А волинське Полісся гине…

06 Серпня 2019, 18:00
Турія 5376
Турія

Всі говорять, що озеро Світязь пересихає. І в цьому не важко переконатися, якщо зійти з автобуса біля турбази. З води виступають горби та коси прибережної зони. Звинувачують білоруського «бацьку», а вірніше його наближеного олігарха Чижа.

Я повернувся зі Світязя тиждень тому і пішов на Турію, а вона у Ковелі не тече між двома мостами – між вулицями Незалежності та Сагайдачного. А навпроти колишнього стадіону «Локомотив» взагалі зникає в заростях болотної рослинності.


Чиновники ведуть мову, що річку треба поглиблювати, хоча більше води від цього не стане. Притоки Турії – Воронка та Бобрівка і взимку майже напівсухі. Тут уже білоруський «бацька» ні до чого.

Десятки таких турій, бобрівок, воронок ледь жевріють, а цілий рік вода лише на дні русла. Чисельні малі озера відступають від берегів. Якби в наших «вождів» була «клепка»! Природу треба ж захищати!

Справа доходить до пересихання криниць по багатьох селах, особливо на початку осені та в лютому. Про це потрібно говорити і повідомляти.




 

Василь КОЗАК

Коментарі
06 Серпня 2019, 21:20
Василь Тимофійович! Думаю, що причетність Лукашенка до обміління Світязя абсолютно нічим не доведена, а, отже, звинувачувати його ще зарано. Ніхто ж не проводив підрахунок свердловин для забору води на берегах Світязя, пробурених місцевими мешканцями, не аналізував їх глибини, приблизного обєму відібраної води і т.д. Так само, ніхто ж, мабуть,не аналізував кількості опадів за останні роки, кількості днів у літній період з певною температурою і сонячною погодою, а, отже, випаровуваності з водного плеса озера. Ніхто, мабуть, не помічає, що від останньої значної посухи 3 роки тому висохли безліч канав і малих озер, і досі вони ніяк не можуть повернутися у свій звичний режим. А звинувачувати "останнього диктатора" Європи зараз досі модно, і Ви, мабуть також піддалися цій спокусі.
07 Серпня 2019, 00:54
А де Козак звинуватив Лукашенка? Не приписуйте того, чого чоловік не писав! Він з іронією каже про критиканів, яких багато зараз розвелося, так само як і "спеціалістів" з екології.
07 Серпня 2019, 11:49
Це вже п'ятий рік поспіль.
07 Серпня 2019, 12:55
Будемо ходити на остів Світязя пішки на в заплавах вирощувати рис
07 Серпня 2019, 20:25
Все вірно. Дуже сумно, бо згадалася Турія, якою була колись, а також Світязь.Немає господаря в Україні, щоб зберегти хоч те, шо залишилось, а все тільки крадуть і крадуть, нищать і нищать. Головне для них - доляри.
08 Серпня 2019, 18:12
За останньою інформацією - справа не у сусідніх державах...<br/>Зокрема щодо Світязя - чому усі мовчать про плантації &amp;quot;модних ягід&amp;quot;, які орошуються водами з озера? Тут уже білоруси ні при чому, це ми - українці - так &amp;quot;хазяйнуємо&amp;quot;...
10 Серпня 2019, 02:19
Можливо потрібно займатись своєю справою кожному посадовцю.Екологи,меліоратори,гідрологи,працівники національних парків зарплату відпрацьовують ?Коли останній раз чистили річку Турію ? Зарослі та засмічені береги і замулене дно вже давно потрібно очистити,окультурити.Але для цього потрібен справжній господар,а не кабінетний популіст і демагог.І не кажіть що нема грошей в бютжеті міста.Подумайте що залишиться нашим дітям і внукам.
10 Серпня 2019, 13:10
Мер завжди каже немає грошей. Невже в бюджеті Ковеля не збереться сума в 5000 у.о.? За такі гроші можна придбати НОВИЙ земснаряд якого вистачить для постійного підтримання Турії в належному стані. Дивиться самі https://dredger.com.ua/mini-zemsnaryady-karp/mini-zemsnaryad-karp/ ось тут він продається. Пошук зайняв 2 хвилини. Може в Кіндера немає вільних 2 хвилини????
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024