле. Покажите на карте где эта Моравия находится? Не найдете!) Так же как и этот язык, протоиерей об этом написал - мертвый! Поэтому вопрос преодоления языкового барьера дело временное. Сперва будет удивительно, интересно, а потом станет нормой жизни. Но самое веселое, что я увидел в Украине это когда Батюшка с Карпат и ярый сторонник МП. Для меня это удивительно и смешно.<br/>«Перерубает» волосок - я ни разу этого не встречал. Поэтому не могу говорить о том чего не знаю.<br/>А итог таков! Можно сопротивляться, приводить самые идиотские аргументы о святости МП. Но все это уже прошлое в истории Украины. И чем быстрее прихожане МП одумаются, тем быстрее в стране наступит нормальная, мирная жизнь, а в душе и сердце украинцев покой. Живите будущим! Иначе идя с оглядкой на прошлое вы в будущее войдете задницей. Читайте статью и понимайте!<br/><br/><br/><br/>Что делает в храме украинский православный, но не делает русский<br/>Автор: Фаина Шатрова | 2019-01-21 13:00:21<br/><br/>О феномене «украинского православия» сегодня не говорит только ленивый. При общности веры, в действиях русского и украинского православного обнаруживаются интересные отличия.<br/>Видит лицо священника<br/>По словам протоиерея, завкафедрой церковно-практических дисциплин Московской духовной академии и доктора церковной истории Владислава Цыпина, канонических предписаний, четко регламентирующих положение чтеца Евангелие во время богослужения, нет.<br/>В русских храмах почти всегда следуют древней традиции и читают Священное писание в алтаре спиной к прихожанам. Такое положение символизирует обращение к Богу: пастырь, олицетворяющий библейского пастуха, идет с молитвой впереди «овец» (паствы). Поэтому вполне логично, что его взгляд обращен туда же, куда смотрит народ, – к Господу. Большую часть богослужения священник также проводит спиной к прихожанам.<br/>Украинцы же зачастую видят лицо священника, который стоит спиной к алтарю. В таком случае чтение Евангелие больше походит на назидательную молитву-проповедь для собравшихся. Такое положение священника считается в русских приходах вольностью, отступлением от привычного богослужебного порядка. Считается, что при непосредственном обращении пастыря к прихожанам теряется перспектива бесконечности, алтарь выходит из фокуса (православные смотрят на батюшку, а не на алтарь), а паства и пастырь теряют единство и распадаются на «разумеющего» и «обучаемых».<br/>Молится на родном языке<br/>С XVI века предпринималось немало попыток, чтобы национализировать «украинское православие», в том числе и за счет приближения церковнославянского к украинским диалектам путем смещения ударений или адаптации написания. И сегодня богослужения во многих украинских храмах, в том числе чтение Евангелие и Апостола, происходит на украинском языке. Это значит, что всё сказанное во время службы и написанное в Священном Писании украинцу понятно. Возносить молитву в храме он также может на родном языке.<br/>Русский православный молится в храме преимущественно на церковнославянском, на котором происходят и все богослужения. Напомним, что церковнославянский язык является мертвым языком. Подобно латыни, используемой в медицине и во время католических служб, церковнославянский – литургический язык божественных книг, на котором сегодня славяне не говорят.<br/>Особенности причастия<br/>Важной чертой «украинского православия» является открытость. Развиваясь на границе нескольких типов христианской культуры и испытывая влияние язычества и протестантизма, оно не потеряло индивидуальность.