З оптимізмом і впевненими досягненнями: яким був перший рік патрульної поліції у Ковелі

31 Січня 2019, 17:00
З оптимізмом і впевненими досягненнями: яким був перший рік патрульної поліції у Ковелі 4603
З оптимізмом і впевненими досягненнями: яким був перший рік патрульної поліції у Ковелі

Рік тому, 3 лютого 2018, Ковель став 34 містом України, де з’явилась патрульна поліція. Запобігання вуличній злочинності, стеження за безпекою дорожнього руху, реагування на виклики з лінії 102 – ці та інші задачі тоді поставив перед особовим складом відділу організації несення служби у місті Ковелі заступник Голови Нацполіції Олександр Фацевич.

І ковельські патрульні справились з цим завданням за рік – на відмінно.

Читайте також:  У Ковелі запрацювала патрульна поліція

НЕДОБІР ЗА РІК ЗНАЧНО ЗНИЗИВСЯ 

Звичайно, велика заслуга в цьому і додаткових сил, які залучаються з інших регіонів. Спочатку їх було 40, нині трохи більше 20. До речі, деяким служба тут настільки подобається, що пишуть рапорти, аби переводитись у Ковель назавжди. Патрульні з різних міст мають таким чином змогу обмінюватись досвідом, вони навчаються один в одного тим чи іншим відпрацюванням і навикам.

Наразі штат відділу складає 25 осіб в апараті та 72 – які безпосередньо працюють на лінії. Невдовзі лави патрульної поліції Ковеля поповняться новачками, які проходять навчання в Академії патрульної поліції. «Некомплект» складає лише 14 осіб.

Керівник відділу, майор поліції Тарас Михалко з гордістю розповідає, що за цей рік звільнилось лише троє осіб, і то тому, що знайшли більш оплачувану роботу. Загалом же, колектив дружній та міцний, отже, служба людям подобається, і вони бачать перспективи.


Тарас Михалко
Тарас Михалко

 

СЕРЕД ДОСЯГНЕНЬ – ДОВІРА КОВЕЛЬЧАН ТА ШВИДКЕ РЕАГУВАННЯ

Керівник додає, що за рік вдалось зробити чимало, у першу чергу, патрульні завоювали довіру ковельчан, налагодили плідну співпрацю з міським відділком поліції та іншими правоохоронними органами, з представниками місцевої влади.

«Протягом року ковельські патрульні неодноразово відмовлялись від неправомірної вигоди, загалом, зафіксовано 7 випадків, з яких 5 внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Тобто ті люди, які хотіли підкупити поліцейських, несуть кримінальну відповідальність. Маємо 91 випадок розкриття злочинів «за гарячими слідами», щодо яких відомості внесено в ЄРДР. Зокрема, 36 розкриттів – незаконний обіг наркотичних речовин без мети збуту, 17 розкритих крадіжок, 6 випадків підроблення документів, 4 – незаконне поводження зі зброєю, 3 – затримання осіб в розшуку та інші», – розповідає Тарас Михалко.

 

 

Відділ патрульної поліції Ковеля складається з 4 взводів та апарату (адміністративна практика, чергова служба, моніторинг та аналітика, юрист, безпека дорожнього руху, ДТП, канцелярія). Щозміни на службу заступають 4 екіпажі в Ковелі, 2 – на постах, 1 – на трасі міжнародного значення М-07. Наразі цього достатньо, адже головна мета патрульних – превентивна функція: запобігти, виявити наперед, не допустити.

«Ковель – порівняно безпечне місто. І якщо є виклик на 102, а їх у 2018 році було опрацьовано більше 8 тисяч, приїжджають дуже швидко. Є, звісно, певні нюанси з тим, що в місті ще не достатньо парковок та камер зовнішнього спостереження, але над цим працюють. Часто звертаються громадяни, що десь чи відсутній дорожній знак, чи ямковість значна, чи ще якась проблема в організації дорожнього руху, тоді виїжджає інспектор з безпеки дорожнього руху, реагує, видає відповідні вимоги», – каже керівник.

ДОСВІДЧЕНІ КОЛЕГИ Є ХОРОШИМ ПРИКЛАДОМ  

Пишається особовим складом і заступник начальника відділу організації несення служби в Ковелі Сергій Цигульов, який в патрульній поліції з першого дня. Поки ми чекаємо екіпаж, з яким їздитимемо містом, чоловік розповідає про головні показники й досягнення першого року служби. За 2018 рік патрульні оформили 225 протоколів за керування в стані алкогольного сп’яніння, 144 протоколи – за вчинення дорожньо-транспортних пригод. Оформили майже 12 тисяч постанов у сфері безпеки дорожнього руху, 850 протоколів – у сфері охорони публічної безпеки. Загалом, накладено стягнень на понад 8 мільйонів гривень.

