«Велосипед — це не мобільний телефон, його в кишеню не заховаєш», — Аркадій Найдич

05 Серпня 2020, 14:00
Велосипед / Фото ілюстративне 4917
Велосипед / Фото ілюстративне

У Ковелі люди час від часу стають жертвами телефонних шахраїв та крадіїв велосипедів. 

З початку року і по цей час (кінець липня 2020, - ред) на території Ковеля і Ковельського району зареєстрували 60 крадіжок велосипедів. І сім за останній місяць. У правоохоронних органах називають це «сезонним явищем», оскільки найбільше велосипеди починають викрадати наприкінці весни, влітку та на початку осені. Зазвичай, викрадають дороговартісні велосипеди іноземного виробництва.

Із них розкрили вже 14 фактів, 11 кримінальних проваджень щодо 11 підозрюваних скерували до суду, зараз справи слухаються у суді. 

Звичайне викрадення велосипеда без обставин — це санкція статті 185 Кодексу України, яка передбачає штраф, громадські роботи, виправні роботи, позбавлення волі на строк трьох років.  

У поліції нарікають, що, попри усі застереження у ЗМІ та соцмережах, люди продовжують ставати жертвами телефонних шахраїв та крадіїв велосипедів.

На цю тему Район. Ковель поспілкувався із начальником Ковельського відділу поліції Аркадієм Найдичем

Аркадій Найдич
Аркадій Найдич

 

«Велосипед — це не мобільний телефон, його в кишеню не заховаєш»

Найбільш поширені зараз дві проблеми — телефонні шахрайства і крадіжки велосипедів. Нині тенденція така, що люди намагаються пересідати на «зелений» вид транспорту, він економніший. І велосипеди нині дороговартісні.

Найбільшою проблемою, що зараз є, це те, що люди не надто дбають про схоронність свого майна.

Найчастіше предметом посягання велосипеди стають тоді, коли стоять у під’їздах будинків просто так. Будинки не обладнані домофонами, кодовими замками, камерами зовнішнього спостереження. Тобто вхід у під’їзд вільний. Велосипед знаходиться там, де його можна легко викрасти. Він дуже часто навіть не прикріплений будь-яким тросом. Тобто заходиш, береш і йдеш.

Дуже мало є ОСББ, будинків, які достатньо дбають про схоронність свого майна. Найпростіше – це можна зробити за допомогою відеокамер, що дуже б спростило для нас вирішення проблеми. Тому маємо таке прохання до людей і відповідальних органів.

Але не зважаючи на те, чи був велосипед пристебнутий, чи не був, був він десь захований чи ні, ми в будь-якому випадку будемо вживати всіх заходів для того, щоб знайти цей велосипед, щоб винний був притягнутий до відповідальності. 

Але ми намагаємося донести меседж, що все-таки треба дбати про своє майно. Можливо, поставити двоколісний у квартирі в коридорі, а не в під’їзді, щоб була якась схоронність. Тому що крадіжок з проникненням, таких, що ламають замок або двері, небагато. Їх одиниці.

– У яких мікрорайонах найбільше викрадають велосипеди?

Немає такого, що у цьому більше, у цьому менше. Звичайно, там, де багатоповерхівки, там, де велосипеди тримають на сходових клітках, вони є найбільш уразливими й найбільше піддаються викраденням.

Почастішали випадки, коли діти-підлітки залишають велосипеди без нагляду на березі річки, водосховища і так далі. Йдуть купатися, не спостерігають, приходять – і немає. Буквально днями був такий випадок. 

– Що робити у випадку крадіжки? Якою має бути перша реакція у людини?

Відразу, як тільки виявляється крадіжка, не треба телефонувати друзям, знайомим, не треба ні з ким радитися. Треба відразу телефонувати на скорочений номер екстреного виклику поліції «102». У перші ж хвилини, якщо крадеться якась річ, туди скеровується наряд поліції. Це управління патрульної поліції, сектор реагування патрульної поліції Ковельського відділу поліції. Тобто відразу виїжджають наряди, які зобов’язані вжити першочергових оперативно-розшукових заходів.

Велосипед — це не мобільний телефон, його в кишеню не заховаєш. Зловмисникам треба або поїхати на ньому, або його везти на чомусь. Якщо час не втрачений, то ми можемо на це відреагувати дуже оперативно. 

