Волинський депутат на Ковельщині збудує величезний вольєр, захопивши територію заказників

25 Березня 2018, 16:00
Приблизно, ось так виглядають обгороджені території в лісі під вольєр. Фото: ВОУЛМГ 6869
Приблизно, ось так виглядають обгороджені території в лісі під вольєр. Фото: ВОУЛМГ

Волинська фірма «ВЕСТА М», засновником якої є депутат Волинської обласної ради Роман Микитюк, планує побудувати на території Ковельського району вольєр площею 2 тисячі 470 га.

Про це повідомляє Громадське.Волинь.

Екологи стривожені, адже будівництво такого вольєру передбачає обгородження великої території, що може обмежити доступ людей до лісу із чотирьох сіл поблизу, а розведення диких кабанів та інших звірів зашкодить двом заказникам, які там розташовані.

Яким чином депутатській фірмі вдалося отримати  погодження на таке будівництво та які це становить небезпеки, з`ясовував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

ЯК ФІРМІ ДЕПУТАТА ПОГОДИЛИ БУДІВНИЦТВО ВОЛЬЄРА

Вольєр  – огороджена дерев’яними ґратами чи металевими сітками споруда або обмежена земляним ровом ділянка, яка призначена для утримання тварин та диких птахів. Була започаткована у французьких регулярних парках у вигляді мурованих павільйонів, всередині яких підвішувались клітки з птахами.

За Законом України «Про мисливське господарство» для потреб мисливського господарства користувачі мисливських угідь мають право за згодою власників або користувачів земельних ділянок, будувати на мисливських угіддях необхідні будівлі та біотехнічні споруди для розведення та утримання тварин.

Практика будівництва вольєрів великих площ поширена в Європі. У фірмі «ВЕСТА М» переконують, що планують переймати європейський досвід.

Сьогодні на Волині побудовані 6 вольєрів. І вони займають набагато меншу площу, ніж майбутній вольєр депутатської фірми. Споруди для такого напіввільного утримання тварин розташовані  на території державних підприємств «Мисливське господарство Звірівське» площею 56 га, «Городоцьке лісове господарство» площею 1,8 га, «Ратнівське ЛМГ» площею 3,5 га,«Маневицьке лісове господарство » площею 6,2 га, «Старовижівське лісове господарство» – 2,6 га, громадська організація мисливсько-рибальський клуб «Наболоцький» – 0,4 га.

Нагадаємо, що в 2013 році волинські депутати надали більше 80 тисяч га мисливських угідь фірмам, які пов`язані з місцевим політиками та чиновниками. Серед них і фірма ТзОВ «ВЕСТА М», що отримала 3 тисячі 536 га мисливських угідь в  Ковельському районі.

А вже через чотири роки, у 2017, фірма отримує погодження на будівництво вольєру площею 2 тисячі 470 га на території Радовичівського та Голобського лісництва (2035 гектарів у Державного підприємства «Ковельське лісове господарство» і 435 гектарів у Ковельського спеціалізованого лісогосподарського агропромислового підприємства «ТУР»).

 

Приблизна територія майбутнього вольєра
Приблизна територія майбутнього вольєра

 

Аби отримати погодження на створення вольєру, фірма двічі зверталася і в управління екології Волинської облдержадміністрації. Однак, екологи будівництво вольєру не погодили, бо це не в їхній компетенції. Натомість, написали ряд зауважень для «ВЕСТА М»:

«На території, запланованій для будівництва вольєру, розташовані ландшафтний заказник місцевого значення «Радовичівський» площею 33 га та Літинський площею 160 га. Статею 26 ЗУ «Про природно-заповідний фонд» на територіях заказників забороняються полювання та інша діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник. Навколо території, на якій пропонується створити вольєр, розташовані чотири населені пункти, що знаходяться в безпосередній близькості до цього лісового масиву, що порушує ч.2. статті 23 Лісового кодексу, якою передбачено, що громадяни мають право вільно перебувати в лісах державної та комунальної власності»,  – йдеться у відповіді.

Також, як зазначили в управлінні, в пояснюючій записці перспективного плану розвитку мисливського господарства ТзОВ «ВЕСТА М», що  погодили екологи в 2014 році, будівництво вольєра передбачено не було.

Начальник управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Дмитро Новохатський пояснив, що сьогодні немає визначеного порядку отримання погоджень на створення та будівництво вольєрів.