 

Сергій Цигульов
Сергій Цигульов

 

Сергій сам по можливості заступає на патрулювання разом зі своїми підлеглими, неодноразово відмовлявся від неправомірної вигоди, виявляв десятки нетверезих водіїв, транспортних засобів у розшуку, знешкоджував небезпечних злочинців.

 

СЛУЖИТИ МІСТУ ТА ЛЮДЯМ 

Витримані, в гарній фізичній формі, оптимістичні.

Власне, у цьому ми переконались, патрулюючи з екіпажем у складі 22-річної Марії та 23-річного Андрія. Ці молоді ковельчани самовіддано несуть службу майже рік у рідному місті. І їм це подобається.

Чому ви, молоді люди, не нарікаєте на життя, віддаєте, фактично, свої молоді роки непростій роботі, не виїжджаєте за кордон у пошуках кращої долі, як мільйони ваших однолітків? – одразу ставимо питання «в лоб».

Потрібно робити те, що подобається, адже життя коротке. Нам подобається служити в рідному місті, оберігати його спокій та безпеку. Ми щодня бачимо конкретні результати нашої служби. Повністю забезпечені екіпіруванням, формою, пальним. Наразі іншого для себе не уявляємо, – відповідають молоді, сповнені ентузіазму полісмени.

 

Андрій і Марія
Андрій і Марія



 

ПРО МОТИВАЦІЮ 

Розмовляючи, їдемо вулицею Варшавською, тут інший екіпаж перевіряє швидкість транспортних засобів за допомогою приладу TruCam. Станом на 12 годину жодного водія за перевищення швидкості не зупинили, і це добре, отже, превенція і профілактика дає результат. У 2018 році, за три місяці використання цього приладу, до відповідальності за перевищення допустимої швидкості притягнули більше 200 водіїв.

Тим часом, дізнаємось більше про наш екіпаж.

Поліцейська Марія народилась в сім’ї педагогів, але вчителювати – то не її. Свої виховні методи вона вирішила застосовувати на службі в патрульній поліції. Дівчина подала он-лайн анкету, перебуваючи в Німеччині. Коли прийшло повідомлення, що допущена до подальших етапів, повернулась і вдало пройшла всі наступні етапи. Дівчина розповідає, що молодь нині дуже деградує, чимало подруг виїхали за кордон, але більшість однолітків – спиваються, а далі йдуть хуліганство, лайка, нецензурні жести. Саме таких щозміни «виховує» Марія з напарником.

 





 

ПРО ПОШИРЕНІ ЗАВДАННЯ 

Андрій вважає, що закордон – це не вихід, там навряд нас хтось чекає. Розповідає про найчастіші виклики в Ковелі – насильство в сім’ї, адміністративні правопорушення, порушення громадського порядку. Цікавимось детальніше викликами про насильство, бо їх справді досить багато (у 2018 році – більше 500). Андрій каже, що в таких випадках необхідно писати заяву на порушника.

«Жертви часто думають, що ми можемо приїхати, зробити зауваження з допомогою фізичної сили, і він втихомириться. Але так не буває. Є випадки, коли приїжджаємо на такий виклик,  там чоловік сидить спокійно, а жінка, яка дзвонила, сама «роздуває» ситуацію і нагнітає обстановку. Звісно, люди, яких притягували за порушення чи штрафували, ставляться до нас, напевно, негативно. Але є багато випадків, коли висловлюють вдячність, ми приїжджаємо дуже швидко на виклик і присутні до кінця, поки конфлікт не вирішиться повністю», – відзначає полісмен.

 

 

ПРО ПОРУШНИКІВ ПДР

Тим часом, патрулюємо біля Брестського ринку. Тут кілька автівок припарковані з порушеннями, але без водіїв притягнути до відповідальності нема кого.

По вулиці Олени Пчілки нещодавно зробили односторонній рух, однак окремі водії все одно намагаються «проскочити». Але цим вони іноді блокують виїзд швидкої медичної допомоги, адже тут розташована лікарня.

Біля залізничного вокзалу перевіряють водія, який припаркувався на місці для осіб з інвалідністю. Чоловік має відповідне посвідчення, а тому може тут зупинятись, решта – ні.

«Спочатку тут був хаос, але після того, як кілька разів навідались і винесли десятки постанов, водії вже паркуються у відповідних місцях. Все ж карання гривнею діє», – коментує Марія.