<br/>Необычный синтез культурных явлений проявляется отчасти в том, что украинские православные приняли неканонические особенности католичества. Примером может служить момент анамнесиса с преосуществлением хлеба и вина в тело и кровь. Происходит это не при произнесении священником «Приимите, ядите, Сие есть Тело Мое», как в русских храмах, а во время молитвы «Сотвори убо хлiб сей».<br/>Делает венчальный венок<br/>Чин венчание, как одно из главных таинств православной церкви, окончательно сложился в XVI-XVII вв. Чинопоследование двух его частей – обручения и венчания – четко регламентировано: от вынесения Святого Креста с Евангелие и благословения жениха и невесты до троекратного обведения новобрачных вокруг аналоя и пения праздничных тропарей «Исайя ликуй» и «Святи мученицы». Интересно, что некоторые украинские священники предлагают молодым произнести клятву верности на Евангелие. Она подтверждает добровольность вступления в брак, а также уравнивает будущих мужа и жену в правах. Такого элемента в чине венчания русских православных нет.<br/>Известно, что одним из обязательных элементов венчания является наложение венцов. И на русских, и на украинских православных налагаются пышные царские венцы, внешний вид которых пришел из византийской традиции. Но украинцы иногда используют их древний прообраз – венок из ленточек, который после венчания носится еще 8 дней. И часто венчальный венок украинцы делают своими руками.<br/>«Перерубает» волосок<br/>Влияние язычества наглядно демонстрирует количество ритуалов, которые соблюдают украинские православные при подготовке к крещению ребенка. При этом кум и кума – люди, выбранные в качестве крёстных родителей, становятся и крестнику, и его матери с отцом самыми близкими людьми (ближе кровной родни).<br/>Среди обязательных ритуалов православных украинцев можно вспомнить о хлебном мякише, щепотке соли, печном угольке и железной вещице, которые от сглаза прячут в пеленку младенца перед походом в церковь. Перед возвращением крещеного малыша в доме обязательно зажигают свечу, а кума «перерубает» волосок ребенка монеткой, произнося заговор на счастье.<br/>А він людина освічена і мудра!
21 Січня 2019, 18:12
Не сци в кампот. На всіх сайтах є офіційний переклад.Я знаю де можна і в оригіналі прочитати і англійською і грецькою і українською.А ти ж писало . що англійською володієш.Прапор в руки. Тільки суті це не міняє в усіх перекладах ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ. А сцикуни це прхвостні мацковські.
21 Січня 2019, 19:03
І все таки дивує.....Москва ваших дітей вбиває,територіє анексовує ,говном в міжнародні обливає Україну ,ч мирить кожного щирого українця і можна ще багато чого перераховувати,а ви промосковські «добродії « лижете ,лижете та ще й поицьмакуєте..... <br/>Покайтесь,станьте Українцями ...
21 Січня 2019, 19:26
А мені хоч ПЦУ,хоч СЦУ,-можу показати вашому богу середніій палець просто в небо,конкретно,то в напрямку Місяця,де цей виродок-збоченець,зрадник роду чоловічого,космічний злочинець перебуває.Може.Раджу ознайомитись з роботою В Пятибрата -*ГЛИБИННА КНИГА*
21 Січня 2019, 19:40
От хтось задоволено потирає руки, стукнувши українців лобами в черговий раз. А територія все вивільняється, вивільняється...
21 Січня 2019, 20:29
А козломордих і Вариків все зменшується,а віруючих православної церкви України - все збільшується...
21 Січня 2019, 21:12
Задоволено руки потирає,стукнувши українців лобами в черговий раз ваш БОГ-приколіст,якого ви так боїтеся,-насправді,цей сирун не здатний контролювати процеси,які відбуваються на планеті.
21 Січня 2019, 21:29
Православную Церковь ждут большие реформы и большие потрясения <br/>Раскол начавшийся в 1653 году и сегоднешние события имеют те же корни<br/>Самая консервативная часть церкви московская будет больше всего противиться преобразованиям<br/>Европейские церкви включая ПЦУ- более просвещенные демократичные и соответственно более<br/>подготовлены к реформированию<br/>В динамично изменяемом мире Божья Церковь тоже будет меняться и по форме и по содержанию<br/>оставаясь не изменной в Вере Отца и Сына и Святого Духа<br/>Не все далеко не все это примут -живы последователи старообрядцев-глубоко и искренне ненавидящие<br/>современную РПЦ<br/>И безусловно будут новые противники и последедователи теперешних реформ<br/>Наша задача недать превратить Украину в поле битвы какой стала Московия в 1653 году<br/>Украинская Церковь к тому времени уже прошла период обновления и реформирования<br/>Слава Богу -Сдава Украине- Слава ее Героям-
21 Січня 2019, 21:37
Слухай-но, кацапура недобитий. Ще аби цю маячню написано українською мовою - можна було б зрозуміти, ще один напівграмотний рагуль, який крім Слава україні з трьома помилками більш нічого не знає. Але тобі -то, з твоєю поганою москальською мовою, що за діло до наших розборів із СЦУкунами, хай вони будуть в геєні огненній?<br/> Пішов звідси, виродок москальський.
21 Січня 2019, 22:56
Понял не дурак уже взял шинель и ушел<br/>Будь Здоров
21 Січня 2019, 23:24
Так і ти чучало козломорде безграмотністю страждаєш. Цей сайт тільки для козломордих,решта всім зась.Дивись не обісцись придур енурезний.
21 Січня 2019, 23:32
Нумо хлопці не сваріться отой 7388 далеко не дурний без нього буде сумно<br/>Хрестись іж землю і клянись що не шкодитимеш і дивись мені не умнічай<br/>Поіж ще украінського сала синку небось голодний приіхав з тих московій
22 Січня 2019, 02:01
Один і той самий комунік, борець з &quot;бандерівцями&quot; під різними ніками всяку ахінею складає і провокує!!!<br/><br/>А сам при &quot;совєтах&quot; слухав безбожницькі лекції, і сам богохульства повторював...<br/>Тепер прийшла старість, скоро пора вмирати, то він згадав про &quot;вічність&quot; і в релігію вдарився...<br/>Але так як все життя йому втовкмачували про &quot;брацкій народ&quot; ото він і топить далі за Московію!!!<br/><br/>Все зло від клятих комуніків!!!<br/><br/>Народ спивається, бо ще з часів СССР і в часи рАшки всіми медія (фільми/радіо/телебачення - ті ж &quot;асобєннасті нацианальнай ахоти&quot;) дегенеративні алкогольні &quot;цінності&quot; проповідуються і насаджуються... ті клуби, за які комуніки тепер періодично згадують, то якраз там оті комуніки і проповідували безбожництво і лекції з &quot;наукового атеїзму&quot; робили (ті ж комсомольці-комуно лектори, ГБісти тепер записалися попами Московського Патріархату)...<br/><br/>Саме в тих клубах лектори і насадили ідею, що не існує гріха, тому &quot;живи як хочеш, потім все одно закопають&quot;, і саме тому в СССР жінки робили найбільше АБОРТІВ, це ж бо не вважалося гріхом, бо розповіді про гріхи, то все &quot;опіум для народа&quot;... <br/><br/>Саме оці виховані комуніками безбожники-батьки й виховали наступні, сучасні покоління юних безбожників-нігелісттів, що по тих клубах під тупу московську навклолокримінальну попсу ковбасяться, а потім під тими клубами по кущах їб*ться, і розводять хламідії, гонорею, герпес...<br/><br/>Саме клятий СССР виховав покоління злодюг, що жили тиренням &quot;народного добра&quot; по колхозах і розбазарювали цінні ресурси, солярку в канаву зливали, що нормоплан виконати!!! А тепер нема де стирити, то вони за комуну і виступаюь, бо з колхозу комбайнер за бутилку міг поле помолоти...<br/><br/>Навіть ті ж поляки і т. д. навіть прибалти (!) після комуни оговталися і наводять порядки, бо відкинули все оте все комуністичне лайно &quot;русскава міра&quot;. І тільки там, де &quot;рускій мір&quot; і далі живе та шанується, де руска блатота на рінгтончиках, і російські &quot;цінності&quot; в головах - там і далі бардак та бідося!<br/><br/>І саме ота бидлота, вона і обирає президентів та депутатів - хто в 1991му секретаря ЦК КПУ КРАВЧУКА обрав, замість Чорновола? Та якраз оті рускомірівці і проголосували!!! А потім хто секретаря парткому Кучму хто обрав? А бандюгана Януковіча хто обрав? Та ті ж самі поціновувачі &quot;гівнотворчості&quot; Круга та Нагавіцина... А в парламент регіоналів хто набрав? А комсомольські недобитки Шлапаки-Луценки, звідки взялися?<br/><br/>Клятих комуніків всіх люструвати треба!!! Не буде в Україні порядку, доти, доки не виженемо з влади всіх, хто мав комуністичний партбілет, чи носив комсомольський значок!!!!
22 Січня 2019, 03:07
Задовбав. Пишеш одне і те ж саме декілька разів. Назмітай в черепній коробочці залишки мізків і придумай щось оригінальне, &quot;комунік&quot;.....
22 Січня 2019, 04:34
Дайте на бензину бо Путін не дає...
22 Січня 2019, 04:36
Може він пише одне і теж,але на рахунок тієї нечисті комуністичної він прав-це були сатаністи в образі людей -оті комуняки. <br/>В них не було нічого святого. <br/>Це деспоти і Атеїсти .Безбожники. <br/>А скільки ще є отаких прихильників.... <br/>прости нам Боже...
22 Січня 2019, 09:35
У всякій владі є всякі. Комуністична влада добра для народу не робила. Наша &quot;нова чесна і справедлива&quot; не робить його теж. Що за роки президенства порохна, крім тотосу ( і то перед виборами, щоб дядькам голови задурити) було зроблено? НІЧОГО...... В 1917 році до владм прийшло сміття, не завжди здорове на голову, у нас зараз при владі теж лайно, яке треба лікувати в психушці (якщо воно ще піддасться лікуванню).
22 Січня 2019, 10:17
трефа сформувати з того лайна сибірську сотню. Нечісті набереться і на три сотні. Не дивлячись на війну з росією, взяти у них в оренду пару гектарів сибірської тайги і поселити тих свідомитів туди.
22 Січня 2019, 10:50
Щось Гундяєво-відьмовські адепти не викликають довіри коли зранку і ввечері валять до свої розсадникиків -джерел руського міру з хрестами сатанинсько-московськими
22 Січня 2019, 10:54
Кажуть всі сатанинські обряди в церкві здійснюють на кацапській говірці два рази на добу зранку і ввечері
22 Січня 2019, 10:56
Бачу швидкий кінець руського міру
22 Січня 2019, 12:31
бандерлог - ганьба нації і руйнівник України.
22 Січня 2019, 14:12
О якби ж то був «мір»!!!!!!!!! <br/>А кінець буде РуЦьким
22 Січня 2019, 14:45
Не переживай. СРУцький некінець для України вже настає, завдяки порохам, юлькам та іншій нечисті, підтриманій галасливими тупоголовими нациками.
22 Січня 2019, 14:51
А хто зробив більше пороха: <br/>Безвіз <br/>Армія <br/>Томос <br/>Міжнародний авторитет України <br/>Да він магнат,який думає про себе,проте альтернативи поки немає -одні популісти.
22 Січня 2019, 15:35
Правильна Думка<br/>Не терплю Пороха а крити нічим
22 Січня 2019, 16:02
Але якщо церква має свій центр управління у Москві, зокрема в Кремлі, то про це потрібно прямо говорити людям. І тим, хто бажає служити чи молитись саме в такій Церкві, ніхто не буде перешкоджати.