 

1
Дмитро Новохатський, Фото: Волинські новини
Дмитро Новохатський, Фото: Волинські новини

 

ТОВ «ВЕСТА М» зверталися до Вас за погодженням на будівництво вольєру, і ви їм відмовили, мотивуючи це тим, що це не ваша компетенція.

Так, але там знаходяться об’єкти природно-заповідного фонду, то, думаю, тому і зверталися.

То це Ваша компетенція?

З цього питання нам  чітко відповіли в Міністерстві екології та природних ресурсів. Сьогодні Законами України «Про охорону навколишнього середовища», «Про тваринний світ», «Про мисливське господарство» взагалі не визначено порядку створення та будівництва вольєрів.

Тобто немає визначеного порядку… А як тоді фірма «ВЕСТА М»  отримувала ці дозволи?

Я розумію, що просили дозволи в постійних землевласників – землекористувачів. Там є два лісгоспи.  Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про мисливське господарство» порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають  в напіввільних умовах, затверджений наказом міністерства від 30 вересня 2010 року. Не врегульоване питання саме порядку погодження створення та будівництва вольєрів.

А управління екології  має компетенцію перевіряти, чи можна будувати  вольєр саме на тій території чи ні?

Ми, на жаль, не є контролюючим органом, щоб здійснювати перевірки. Є Державна екологічна інспекція. До нас вони звернулись. Ми розглянули матеріали і там є певні обмеження. По-перше, управління екології ніяким законом не уповноважене розглядати і надавати погодження на будівництво вольєрів . По-друге, там знаходиться два об’єкти природно-заповідного фонду. І згідно положення, там є певний режим і певна мета створення. І якщо там буде створений вольєр, тоді це нівелює ці заказники. Наприклад, якщо там будуть червонокнижні квіти і там будуть бігати поруч  дикі кабани, то це саму мету створення об’єктів природно-заповідного фонду нівелює. І є ще вимоги Лісового кодексу, за яким громадяни мають вільно перебувати в лісах державної та комунальної власності .

А чи ознайомлювали Вас із проектом вольєру?

Так. Але проектом організації ведення мисливського господарства в них взагалі не передбачено створення цього вольєру. Це теж важливо. Потрібно було із самого початку в проекті організації ТзОВ «ВЕСТА М»  передбачити вольєр.

Коли на території області будували інші вольєри, чи зверталися теж за погодженням до вас?

Ні, за три роки моєї роботи ніхто не звертався більше і ми нічого не погоджували, – каже начальник управління екології.

В Державній екологічній інспекції у Волинській області розповіли, що в них немає повноважень проводити перевірки таких підприємств як «ВЕСТА М».

Якщо в нас є звернення громадян чи судове рішення, то ми перевіряємо. “ВЕСТА М” ми не перевіряли. І це позапланові перевірки. Планові перевірки ми проводимо вкінці року і перевіряємо тільки екологічно небезпечні об’єкти. А це підприємство не відноситься до екологічно небезпечних, – пояснив начальник еконіспекції Олександр Ткачук.

Тим часом директор Ковельського лісгоспу Володимир Данилюк розповів, що вони не заперечували проти будівництва вольєру, адже це, мовляв, матиме лише переваги і для людей, які проживають в селах поруч, і для природи.

 

Володимир Данилюк. Фото: Конкурент
Володимир Данилюк. Фото: Конкурент

 

Ви надали дозвіл на будівництво вольєру фірмі «ВЕСТА М» на території  вашого лісового господарства. Чи врахували ви те, що може бути обмежено доступ людей до лісу і що там розташовані два заказники місцевого значення?

Ну це погодження, а дозвіл ми не компетентні надавати.

Що там прописано щодо доступу людей до лісової місцевості?

Там передбачений доступ людей. Це ж незагороджена територія. Там проходить асфальтована дорога місцевого значення, є автобусне сполучення. І там ведеться лісове господарство. Тобто це не їх конкретна територія. От взяв загородив сіткою і це моє.

Але ж ця територія під вольєр буде якось обгороджуватися?

Ну в проекті там передбачено… але це загородження має перериви, де йдуть дороги. З однієї сторони це навіть і добре для лісівників, тому що це може убезпечити від лісових порубок, зрештою від пожеж. Можна контролювати захід людей до лісу,  розповідати їм правила пожежної безпеки в період збору чорниць. Я не бачу в цьому нічого такого, щоби це суперечило інтересам громади, – вважає посадовець.

