На Ковельщині ліси є, – Скулинський лісничий

04 Серпня 2019, 16:49
Молодий ліс 5759
Молодий ліс

 У Скулинському лісництві відбулася екскурсія, де показали як спеціалісти доглядають за лісом.

Для волинських лісівників – лісовідновлення є одним із важливих пріорітетів у роботі, тому щовесни на території області відбувається масова акція з висадження молодого лісу. Найкращим часом для посадки нових дерев є весна. За перше півріччя 2019 року на Волині провели лісовідновлення на площі 6812 га при запланованому 6750 га. Загалом, під час посадки лісу використали понад 20 мільйонів штук стандартних сіянців із власних розсадників. У лісовому господарстві зазначають, що по всій області було багато волонтерів, які бажали допомоги висадити новий ліс.

 


 

З посадкою лісу все тільки починається, бо для того, щоб саджанці виросли, їх потрібно ретельно доглядати і не один рік, а це – клопіткий процес. Щоб вберегти майбутній ліс, потрібно створити сприятливі умови для його росту і розвитку. Лісівники повинні оправляти саджанці після розмивів, видування ґрунтів, періодично розпушувати ґрунт і одночасно видаляти у рядках і міжряддях трав'яну рослинність, самосіви, порослі малоцінні породи.

Догляди за лісом бувають механізовані та ручні. Механізовані догляди проводяться тракторами МТЗ-92 в агрегаті з культиваторами КЛД-1,8 або КЛБ -1,7 в основному на ділянках з лісовими культурами у перші три роки. Механізовано проводяться також догляди мотокущорізами – в процесі зрізається трав'яниста чагарникова рослинність у міжряддях, створюються оптимальні умови для росту лісових культур на ділянках.

 


Нові хвойні дерева
Нові хвойні дерева

 

Не менш важливим напрямком роботи лісівників є захист лісу від пожеж і незаконних порубок. Ці стратегічні напрямки для лісівників не є дешевими. Загалом на заходи з догляду та охорони за лісовими насадженнями волинські державні лісогосподарські підприємтсва витрачають близько 18 мільйонів гривень на рік.

 

Система відеонагляду, яка домомагає лісівникам стежити за появами осередків загорання пожеж і вирубки лісу
Система відеонагляду, яка домомагає лісівникам стежити за появами осередків загорання пожеж і вирубки лісу

 

Про те, як доглядають за лісовими культурами у масивах Скулинського лісництва розповів лісничий Леонід Лисюк. Спеціаліст зазначає, що жителям Ковельщини не потрібно боятися зникнення і вирублення лісів, оскільки у даному лісництві роблять все для того, щоб завжди був цикл відновлення. 

«Наймолодшою є ділянка, де ліс садили журналісти восени минулого року. Площа – 0,3 га. Висаджено сосну, дуб, ялину. Приживлюваність – не 100%. Ще одна ділянка – в 11 кв. Скулинського лісництва. Сьогодні проводиться сприяння природному поновленню. Площа – 0,2 га. Лісові культури створені навесні 2018 року. Створювали вихованці Скулинського шкільного лісництва. Догляд проводиться культиватором КЛБ -1,7 в агрегаті з трактором МТЗ. Це механізований догляд, який є дешевим і швидким. За день трактор може опрацювати кілька гектарів», – зазначає лісничий Скулинського лісництва Леонід Лисюк.

 

Леонід Лисюк
Леонід Лисюк

Догляд за молодим лісом
Догляд за молодим лісом

 

Також показали, як доглядають за молодим лісом за допомогою мотокущорізів.

«Ділянка, на якій проводиться механізований догляд мотокущорізом, – є найстаршою серед усіх оглянутих, лісовим культурам – 3 роки. Уже недіцільно проводити догляди культиватором. Крім того, тут багато берези, яку КЛБ не бере – не захвачує повністю міжряддя. Тому необхідні працьовиті людські руки», – додає спеціаліст.



Догляд за допомогою мотокущоріза
Догляд за допомогою мотокущоріза

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром