Горотерапія: як походи в гори допомагають ветеранам з Волині повернутися в нормальне життя

14 Лютого 2021, 20:48
Учасники проєкту «Горотерапія» 8810
Учасники проєкту «Горотерапія»

Ветерани війни з Волині беруть участь у проєкті соціальної адаптації та психологічної реабілітації «Горотерапія».

Цей проєкт існує більше 5 років. Тут переконані, що терапія горами – дієвий спосіб реабілітації та соціальної адаптації ветеранів за допомогою принципу «рівний рівному», перебування із однодумцями у неординарному та незвичному середовищі, роботою із психологом під час підйому у гори та відпочинок.

Усіх захисників України безкоштовно забезпечують харчуванням, проживанням, забезпечують локальний транспорт.

Провідником горами виступає ветеран і досвідчений турист Олексій Кушнєр, який до 2014 року проживав у Ковелі.

Проєкт «Соціальна адаптація ветеранів війни» реалізує громадська організація «Клуб Інтеграційного діалогу» завдяки підтримці в рамках конкурсу грантів за проєктом «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади», який впроваджується громадською організацією «Розвиток Волині» та фінансується в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів. Вони профінансували три таких підйоми у гори.

У проєкті мали змогу взяти участь ветерани із Голобської, Зарічанської, Ківерцівської, Литовезької, Люблинецької, Смідинської, Смолигівської та Шацької ОТГ Волинської області.

Засновник і куратор волинської частини соціального проєкту Олексій Кушнєр розповів Район. Ковель про те, як це починалося і як це все відбувається.

– Як виникла ідея започаткувати реабілітацію горами?

Ініціатор і ідейний засновник цього проєкту  – це Віталій Дячук. Він живе у Львові. До речі, він поки перший і єдиний українець, який пройшов Великий Гімалайський Шлях. Це фактично зараз мій компаньон. Чотири роки тому я потрапив в цей проєкт як простий учасник. Але це мені допомогло і впринципі дало розуміння, що гори – це моє і чому б мені не взяти участь безпосередньо в цьому проєкті, вже як провідник, гід, а не просто учасник. І я особисто в цьому проєкті вже близько чотирьох років. 

Як це все виникло? Що я, що Віталій, ми обоє  – учасники бойових дій. Ми побачили, що перебування в лоні природи, особливо в горах дає позитивні наслідки у психологічному, фізичному стані для ветеранів, тому ми вирішили робити це.  

 

Олексій Кушнєр
Олексій Кушнєр

Олексій Кушнєр
Олексій Кушнєр

 

– Як ви знайшли гроші на фінансування проєкту? Хто фінансував походи раніше?

 

Це грант… За допомогою цього гранту було профінансовано лише три походи в минулому році у грудні.

Сам проєкт існує вже більше 5 років і це вперше ми отримали якісь кошти ззовні.

Фінансуємо частково ми самі, тому що окрім соціального напрямку, ми також робимо комерційні походи. А також є кілька не публічних спонсорів, які за рахунок нашого прозорого звітування, час від часу дають на це кошти. Адже, на цьому ми не отримуємо зарплату чи фінансування. Все йде в цей проєкт. 

На момент зацікавлення нашим проєктом громадською організацією «Розвиток Волині», то ми вже існували більше чотирьох років і впринципі про нашу діяльність знали у вузькому колі. Це фактично була пропозиція, чому б вам не скористатися цією можливістю, отримати фінансування хоча б на кілька походів, а не залучати гроші спонсорів. Карантинний рік був трішки проблематичним в фінансуванні і впринципі в проведенні.

Цей грант, який фінансував цих три походи, мав межі, яких я мав дотримуватися. Це учасники бойових дій з цих відповідних ОТГ.  А сам проєкт немає таких обмежень. 

Зараз були хлопці, дівчата. Більше 30 людей, які пішли в ці походи в гори. Серед них чотири жінки, які так само мають статус учасника бойових дій. 

Менше місяця тому були знову в горах і таких обмежень не було. 

Наступний похід буде в другій половині березня і фактично щомісяця до кінця року.

 

–  Скільки триває поїздка і які гори ви вже відвідали? 

 

З учасниками бойових дій ми ходимо в українські Карпати. Якщо відкинути цей карантинний рік, який був такий трохи проблематичним, то  у нас відбувається від 10 до 15 походів в рік. У нас ще паралельно є проєкт для людей з ампутаціями. Хлопці, дівчата, які втратили кінцівки, то ми стараємося більше ресурсу на них витрачати. І ми водимо їх в гори ближнього або дального зарубіжжя. Були такі походи в Румунії, Словаччині, Грузії.

 





 

 

 

– Як ви зазвичай збираєте групу? Як захисники України можуть взяти участь в «Горотерапії?»

 

На початку року ми складаємо попередній план на рік. Наш проєкт, який фактично робить п’ять людей: я, Віталік – ми гіди (я з Луцька, а він зі Львова). Є пані Ольга – вона фактично є менеджером проєкту. Вона займається підбором. Я розповім як відбувається відбір групи. Окрім цього, у кожному поході ми стараємося брати з собою когось з психологів, щоб за потреби бійці мали з ними поспілкуватися. Це два чоловіки. Один з Києва, другий з Полтави. Ми всі живемо в різних містах, але робимо одну справу. 

Як відбувається підбір групи? На офіційній сторінці нашого проєкту, який має назву «Горотерапія», ми викидаємо анонс і учасники бойових дій, знайшовши цей пост, пишуть, що вони мають бажання. Люди, які ще з нами не ходили, потрапляють в групу фактично автоматично, а люди, які вже були в тому, але мають бажання, вони потрапляють в резерв. Що буває дуже рідко. Вони потрапляють в групу пізніше, якщо не виявлять бажання люди, які вперше. Або, якщо у когось в останній момент не получилось, вони можуть потрапити в основний склад. 

Крім того, є основні вимоги до учасників бойових дій – такі як наявність спорядження. Ми складаємо план походу і вимагаємо якогось мінімального фізичного стану. Тому що є походи трішки легші, є важчі. Це важливо, щоб людина це сприймала. Крім того, в нас в походах діє «сухий закон». Це самі прості правила. 

 

Олена КЛИНОВА

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024