Чоловік переконує, що завдяки вольєру заказники на цій території  будуть збережені. І полювати, мовляв, там теж не будуть:

«Там буде не полювання, а мисливство. І є в нас лісова охорона, яка повинна стежити за дотриманням правил полювання. Тобто контроль за полюванням на всіх мисливських угіддях лежить на місцевих органах лісового господарства», – каже Володимир Данилюк.

Надання погодження на зведення вольєру – не єдине скандальне рішення очільника Ковельського лісгоспу Володимира Данилюка. Сьогодні за даними реєстру судових рішень, посадовця звинувачують в перевищенні службових повноважень. Серед статей, які йому інкримінують, також є незаконна рубка лісів. Справу розглядає Ковельський міськрайонний суд.

«ВЕСТА  М» – РОДИННА ФІРМА ДЕПУТАТА ВОЛИНЬРАДИ РОМАНА МИКИТЮКА

Сімейний бізнес екс-начальника Волинської митниці, депутата Романа Микитюка – це фермерське господарство в Турійському районі «Аміла», а також три фірми записані на його дружину Ганну – «АмілаПлюс», «Екопарк Аміла» і «Новодвірське».

Як писав у 2013 році сайт «Corrupt.ua» на час отримання ТзОВ «Веста М» 3 тисяч 500 га мисливських угідь, засновниками фірми були Купчик Михайло Олександрович, Микитюк Володимир Миколайович та Анцигін Валерій Олександрович. На той час Купчик був директором ТзОВ «ВЕСТА М» і власником фермерського господарства «Аміла».

Ще один із його засновників – Анцигін Валерій Олександрович – засновник у двох інших фірмах, яким в 2013 році Волиньрада теж виділила по кілька тисяч угідь  – ТзОВ «Ішів» та ТзОВ «Станово».

Також за даними сайту «Посіпаки» Валерій Анцигін був помічником колеги Романа Микитюка по депутатському корпусу Волиньради, депутата від «Батьківщини» Сергія Слабенка.

За даними аналітичної системи «YouСontrol», в 2018 році відбулися зміни в переліку засновників ТзОВ «Веста М». Купчика і Анцигіна там вже не було.

Зараз список засновників фірми став значно ширшим. У ньому  дружина пана Микитюка Ганна Ігорівна, донька Юлія Гунчак з чоловіком Романом, Тарарай Яна Романівна,  Тарарай Олег Васильович, його брат Тарарай Василь Васильович, мати Микитюка – Ганна Пилипівна, головний агроном ТОВ «Аміла» Петро Гігера та інші.

Ми запитали депутата Волиньради Романа Микитюка, чи захищатиме вольєр людські поля від диких кабанів і як фірма збирається зберегти заказники від знищення дикими тваринами.

 

Роман Микитюк. Фото: Волинь24
Роман Микитюк. Фото: Волинь24

 

В пояснювальній записці перспективного плану щодо розвитку мисливського господарства «ВЕСТА  М», що була погоджена управлінням екології в 2014 році, будівництва вольєра не передбачено. Що ви планували там спочатку і чому вирішили будувати вольєр?

Тепер ми погодили, так.

Чому передумали? Чому така велика площа?

Тому що дуже багато нарікань населення, багато збитків відшкодовую людям від нанесення дикими тваринами на їхніх городах і на моїх теж в тому числі. І  для того, щоб збільшити фауну Волині… для того робляться вольєри.

А як плануєте забезпечувати  вільний доступ людей до лісу?

В проекті вольєру все написано. Вам же відповідь дав лісгосп, що роботи не розпочалися. Ми зробили проект, заключення, наукове обґрунтування нашої кафедри в СНУ з вільним доступом усіх бажаючих без воріт. Почитайте проект, перш ніж думати, що ми щось хочемо зробити неймовірне. Я би хотів, щоб Ви вивчили європейську практику…як там будують вольєри.

А для чого ви будуєте?

Для розведення диких тварин, а саме плямистого оленя, європейської косулі, дикого кабана.

Там на території будівництва вольєра розташовані ландшафтні заказники і вони передбачають особливу охорону. Як плануєте здійснювати їхню охорону?