– Як ОСББ та магазинам облаштовувати інфраструктуру, щоб люди могли залишати свій велосипед і не боятися крадіжки?

Біля кожного закладу громадського харчування мають бути місця для того, щоб пристебнути свій велосипед. Місця для велосипедів повинні бути обладнаними, закріпленими нерухомо до поверхні. 

Також прохання до власників велосипедів. Переважна більшість, хто любить і цінує свою річ, використовують ланцюжки. Але ці ланцюжки також є різного виду. Найкращі цільнометалеві, їх неможливо «перекусити». Так, вони трошки дорожчі, але в порівнянні з вартістю велосипеда — несуттєво. Можна все-таки придбати якісний пристрій.

Люди продовжують ставати жертвами телефонних шахраїв

Хтось телефонує і каже, що ваш син, брат, родич, сват потрапив в ДТП. Треба допомога, щоб відшкодувати збитки потерпілим. Або можуть говорити, що потрібні гроші, щоб «залагодити» питання із правоохоронними органами. 

Це неможливо, такого не може бути.

Раніше, як свідчила практика, потерпілими від таких кримінальних правопорушень були люди більш похилого віку, але зараз і молодь на це ведеться. 

Ви не повірите. Навіть був випадок, коли мені на службовий телефон, це було в лютому цього року, коли перебував на посаді начальника слідчого відділу Луцького відділу поліції, зателефонували з такою ж самою пропозицією: начебто мій друг Михайло потрапив в ДТП, і йому треба гроші, щоб не потрапити в тюрму, щоб відшкодувати моральну, фізичну шкоду… Я відразу зрозумів, що це брехня, і почав підігравати. Як наслідок, два злочинці було затримано. 

З початку 2020 року на території Ковеля та Ковельського району зареєстровано 81 телефонне шахрайство

Шахраї представляються працівниками служби безпеки певного банку, де нібито потерпілий має рахунок. Люди вірять цьому,  починають називати номер своєї картки, прізвище, ім’я, по-батькові, рік народження. І головне — це CCV-код, який знаходиться на тильній стороні карточки. Ці дані дають можливість шахраям, через проведення певних маніпуляцій в Інтернеті, в банкоматах зняти звідти гроші. 

Також поширені шахрайства, коли люди замовляють щось в Інтернеті. Це можуть бути різні Інтернет-ресурси: і відомі, і не відомі. Зараз ми вже виявляємо дуже часто, що на відомі Інтернет-ресури, де здійснюють купівлю тисячі людей щоденно, роблять дублікати цих сторінок в Інтернеті. Завантажуючи туди свої дані, ти даєш можливість шахраям розпоряджатися своїми коштами.

Я б закликав і дуже би просив, якщо відбувається купівля в Інтернеті, то не скидати жодних авансів. Є така функція у всіх найбільших поштових операторів — післяоплата, так званий «наложений платіж»: спочатку приходить товар, оглядається, а тоді оплачується. Можливо, це трішки дорожче, ніж звичайно, але тоді ви точно не станете жертвами шахраїв.  

Злочинці, як правило, не знаходяться у Ковелі чи в Ковельському районі. Швидше за все, вони перебувають за межами Волинської області. Дуже часто є випадки, що телефонують із непідконтрольних на даний час нам територій. Неодноразово були докази, що телефонують із місць позбавлення волі.

Прохання до читачів ресурсу, якщо вони почитають цю статтю, щоб вони все-таки розказали це своїй бабусі, розказали це своїй мамі, татові, сестрі. Щоб ця інформація максимально розійшлася. Можливо, тоді буде якийсь ефект. Саме для цього я намагаюся це донести. Профілактика — це один із видів боротьби зі злочинністю.

 


 

Фото викрадених велосипедів, які зараз розшукують поліцейські:








Олена КЛИНОВА
 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментарі
06 Серпня 2020, 00:59
Пластмаса?А ви в камери дивились, яких наставили по всьому місту?
06 Серпня 2020, 13:17
Телефонне шахрайство з банківськими картками практично неможливе без участі працівників банків. Як тільки-но відкриєш картковий рахунок і отримаєш платіжну картку, в тож же день на мобілу приходить СМС: "Ваш рахунок заблоковано, зателефонуйте на 2-3 вказані мобільні номери". Звідки інформація в шахрая? Тільки від банківського працівника! Або ж сам шахрай працює в банку...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024