 

 

ПРО «ПОСТІЙНИХ КЛІЄНТІВ»

Всередині вокзалу малолюдно. Один чоловік уже впізнає патрульних та вигукує їм щось на зразок привітання. Та поліцейські довгих розмов не ведуть: Марія забирає півлітрову пластикову пляшку зі спиртним, Андрій перевіряє по базі особу. Далі різко озвучує йому: або йдете додому, або з нами у відділок для складання адміністративних матеріалів. Чоловік встає і йде, адже має вже «букет» постанов та протоколів.

А якщо вернеться? – питаємо.

А ми приїдемо за півгодини і перевіримо, чи він ще тут, чи пішов. Якщо буде, точно отримає чергову постанову, - відповідає Андрій.

На жаль, з такими людьми часто доводиться мати справу, які посеред білого дня тиняються по вокзалу, без роботи, в пошуках алкоголю. Вони можуть нести загрозу іншим людям, тому в разі виявлення підозрілих осіб завжди необхідно телефонувати в поліцію за номером 102.

 





 

ПРО ПСИХОЛОГІЧНУ СТІЙКІСТЬ 

Під час розмови ми припускаємо, що Марія в екіпажі – це «злий» поліцейський, а Андрій – «добрий» (так жартома вважають). Молоді люди лише усміхаються. Марія – з тих жінок, які ламають стереотипи про «слабку стать». У принципі, вони в патрульній поліції давно зламані, адже жінки виконують завдання нарівні з чоловіками.

Дівчина пригадує випадок, який трапився кілька місяців тому по вулиці Володимирській: тоді тут виявили три чоловіки без ознак життя з вогнепальними пораненнями. Ще одного, ледве живого, Марія побачила всередині, повністю закривавленого, одразу вивела його на вулицю, надала домедичну допомогу. Поруч бігала закривавлена жінка з 9-місячним немовлям. Але всю цю сцену патрульна спостерігала спокійно, а нині вже до всього звикла. Загалом, схожих випадків, на щастя, більше не було. Але небезпек від цього не менше.

ПРО СВІДОМІСТЬ

На планшет надходить виклик з вулиці Космонавтів: тут працівники обленерго приїхали і відімкнули світло в будинку за заборгованість. Скаржниця хоче писати заяву. За словами жінки, її не попередили, що лишиться без світла, якщо не сплатить борг, мовляв, приїхали і відімкнули. Спочатку вона вимагала, щоб поліцейські поїхали і пригрозили керівнику філії, аби світло негайно увімкнули і дали три дні на сплату боргу. Коли ж їй повідомили, що це цивільно-правові відносини, заявниця трохи втихомирилась та написала заяву, аби покарали працівників обленерго, які кілька хвилин тому були тут.

Опрацьовуючи цей виклик, наслухались усього: і що субсидії не дали, і що пенсія в мами маленька, і що в Києві поліція краща, і що в такій країні жити неможливо... За цей час можна було піти і вже сплатити борг, однак у кожного своє розуміння справедливості.

 

 

ПРО ОПТИМІЗМ І ДРУЖНЄ ПЛЕЧЕ 

Близько 14 години зустрічаємось з командиром 2 взводу Віктором Прядуном. Він гордо розповідає про своїх підлеглих – 17 патрульних, які служать у цьому взводі. Каже, що недобір у взводі – 3-4 людини, але ті, що є, добре справляються з роботою, дружні, виконують усі поставлені задачі.

 

 

У кінці ми заходимо до чергової частини, де зустрічаємо Івана Прокопенка. Чоловік служить в патрульній поліції з самого початку, він мріяв перевестись у Ковель, де живе його сім’я, двоє синів. Нині його мрія збулась – він працює задля спокою й порядку рідного міста. Головне нині в його роботі у черговій частині – вчасна передача інформації та координація нарядів.

«Місто менше, спокійніше, але бувають різні випадки. Добре, що є патрульна поліція в Ковелі. Я працюю в рідному місті, біля родини і бачу результати нашої служби», – відзначає Іван.

 

Читайте також:  Нові люди нової поліції: як працюють і змінюються луцькі патрульні

 

Ольга БУЗУЛУК

Коментарі
31 Січня 2019, 19:34
Перед тим як штрафувати водіїв шо стали перед вокзалом на місцях для інвалідів, спочатку поставте знак 3.34 який відповідає дсту 4100-2014, бо такого який там є в пдр неіснує!(везе вам шо водії незнають прав і законів і незвертаються до суду). А на рахунок того, шо ковельчаги вам довіряють, наврядчи це правда! Я розумію шо командир 2роти Зайцев ваш спонсор, але до добра він поліцію не доведе!
31 Січня 2019, 20:44
Коли розберетесь з мудаками що паркуються на тротуарах в центрі міста? Бездарі
31 Січня 2019, 21:07
в якій нахрен? німечіні? брат просунув. зара така довольна на фото. яка сімя педагогів? тож тато трахторіст
31 Січня 2019, 21:41
Марія ти давно валялася під клубом , ха-ха, сім’я педагогів ?? Батько тракторист , мати концертоустойщиця, дядько в тюрмі був за вбивство , і брат такий же
31 Січня 2019, 22:09
Дякуючи патрульній поліціі поменшало бидла на дорогах!
31 Січня 2019, 22:31
Эх, романтика!
31 Січня 2019, 23:05
Народна мудрість :Ніколи не вір мусору, проститутці та політикам.
31 Січня 2019, 23:48
Селянин і Односельчанка мой похуизм вам не усилить)))))))!!!!!
01 Лютого 2019, 00:03
Знаю цих людей. Дуже хороші. Респект і уважуха!!!
01 Лютого 2019, 00:05
Під клубом аххах, то ви ше не бачили шо вона в Нашом місті витворяє!
01 Лютого 2019, 00:07
Шановні селянин і односельчанка!!! Закрийте їбало. А якщо вам не подобається робота наших патрульних то наведіть лад самі. І в кого яка сімя і хто як веде себе це справа кожного. Станьте перед дзеркалом і подивіться на себе. Більш як впевнений в вас тоже можна знайти багато гадості. Не судіть і не судимі будете
01 Лютого 2019, 00:09
Хочется ответить Скулыну и Односельчанке-завидуйте молча!Маша отлично выполняет свою роботу.Хоть отец тракторист.Не захлебнитесь желчью!
01 Лютого 2019, 01:47
Ви два мусора!Заткніця покидькі !А Маша ця Хвойда сам знаю.
01 Лютого 2019, 02:23
Скулинці заздрять суки. Спивайтесь далі біля бару
01 Лютого 2019, 04:50
Сам ти мусор. Таке сміття зрпзу треба чистити щоб не смерділо
01 Лютого 2019, 04:52
А за хвойду ще відповісиш. Якщо шкода її п..ди то підстав свій рот
01 Лютого 2019, 11:04
А це уйобіще, яке підписалось «СКУЛИН» забуло молодість, як піздило труси в сосідів на шнурках і білінці ібали вовсі щєлі, та багато іншого...
01 Лютого 2019, 13:09
Стикалась з нашою поліцією. ЇЇ ніхто не поважає, посилають а самі слуги порядку кажуть "неможемо нічого зробити, немає повноважень" та вони і не хочуть. Катаються тільки в машинах. На виклик їхали хвилин 20. Приїхали та відповіли що навіть не можуть перевірити документи у проживаючих в квартирі, якщо буде заява то пришлють участкового для бесіди. Хіба поменшало злочинів, крадіжок на вулиці? А де патрульні в парках, на набережній, в дворах? Я бачила патрульних закордоном, отам вони дійсно страхітливі, під два метри росту, фізично сильні, зі відповідною зброєю а у нас як малолітні недокормлені, без жалю не подивишся на них.
01 Лютого 2019, 16:09
На привокзальній прощі до мене вцепилась циганка просила гроші, я їй відмовила , за що вона мене обізвала. Стояли поліцейські я до них звернулась за допомогою, а вони мені сказали а ти хто така (не на ви ), Представилась , тоді зовсім помінялась мова. І іще хочеться запитатись за поліцейського Парфенюка який скоїв аварію , де загинув батько 3 дітей а інша людина стала інвалідом, теж працює, який він поліцейський.
03 Лютого 2019, 21:16
Ти бик з села, а не ковельчанин. Ібало в тебе, ти його й затикай, хоч п..ю, хоч ху..ми.<br/> А справжній показник роботи поліцейських - кількість розбитих машин. Скільки смурфики за рік побили?
05 Лютого 2019, 03:20
незнаю як і що та як на мене то толку з нових поліцейських немає зовсім, одне тільки що дійсно постійно катаються на нових автомобілях ну і звісно під час виїзду приїжджають швидше. але ж вони приїжджають і поговорять 5 хв. і кажуть дійсно що ми не маємо права тому звертайтесь до участкового . . .так для чого вони приїжджали. . . на другий день чи на третій приїжджає участковий і пояснює що і як, добре що дає свою візитку і до нього можна позвонити особисто. . .
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39