Якраз особлива охорона забезпечується таким чином.

Але це ландшафтні заказники, тому розведення тварин якраз буде шкодити природі?

Не буде шкодити. Там що тварин буде така велика кількість? А  ландшафтний заказник створений за умови, що там взагалі ніхто ходити не буде чи як? Це ж дика природа.Щоб таку споруду зробити, треба спочатку ще заробити кошти. Ми просто плавно до цього йдемо, погоджуємо з людьми цю справу. Беремо землі під сінокосами в оренду, щоби створити пряму лінію і щоб вони дозволили там зробити. Поки рухаємось так. Але я би вас дуже просив вивчити європейську практику.

У документах йдеться, що кожен заказник – це територія, де не проводиться полювання взагалі. Але якщо ця територія буде загороджена, то де гарантія, що там не буде полювання?

Приїжджайте, ми вам все покажемо.

Чому тричі  змінювався склад ТзОВ «Веста М» та керівники. З чим це пов’язано? Чому ваша сім`я вирішила займатися цим?

Бо захотіли цим займатися.

Із засновників ТзОВ «ВЕСТА М» вийшли Анцигін Валерій Олександрович, Купчик Михайло Олександрович. Чому?

Купчик Михайло – це мій брат…

А Анцигін Валерій Олександрович?

Не пам’ятаю.

НА ТЕРИТОРІЇ ВОЛЬЄРУ БУДУТЬ РОЗВОДИТИ ТВАРИН, ЯКИХ ТАМ ЗАБОРОНЕНО РОЗВОДИТИ, — ЕКОЛОГ 

Аналітик Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов розповідає, що з природоохоронної точки зору будівництво такого вольєру шкідливе:

 

Еколог Петро Тєстов. Фото: Facebook
Еколог Петро Тєстов. Фото: Facebook

 

«На території вольєру планують розводити ті види, чисельність яких є і так доволі великою і які не є рідкісними  – кабана, косулю, плямистого оленя. Плямистий олень – далекосхідний вид, чужорідний для України. Він витісняє природні українські види. Завезення та інтродукція таких видів в дику природу визнана негативною практикою і заборонена в цивілізованих країнах. Враховуючи, що в межах вольєра будуть знаходитись заказники «Літинський» та «Радовичівський»,  які створені для збереження саме лісів, то розведення тварин у вольєрі буде суперечити законодавству та призведе до фактичної деградації тих лісів», – пояснив свою позицію еколог.

Також він додав, що на словах часто власники вольєрних господарств обіцяють надати вільний доступ до лісу громадянам, але в реальності  ліс обгороджується суцільним парканом:

«У мене особисто є приклади у Волинській області,  коли до нас за те, що ми перебували біля вольєру та заходили в нього,  приїздила озброєна охорона мисливського господарства «Майдан Мисливський» в Ківерцівському лісгоспі. І починали розповідати, що то їх приватний ліс, він в оренді і тому знаходитись там не можна. Тому я абсолютно певен, що саме так буде і у цьому випадку. Ліс обнесуть парканом, а селянам будуть говорити, що «ми взяли ліс в оренду, ходити туди не можна».

Петро Тєстов запевняє, що є великий ризик, що у вольєрі будуть влаштовувати полювання:

«За цією ідеєю приховується лише бажання власника мисливського господарства розводити велику кількість дичини, аби отримувати більше ліцензій і більше полювати. При цьому, це планується робити з порушенням природоохоронного законодавства. На мою думку, такі дії в черговий раз дискредитують мисливську галузь. Власники могли б робити вольєр меншого розміру, за межами природоохоронних територій та цінних старих лісів і не розводити там інтродукованих тварин на кшталт плямистого оленя, а наприклад відновлювати популяцію місцевих тварин  – зубра, лося, оленя благородного».

До слова, торік Волинська обласна рада дозволила вести мисливське господарство в межах Національного природного парку «Цуманська Пуща». Серед тих, хто проголосував за таке рішення був і Роман Микитюк. Власники мисливських господарств та лісівники обіцяли, що полювання там не буде. Але восени 2017 журналісти “Громадського. Волинь”  зафіксували факти браконьєрства. Схожі скандальні ситуації можуть виникати і в ситуації з вольєром на Ковельщині.

Аріна КРАПКА

Матеріал виготовлено Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту підтриманого National Endowment for Democracy

Коментарі
25 Березня 2018, 20:53
Чудово, це паркан і вольєр для місцевих людей, а не для тварин.<br/>Поїдьте на озеро біля Сушибаби, де багато людей. Там є велика база, де я був минулого року. з сім'єю та пішли по гриби через лісову дорогу, тут же, а казали нам не йти, бо там володіння Микитюка.. То так гребли з дітьми з лісу, що куріло, бо тут же за 20 м від тієї бази вигребла собі логово дика кабаниха свиноматка з 6 поросятами, то тільки повернулась- нас вітром здуло. Ото як сіли в тій базі за парканом, той сиділи, більше не хочу сім'ю до його кабанів возити. Це і Вам, сільським буде, ждіть.
25 Березня 2018, 20:56
В чого зник коментар.<br/>Кажу свиноматка на Сушибабському озері гналась за мі'єю біля великої бази.<br/> То сиділи з дітьми на тій базі, і сільським те ж саме буде.
25 Березня 2018, 22:14
Роман краще дятлиів розводь за мало їх при владі.
25 Березня 2018, 23:26
Мда, грошові мішки скоро і для людей вольєри придумають..... І немає чуми на їхні голови.....
26 Березня 2018, 00:40
Я тільки можу сказати відносно данилюка, директора Ковельського лісхозу. Так от, шановні ковельчани, данилюк, це шахрай, крадій, і особа, яка без особистої вигоди не зробить ані кроку. Давно вже відомо( а кому ні-погугліть) що його притягували до суду за розкрадання лісу майже на 4 млн. грн.-вдумайтесь, скільки лісу це гімно вирізало.... після нашого суду(бо є криша в Києві. Як же без цього), його не тільки за грати не садять, а й залишають на посаді( чому б і ні,такі паразити тільки і є при владі)... в зараз ця сволота далі продовжує вирізати ліси.... <br/>Ми багато читаємо та бачимо, що діється в Карпатських лісах, та інших регіонах України, і навіть не задумуємось, що таке саме відбувається зовсім поруч, ліс вирізається під корінь!!! Данилюк-ти скотина, яку треба просто застрілити.
26 Березня 2018, 12:34
Згоден з Ковельчанином. До речі Рома вже оленів з Європи завіз. І поф..... що там екологи пишуть.
26 Березня 2018, 13:22
Скільки вже ті виродки будуть грабити Країну. Чим більше краде - тим більшу повагу<br/>має в наших можновладців. Як викоринити це зло? А може в цьому смислі Надя<br/>Савченко не агент Кркмля, а новий наш Патріот. Судді корумповані, прокурори<br/>корумповані, і головне не бояться народного гніву. Головне, що нове, молоде<br/>покоління зневірується в усьому. Скільки це все ще має тривати?
26 Березня 2018, 14:44
Скажу більше- щоб в суді вийти сухим з води данилюк на Київ відправив 60 кубів лісу. Вже не пам'ятаю розміри, здається 20х12 чотириметрові колоди. Різали тиждень 3-4 пілорами.
26 Березня 2018, 15:41
Чому тричі змінювався склад ТзОВ «Веста М» та керівники. З чим це пов’язано? Чому ваша сім`я вирішила займатися цим?<br/><br/>Бо захотіли цим займатися.<br/>І то якийсьпридурок повірить в цю відповідь? Щоб Микитюк робив щось без вигоди? Не вірю!!! Тут якась схема.
26 Березня 2018, 16:45
Лiс загородять щоб менше допитливих ходило, i поiдуть дуби на эвропу.
27 Березня 2018, 12:13
Микитюка хабарника за інший колючий дріт. ВІН НА ПОЛЮВАННІ МАЄ ЗА СОБОЮ ОСОБИСТО 2 ТРУПИ, АЛЕ ВІДКУПИВСЯ У РОДИН ТА ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ Злодюзі по заслузі. Він вже забув ,як машину спалили та гвалтували його жінку на його очах за гроші регіонів, які отримав на вибори і не віддавав за не виконані зобов&quot;язання Новий губернатор не купиться.Посадить і Микитюка і Данилюка та інших бариг...
27 Березня 2018, 18:43
Посадіть вже цього Микитюка на велику палю
28 Березня 2018, 21:48
Микитюка на палю або в тюрагу.
02 Квітня 2018, 10:27
Мають вже йому файну клітку справити
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024