22 Січня 2019, 16:43
А НАЩО НАМ КРЕМЛЬ ТА РУСЬКИЙ МІР НА НАШИХ ТЕРЕНАХ
22 Січня 2019, 18:59
Більше за пороха точно ніхто гівна не зробив, навіть прищавий. Хай собі в кондитерську дупу засуне свої томоси, джеріси та опущений нижче плінтуса &quot;авторитет&quot; України. Ти серйозно у цю маячню віриш, чи просто підтримуєш шоколадного злодія? Тоді ти Божевільна думка.
22 Січня 2019, 19:00
та який ти Микола, ти просто петро. Не маєш чим крити - покрий його триповерховим матом, як нормальні люди.
22 Січня 2019, 22:42
Читаю висери істеричного козломордого ватника і ловлю кайф. Чим більше ватник корчиться в конвульсіях і дрище на всі боки, тим краще українцю.<br/>Слава Богу!<br/>Слава Україні!
22 Січня 2019, 22:44
Читаю висери багатонікого істеричного козломордого ватника і ловлю кайф. Чим більше ватник корчиться в конвульсіях і дрище на всі боки, тим краще українцю.<br/>Слава Богу!<br/>Слава Україні!
23 Січня 2019, 01:29
В Ковелі ще жодна церква не перейшла до Київського поатріархату...<br/>Ватників у нас дуже багато!!!
23 Січня 2019, 10:21
Відьмачки і далі будуть ходити у свої гундяєвсько відьомські сатанинські церкви.Зранку і ввечері...
23 Січня 2019, 10:24
Я ТО ДУМАЮ ЧОГО НА ХРЕСТАХ У ГУНДЯЄВА ЧОРТИ СИДЯТЬ
23 Січня 2019, 11:32
Вони сучари москальські Путіна чекають!!!
23 Січня 2019, 15:53
В пеклі з ним зустрінуться...
24 Січня 2019, 17:14
ці ковельські москалі вже настільки зомбовані що забороняють своїм дітям дивитись телевізор, а мобільний телефон то ще більший гріх. половина батюшок їздить на авто з литовськими номерами ну наєбали державу думають що в церкві відмолять. а в селах батюшки бояться бо громада забере особняки які побудовані за рахунок громади.
25 Січня 2019, 07:03
Прочитав коменти. .... Висновок - їх пишуть божевільні недолюдки. Україна з такими *пацьріотами* ніколи не стане справжньою державою.
25 Січня 2019, 12:53
А от з такими козломордими як ти стане?
25 Січня 2019, 13:01
Українець ! Ти контролюй свої гнилі вислови. <br/>Коментарі є різні і достатньо зважені . <br/>Щось відчувається що тобі близький РуЦький мір...
25 Січня 2019, 17:09
По московським попам чорти давно скачуть
27 Січня 2019, 09:21
Путін головний Чорт!!!
27 Січня 2019, 14:03
Вони і є чорти!
28 Січня 2019, 16:01
Константинопіль Турція це все люди путіна вони його шісткі і рахують йог визволителем від терористівА тепер той самий Константинополь якій шестерить на путіна ще буде рзказувати украіні як жити То ви не стали незалежними а стали залежними в сто разів Жит змішав політику і релігію стадо недолугих не розібралось і повіялося за ним
28 Січня 2019, 21:50
Чим ти, козломорде, перекладало свій висер? Яндексом? Гугл краще перекладає...
29 Січня 2019, 22:19
Через три місяці, якщо фсбшна філія ТзОВ &quot;РПЦ&quot;, що засіла в Україні, офіційно не оголосить себе кацапсько-сатанинською &quot;церквою&quot; в Україні, то втратить статус &quot;громадського&quot; об'єднання і висвистить з Нашої Землі у свою кацапську педерацію. А прихожани перейдуть до Нашої, Канонічної Православної Церкви України!
30 Січня 2019, 00:41
Чому кацапські викидні в рясах та їхні тупоголові прихожани заточені під Путіна так не люблять Україну
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром